13 Юни 2021неделя08:42 ч.

Акценти

Не удължавайте учебната година!

Само 303 училища, които три седмици не учиха миналата година, имат нужда от повече време да наваксат пропуснатото

/ брой: 88

visibility 1145

Д-р Юлиян ПЕТРОВ, 
председател на СО "Подкрепа" 

Синдикат "Образование" смята, чe е крайно време всички ученици да се върнат в училище и при поява на заразени ученици или персонал да се прилага диференциран подход. 

Вече сме в края на една много трудна и невероятно предизвикателна учебна година. За съжаление, учениците от V до XII клас, които учиха предимно в ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда), бяха жертва на ситуацията, като бяха лишени от възпитателната роля на социалните контакти с учители и ученици, бяха в плен на политически решения, а психологическите и физическите вреди ще се поправят с месеци и години.

Матурите и Националното външно оценяване (НВО) ще се провеждат в редовна форма, без редуциране на учебния материал, като МОН не се е произнесло дали ще се вслуша в предложението на Синдикат "Образование" да преосмисли трудността на изпитите заради дистанционното обучение.

Все още не е късно и ние от Синдикат "Образование" смятаме, че трябва да се отмени НВО в IV клас. Това е мнението и на близо 90% от участвалите в проучването на синдиката.

Електронното обучение беше успешно, ефективно по отношение на знания и учениците от всички етапи ще успеят да вземат целия тематичен материал. Относно спекулациите за удължаване на учебната година следва да се изясни, че в края на 2020 г. МОН даде възможност училищата по желание да се занимават с "проектни дейности", вместо да преподават учебния материал. Това решение не беше обсъдено със социалните партньори, следователно не беше най-добрата стратегия. 303 училища, които избраха три седмици да не учат през миналата година, разбираемо ще бъдат с удължена учебна година, за да предадат целия учебен материал. За това на учениците от I до III клас се осигуряват три, а на останалите до VI клас - две учебни седмици, за преподаване на пропуснатия учебен материал, което се отнася за тези 303 училища.

Останалите близо 80% от училищата, които са учили без прекъсване, следва да завършат в срок преподаването на учебния материал. Раздаването на бележниците на тези ученици по решение на Педагогическия съвет може да се случи с приключването на часовете по училищния учебен план или в деня, следващ това завършване. За тях са възможни компенсаторни дейности за преодоляване на дефицити и допълнителни занимания по интереси, които не са задължителни, но могат да се организират по преценка на училището. За учениците тези занимания и дейности категорично не са задължителни и зависят от тяхното желание, желанието на техните родители, като се провеждат при възможна организация от образователната институция. Всъщност, това не е по-различно от съществуващата в образователна система практика от години.

Синдикат "Образование" ще следи стриктно и ще предприема дисциплинарни производства към училищни директори и началници на РУО, които се опитват да удължават учебното време извън горецитираните от МОН хипотези. Учениците учиха упорито при по-трудни и специфични условия и затова не е добро педагогическо решение насилствено да им се отнема от ваканцията!

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 716

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 726

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ