18 Юли 2024четвъртък02:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не умирай днес

Анатемосваният тютюн продължава и днес да се отглежда в много държави и да се използва от над 1 млрд. души

/ брой: 187

автор:Галина Младенова

visibility 3977

Близо 20% от младите испанци пушат повече през летните месеци, твърдят специалисти. Освен това през лятото се увеличава броят на младите, които започват да пушат за първи път.
През последните 2-3 г. повечето от европейските страни и огромна част от останалия свят предприеха законодателни инициативи за забраната на тютюнопушене на публични места. След като в много държави пушачите бяха буквално натирени на улицата, наскоро те изненадващо получиха нещо като "глътка въздух". Властите на много места, в това число и у нас, се отказаха да гонят от затворените помещения хората с цигара в уста. Причина за това отстъпление не са открития, че никотинът е безвреден или поне не толкова вреден. Мотивът е доста по-прозаичен - икономическата криза. И този път парите надделяха.
Всъщност тютюнът е единствената легално продавана стока, която при употреба гарантирано нанася вреда на използващия го човек.
Днес тютюн се отглежда в 125 държави в света, плантациите с това растение заемат близо 40 млн. дка земя. Една трета от площите, използвани за отглеждане на тютюн, са в Китай. От 60-те години плантациите с тютюн се свиват в САЩ, Канада, Мексико, но се увеличават в Азия и Африка. Днес две трети от световното производство на тютюн е в ръцете само на 5 държави: Бразилия, Китай, Индия, Турция и САЩ. Сред най-големите производители са също така Зимбабве, Индонезия, Италия, Гърция, Малави, Пакистан и Аржентина.
Около 80% от отглеждания тютюн се използва за производството на цигари. Останалото отива за производство на тютюн за дъвчене и за лули, твърди Международната асоциация на производителите на тютюн (International Tobacco Growers Association). Най-големите износители днес са Бразилия, САЩ, Зимбабве, Китай, Турция. А най-големи вносители - Германия, Великобритания, Русия, Холандия, Япония, Франция, Украйна, Полша и Египет.
Според оценките на Световната здравна организация годишно в света се произвеждат 5,5 трилиона цигари. Всяка минута на планетата ни се продават близо 10 милиона цигари, 15 милиарда се продават всеки ден. Общо в света с производство на тютюневи изделия са заети около 2 милиона души, две трети от тях живеят в Китай, Индия и Индонезия.
Над една шеста от населението на Земята, 1,1 млрд. души, пуши. Половината от дългогодишните пушачи умират от болести, които са им докарали цигарите. Подобни смъртни случаи в света стават на всеки 8 минути (това означава, че всяка година пушенето убива близо 5 млн. души). Или поне така твърдят борците с вредния навик.
Най-пушещите региони на планетата в началото на ХХI век са Европа (46% от мъжете и 26% от жените), Азиатско-Тихоокеанския регион (съответно 60% и 8%) и Югоизточна Азия (44% и 4%). Най-много цигари изпушват жителите на Китай, САЩ, Япония, Русия и Индонезия. Оказва се, че въпреки многобройните забрани световното потребление на тютюн постепенно се увеличава. Картината обаче леко се променя - вредният навик все повече засяга "бедните" страни, докато в повечето индустриално развити държави, обратното, намалява. Въпреки това много от европейските правителства се оплакват, че забраните не са повлияли особено на броя на пушачите. Първоначално регистрираният спад е бил наваксан само за 1-2 години.
Средностатистическият пушач "издимява" 15 цигари на ден. С всяка година обаче в цигарите остава все по-малко тютюн. И тук печелят технологиите, които позволяват да се увеличава обемът на сухия тютюн, а също така активно да се използват различни добавки. Така например, ако през 1960 г. за производството на хиляда цигари в САЩ се използвал 1 кг тютюн, то през 2000 г. - по-малко от 400 грама.
В типичната цигара има 8-9 милиграма никотин, в пурата - 100-200 милиграма. В 5 цигари има количество никотин, достатъчно да убие човек. Но с всяка изпушена цигара пушачът реално получава 1-2 милиграма, останалият никотин изгаря или остава във фаса. В цигарите обаче има и други токсични вещества, например арсеник, полоний и синилна киселина. В цигарения дим се съдържат над 50 химически компонента, 11 от които са известни като опасни канцерогени.
Всяка изпушена цигара намалява продължителността на живота с 5 минути и 30 секунди, твърдят експерти.
Винят тютюна и за още една беда. Това растение изтегля от почвата хранителните вещества по-бързо от всяко друго, култивирано от човека. Поне това е мнението на специалистите от министерството на земеделието на САЩ. Освен това тютюнът се смята за една от сериозните причини за унищожаването на горите.
И въпреки всичко това продължаваме да го отглеждаме, че и да го използваме във вреда на здравето си. 
Световната литература е залята с всякакъв вид изследвания, показващи вредата от тютюнопушенето и по-точно - вредата от т.нар. пасивно пушене. Да, но много неща са опасни за здравето. Например в доклада на Департамента по здраве и социални въпроси на САЩ, озаглавен "Здравни последици от недоброволното излагане на цигарен дим" (2006 г.) се прави паралел с различни видове обстоятелства, при които човекът е изложен на риск от заболявания на сърцето или белодробен рак. Резултатите показват, че вероятността пасивните пушачи да се разболеят от рак на белия дроб или болест на сърцето е около 20%, за сметка на това съществуват различни обстоятелства, при които вероятността за белодробен рак е 900% или болест на сърцето - между 100-200 на сто. Как тогава такъв малък риск (около 20%) оправдава въвеждането на толкова интрузивна регулация върху избора на един свободен човек.
Това, което наистина има значение, е индивидуалната оценка на разходите и ползите от пушенето. Разбира се, някои ще кажат "добре, но пушачите не бива да ме излагат на опасност, като пушат в едно помещение, където се намирам и аз".
Никой обаче не е задължен да ходи в ресторанти или барове, където се пуши или пък където се чувства дискомфортно. В крайна сметка, ако наистина има толкова много хора, които не искат да бъдат в опушена среда, то тогава пазарът ще се изправи пред това предизвикателство и ще осигури тези места.
FOREST е една от малкото останали в света организации, обединяващи привържениците на пушенето. Ето как организацията коментира глобалната кампания за борба с тютюнопушенето: "Абсурдът на тази кампания нагледно илюстрира историята с филма на Джеймс Бонд "Не умирай днес". Във филма, намирайки се в Куба, суперагентът пуши пура. Този епизод предизвика бурни протести на борците с пушенето. Те обаче не проявиха и най-малки претенции към това, че Бонд прави секс, без да използва презервативи; безумно бързо шофира, безбожно нарушавайки правилата за движение; при първа възможност посяга към алкохола и носи заредено оръжие, явно готвейки се да извърши убийство."
Няма как да подмина и още нещо - само преди ден-два световните агенции разпространиха съобщението, че във Великобритания е починала най-възрастната пушачка. Уини Лангли, на която не й стигнал само месец, за да навърши 103 г., е пушила повече от 95 години и отказала цигарите, защото вече не можела да вижда края на кибритената клечка. През целия си живот възрастната дама, която надживяла съпруга си, сина си и всичките си 10 доведени деца, изпушила над 170 000 цигари.


Тютюнът е бил едно от първите неща, които направили впечатление на Колумб при пристигането му в Новия свят; в дневника си той отбелязал, че един от местните жители му донесъл "малко изсушени листа, които те, изглежда, смятат за много ценни". Първите европейци видели как индианците пушат свити листа от тютюн, но не могли да разберат защо туземците "се опиват от дима". Именно испанците донесли тютюна в Европа. Тогавашните лекари го обявили за поредното чудодейно лекарство, което лекува всички възможни болести, даже рак. Мнението, че тютюнът е лекарство, се запазило до нашия век; достатъчно е да си спомним, че раните са се посипвали с тютюн. Постепенно повечето управници узрели за простата мисъл, че ако тютюнът бъде обложен с данъци, пристрастието на поданиците може да носи приходи в бюджета. Кардинал Ришельо пръв се сетил да замени глобите и наказанията с данък, а малко след него финансовият министър Колбер изобретил държавния тютюнев монопол. Петър I направил същото в Русия; то се повторило в повечето други страни. Идеята да се печели от контрола върху пороците на данъкоплатците не е загубила актуалност и до днес. Едно изследване в САЩ показва, че приходите на държавата от тютюна значително надвишават разходите по медицинското обслужване на болестите, причинени от пушенето.
 

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ