17 Август 2022сряда16:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Не ви щем парите...

/ брой: 58

автор:Ева Костова

visibility 384

Най-актуалните данни на Европейската комисия за разпределението на средствата от инструмента "Шуър" за подкрепа на заетостта в пандемията разбиват на пух и прах гордостта на кабинета "Борисов 3" - мярката "60 на 40". България се оказва на опашката не само по размер на одобрените средства, но и по брой на подкрепените с тях работници и служители. По линия на този инструмент на България се падат едва 500 милиона евро от общо 90 милиарда евро. Или иначе казано, нашият дял се свежда до скромния половин процент! За сравнение, Румъния е успяла да постигне осем пъти повече - 4 милиарда евро! 

Става като в приказката "Не ви щем парите!". Нашите управляващи странно защо се отказват от възможност за подкрепа в кризата. Всъщност, закономерно е - тези хора не милеят за народа си. Зорлем ни правят бедни, но горди, докато ние мрем. И в същото време тръбят пред Европа колко сме добре. 

По линия на "Шуър" се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите-членки при благоприятни условия. Всеки ще се запита: кой ни определи тези 500 милиона евро? Те са точно широко пропагандираният ресурс от 1 милиард лева за фонд "Безработица" в НОИ, с които се финансира основно мярката "60 на 40". 

Меко казано, властта се прави на повече католик от папата. Защото заемите по "Шуър" влизат в държавния бюджет, без да водят до влошаване на дефицита. Простичко казано - колкото и пари да изтеглим по "Шуър", ако успеем да ги защитим и гарантираме, те няма да навредят на дефицита ни, който и без това е рекордно нисък на фона на другите държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата. Тук отново сме на последно място с дял от 6,7% от БВП за предприетите социално-икономически мерки при средно 14% в ЕС! Казано простичко, парите можеха да са повече и да имаме допълнителен буфер срещу кризата, за реална подкрепа както за фирмите, така и за хората. А не както е сега - шепа фирми да са "абонирани" за държавната помощ, останалите - кучета ги яли. Така е в нашето царство. Е, скоро поданиците ще изземат властта в това царство.

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ