23 Януари 2020четвъртък05:06 ч.

Здраве

Недоверието във ваксините е заплаха за общественото здраве

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 702

Недоверието във ваксините за първи път е включено в списъка а СЗО с 10 заплахи за общественото здраве. 

В последната седмица на април от 2005 г. се отбелязва Европейската имунизационна седмица по инициатива на Европейското регионално бюро на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Тазгодишното мото е "Защитени заедно, #Ваксините Действат" ("Protected Together, #Vaccines Work”)!".

- За постигането на колективен имунитет е необходимо ваксинално покритие сред най-малко 95% от населението

Нежеланието или отказът от имунизации, въпреки наличието на ваксини, заплашва да спре напредъка, постигнат в борбата със заразните болести, предотвратими от ваксини. Ваксинацията предотвратява 2-3 млн. смъртни случая годишно, а 1,5 млн. могат да бъдат избегнати, ако глобалният ваксинационен обхват се подобри.

- 200 години след откриването на първата ваксина (срещу вариола/едра шарка) от английския лекар Дженер днес медицината разполага с ваксини срещу повече от 26 инфекциозни болести.

- Благодарение на ваксините полиомиелитът е намалял с 99% от 1988 г. насам и 3 региона в света (вкл. европейският) са свободни от болестта. Но заради намален на 87% ваксинален обхват през 2008 г. в Таджикистан избухна епидемия от детски паралич. 

- 9 от 10 жени, заразени с вируса на рубеолата в началото на бременността си, губят бебето или го раждат със синдром на вродена рубеола. Децата с този синдром могат да имат мозъчно увреждане, увреждане на слуха, дефекти в очите и сърцето. Имунизацията осигурява почти 100% защита.

- Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

- Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. 

- Националният имунизационен календар на България включва задължителни ваксинации на деца срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

Морбили

Тази дребна шарка е 6 пъти по-заразна от грипа. Неимунизираните деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят и смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, от тях 72 души са починали.

Две дози ваксини осигуряват почти 100% защита срещу заболяването.

Благодарение на ваксината броят на заболелите от морбили в Европейския регион на СЗО е спаднал с над 90% от 90-те години на ХХ в. досега, но вирусът все още се разпространява, там където има условия, т.е. неимунизирани.

Горчивият опит

През 1974 г. Великобритания, Швеция и Япония ограничават използването на ваксината срещу коклюш поради опасения от усложнения. През 1978 г. във Великобритания избухва епидемия от коклюш със 100 хил. заболели и 36 починали, в Япония заболяват 13 хил. души и 41 умират (докато през 1974 г. заболелите са 393), а в Швеция през 1985 г. болните от коклюш са 5 пъти повече от 1981 г.

В резултат на влошена инфраструктура след разпадането на СССР през 1994 г. в бившите републики избухва епидемия от дифтерия с 50 хил. заболели, от които 1700 умират.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ