13 Април 2021вторник14:31 ч.

Недоживели, недолюбили

В трагичните дни на септември 1944 г., дни преди победата, 15 млади мъже умират за България

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 2552

Тончо Атанасов БЯЛКОВ

(В памет на загиналите партизани от дружина "Райчо Кирков" на Първомайска околия)

В края на лятото на 1944 г. става ясно, че идва и краят на фашизма. Както навсякъде по света, така и в България, борбата срещу кафявата чума придобива нов, мощен размах, под огромното въздействие на победите на Съветската армия.
Тази година цялото прогресивно човечество отбеляза на 9 май 65-годишнината от победата над фашизма с грандиозни чествания в Москва на Червения площад.
В тази епична борба хората от Първомайска, Борисовградска околия, не остават назад.
В Балкана излизат много комунисти, ремсисти, земеделци, прогресивни хора. Партизанската дружина на околията - дружина "Райчо Кирков", нараства на над 300 човека и провежда успешни акции в селата Комуната, Драгойново, Искра, Дълбок Извор. Това плаши фашистките управници и те включват в борбата с партизаните и войската. Срещу дружината са хвърлени 47-ми пехотен полк от Ардино, 4-ти пехотен полк от Крумовград, 10-ти пехотен полк от Хасково, 10-и артилерийски полк от Момчилград и ред други военни части - това е почти цялата дивизия срещу само 300 зле въоръжени борци за народни правдини.
Военните и полицията блокират всички пътища и подходи към базите на дружината, която започва да изпитва сериозни проблеми със задоволяване на продоволствието на толкова много хора. Предприети са всички възможни действия. Но поради предателство местоположението на партизанския лагер е установено и на сутринта на 3 септември  1944 г. бойците са обкръжени.
Завързва се неравна битка: артилерия, миномети, картечници и автомати срещу почти невъоръжените партизани. Убити са 15 от тях: Атанас Бялков Атанасов, Георги Илиев Георгиев, Георги Паунов Русинов, Димитър Стойчев Димитров, Илия Иванов Панайотов, Клара Аврам Ешкенази, Костадин Георгиев Иванов, Костадин Иванов Запрянов, Никола Янков Димитров, Петко Георгиев Налбантов, Петко Делчев Чобанов, Петко Димитров Янков, Петко Ташев Кирев, Тодор Георгиев Тодоров, Георги Панайотов Бялков падат в касапницата, в която се превръща засадата на местността Слънкова скеля. В плен падат 52-ма партизани, много са и ранените.
Врагът ликува от победата. Но завърналата се от поход за оръжие в Гърция сборна дружина, водена от командира на партизанската бригада Благой Пенев, събира оцелелите и всички заедно на 5 септември мощно атакуват врага.
Самозабравилите се "герои", отдали се на мародерство, са разгромени и панически побягват.
Дружина "Райчо Кирков", цялата Втора  Родопска партизанска бригада "Васил Коларов" тръгва в мощно настъпление.
Четири дни по късно, на 9 септември 1944 г., идва и пълната победа.
Девети септември е венецът на борбата за по-добър живот. Тогава започна да се осъществява това, за което те са се борили, а посочените по горе бойни другари са отдали и най-свидното - живота си.
Сега, 66 години след тези трагични и славни дни, някои се опитват да преиначат, да представят превратно събитията от онова време.
Разчита се, че вече малко са хората, които имат пряко впечатление за онова време.
Че младите, които никога не са попадали в подобни условия, ще оценят тогавашните действия на най-прогресивната част от населението със сегашния аршин. Че няма да се поинтересуват от фактите, от духа на онова време.
А си заслужава - точно младото поколение, да се замислим защо загинаха на 3 септември 1944 г. тези 15 души в Новаковския балкан, повечето от тях - съвсем млади...

 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ