23 Януари 2021събота00:57 ч.

Нека си мерят

/ брой: 211

автор:Мая Йовановска

visibility 1107

Колко поредни правителства на Борисов рекламираха страната ни като оазис на най-ниските данъци и най-евтината работна ръка, а? Това обаче се оказа, че не привлича чуждите инвеститори. А сме и сред първенците в ЕС по сива икономика, от което губят и работници, и държава, а и коректният бизнес. По данни на синдикатите сивото обхваща около 21% от стопанството ни. Става въпрос за недекларирана дейност за 23 млрд. лв., която не се облага с данъци и осигуровки. 

През миналата седмица бизнесът и синдикатите обявиха данни на НАП, че годишно хазната губи от укрити доходи 400 млн. Най-много на тъмно работели в автосервизите и в строителството. Не са обаче само те. За да се справел с проблема, бизнесът, заедно със синдикатите, щял да изработи някакъв си индекс за измерване на недекларираната заетост и мерки за нейното ограничаване. Това щяло да глътне над 2 млн. лв. 

Жалва се бизнесът, че недекларираният труд бил най-масовият и неподатлив на промяна компонент на сивата икономика... Когато един дава, а друг взема по презумпция - виновни са и двамата. Има обаче една голяма въпросителна. И тя е: къде да мърда обикновеният работник, чието официално възнаграждение не може да гарантира минимума, за да може той и семейството му да съществуват и да си плащат месечните сметки? Да не говорим за заплата, която осигурява нормален живот. Затова хората буквално са принудени да работят в сивото.

Експерти от БАН още преди две години препоръчаха, че ако бизнесът не иска проблемът с недостига на работна ръка (не само квалифицирана, но и неквалифицирана) да се задълбочи, да започне час по-скоро да увеличава сериозно заплатите. Да, ама не. А пък властта дори не ще да въведе необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи.

Така бизнесът и синдикатите ще продължат да си мерят данните, но те ще са все същите. Само ще са изхарчили едни милиони.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ