27 Юли 2025неделя09:34 ч.

Неков: Месото от Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

автор:Дума

visibility 4012

Българският продукт месо от Източнобалканска свиня, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков "Да защитим българския вкус" като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода Източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното. Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната й паша от горска растителност, вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система. Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. Месото от свинята е и задължителна съставка на Смядовската луканка, която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там. Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията "Слоу Фуд", която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.

Въвеждат еднодневни винетки от 2026 г.

автор:Дума

visibility 9749

/ брой: 136

Газът поевтинява с 3,8% през август

автор:Дума

visibility 10215

/ брой: 136

Подадохме ново искане за 653 млн. евро по ПВУ

автор:Дума

visibility 9953

/ брой: 136

Пекин и Брюксел се сближават

автор:Дума

visibility 10185

/ брой: 136

Евродепутат заплаши Фон дер Лайен със съд

автор:Дума

visibility 10112

/ брой: 136

Москва и Киев върнаха по 1200 пленници

автор:Дума

visibility 9545

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 9833

/ брой: 136

Тромб

автор:Александър Симов

visibility 10157

/ брой: 136

Островът - вчера, днес, утре...

автор:Атанас Зафиров

visibility 9957

/ брой: 136

Законът - позор на Зеленски

visibility 9559

/ брой: 136

Недостиг

автор:Аида Паникян

visibility 11523

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ