22 Юни 2021вторник08:05 ч.

Неков: Новите изисквания за „Млад фермер“ и „Организации на производителите“ ще направят земеделието по-атрактивно

ЕП гласува земеделските мерки от пакета Омнибус, които дават повече гъвкавост в ОСП и се очаква да имат положителен ефект върху редица сектори

автор:Дума

visibility 943

„По-гъвкави правила при регистрацията на Организации на производителите, договори при закупуване на мляко и повече средства по „Млади фермери“ са само част от мерките, които ще влязат в сила на 1-ви януари 2018 г. Тези мерки имат реален шанс да дадат нов импулс на европейското земеделие“. Това коментира Момчил Неков във връзка с новите правила за по-добро прилагане на многогодишната финансова рамка и по-конкретно мерките свързани с общата селскостопанска политика. „За младите земеделски производители ще има увеличаване на добавките с 25% до 50% от основното плащане за първите 25-90 хектара. С това се надяваме да направим селското стопанство по-атрактивно. В селските и необлагодетелстваните региони населението застарява, като същевременно точно тези региони имат възможност да произвеждат качествени храни.“ заяви Момчил Неков след приемането на новите правила. Според българския евродепутат, член на ресорната комисия по земеделие в Европейския парламент, една от най-успешните земеделски практики в ЕС е обединението на производителите. То дава по-силна позиция на пазара на реалните производители, за сметка на прекупвачи и други междинни лица. „В България тази практика все още не е широко застъпена. С новите правила обаче, които трябва да се прилагат във всички държави членки, обединението може да бъде признато за организация на производители, дори и когато само една от следните функции се изпълнява от тях: съвместна преработка, съвместно разпространение, съвместно пакетиране, етикетиране или реклама, съвместна организация на контрола на качеството; съвместно използване на оборудване или съоръжения за съхранение; съвместно управление на отпадъците, пряко произтичащи от производството; съвместно снабдяване със суровини“ коментира още Момчил Неков. Добри новини има и за пчеларите. „Като докладчик относно пчеларския сектор съм изключително доволен, че земите под угар, засадени с медоносни култури, вече ще бъдат признати като екологично насочени площи. Това е добра новина за пчеларството в България и в Европейския съюз“ заяви Момчил Неков в пленарната зала в Страсбург. Регламентът влиза в сила на 1-ви януари 2018 г. Българските власти ще имат няколко месеца да приведат новите правила в българското законодателство.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ