20 Юни 2021неделя21:51 ч.

Неков: ОСП субсидиите ще останат без промяна поне до 2021 въпреки Брекзит

Ангажиментът поет от Великобритания след напускането на Европейския съюз дава гаранции за субсидиите, които ЕС ще дава на земеделските производители

автор:Дума

visibility 834

„Добрата новина за българските и европейските земеделци е, че Великобритания пое ангажимент да плаща редовно и в пълен размер до края на сегашната ОСП и многогодишна финансова рамка“. Това коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с дискусията в Европейския парламент за бъдещето на отношенията между Обединеното кралство и ЕС. Очаква се по време на срещата на върха, която ще се състои в петък да се даде препоръка за начало на втората стъпка на преговорите по напускането на Великобритания. „Макар и договорен в „12 без 2“, съвместният доклад на Европейската Комисия и Великобритания от 8-ми декември съдържа добри новини и за европейците и за българите. Освен правата на европейските граждани да пребивават в Обединеното кралство, смятам за голям успех, че държавата е поела ангажимент да плаща към бюджета на ЕС като пълноправен член до 31.12.2020 година. Това е добра новина, защото още от миналата година има спекулации какво ще стане със сегашната многогодишна финансова рамка на ЕС, която е за периода 2014-2020 г. Като член на Комисията по земеделие в Европейския парламент, следя от близо развитията и ефекта върху сектор „Селско стопанство“ във връзка с т.нар. Брекзит. И в България и в ЕС имаше опасения дали фермерите ще могат да получат обещаното и полагащото им се. До края на сегашния програмен период обаче, нещата остават непроменени“ заяви Неков след приемането на резолюция относно преговорите по Брекзит в Страсбург. Годишната вноска на Великобритания се равнява на около 10 милиарда евро. Въздействието върху ОСП от излизането на Обединеното кралство от ЕС от 2021 г. се очаква да бъде между 3,8 и 4,1 милиарда евро годишно. Сумата е значителна. Държавите членки обаче обмислят вече как може да се компенсира това намаляване. „Земеделието и земеделските субсидии не могат да бъдат жертва на опитите за пренаписване на европейския бюджет. Селското стопанство зависи от динамични климатични условия, които бяха пагубни през последните години. Все повече кризи и сътресения има с различните сектори. Селските райони обезлюдяват. Секторът е много специфичен и зависим от редица странични фактори и не може да бъде поставян на една плоскост с другите видове производство“ допълни Неков. Решението на Великобритания да направи този финансов жест към ЕС беше взето в последния възможен момент – в ранните часове на 8-ми декември в Брюксел, след седмица на активни преговори. Целта на британците е вече да започнат преговори с ЕС за бъдещите търговски отношения, тъй като към момента ЕС е най-големият търговски партньор на страната. Решението да се започне обсъждането на бъдещата форма на сътрудничество се очаква да бъде взето официално на 15-ти декември по време на срещата на върха в Брюксел.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ