20 Април 2024събота14:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков продължава да защитава хранителните ни географски продукти пред Европа

Има шанс да бъдат признати като български - месото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и странджанският чай

автор:Дума

visibility 2828

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Момчил Неков ще обяви в петък, 24 юни, на Конференция в Дома на Европа в София, българските продукти, които имат потенциал да бъдат защитени по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Това са регионални продукти от различни части на България, които са запазили автентичност и са съхранили местен поминък под една или друга форма. Целта на кампанията е да се даде видимост на тези продукти, както и да се покаже културното и кулинарно богатство и разнообразие на страната ни. Продуктите със защита по европейските схеми за качество са потенциален механизъм за прекратяване на някои негативни тенденции в по-периферните региони. Те са и стимул за развитие на местната икономика, защото ангажират работна ръка и засилват регионалното самочувствие и идентичност. Сред продуктите са месото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и куртовската капия, странджанският чай, реселешкият воден лук, еленският бут и др. На форума участие ще вземат експерти и производителите на посочените продукти. Още миналата година на събора за народно творчество в Рожен евродепутатът от БСП Момчил Неков обяви началото на кампанията "Година на географските означения – да защитим българския вкус". В рамките на изминалата година се идентифицираха български храни и продукти, които имат потенциала за защита по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Към момента България има само два успешно регистрирани продукта – горнооряховски суджук и българско розово масло. Кампанията е показала, че има много повече, които имат потенциала за започнат в близко бъдеще процес по регистрация и защита.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ