18 Юни 2021петък15:59 ч.

Мнение

Непоправима грешка

Последиците от избора на шеф на ДАНС са неприятни, бъдещето ще покаже доколко са поправими

/ брой: 138

автор:Велко Вълканов

visibility 1440

Няма защо да крия, че решението да бъде избран Делян Пеевски за председател на ДАНС ме хвърли в истински смут, доколкото бе, поне за мен, напълно необяснимо. Представата ми за ДАНС отказваше да се свърже с представата ми за г-н Пеевски. ДАНС е най-съкровената част от нашето държавно организирано общество. Тя има задачата да пази духа и тялото на нашата държава. Тъкмо в нея държавата ни пази тайните за самата себе си, което й позволява да оцелее в този противоречив и изпълнен с взаимна враждебност свят. ДАНС следователно трябва да се оглавява от човек, чийто лични качества да се намират на равнището, на което се намират и нейните задачи. За неин ръководител е необходим човек, преживял много от рисковете на живота, с огромен професионален опит и радващ се на безусловното доверие на обществото. Извинете, както често обича да казва Сергей Станишев, но г-н Пеевски няма нищо общо с тези качества. Той е само на 32 години и следователно без сериозен житейски опит. Той е работил като юрист едва осем години и следователно няма необходимия професионален стаж. И накрая най-същественото - г-н Пеевски не се радва на никакво обществено доверие, което означава, че не може да очаква и никаква обществена подкрепа при изпълнение на своите свръхотговорни задачи. Няма да търся причините за това недоверие, само ще го отбележа като неподлежащ на оспорване факт.
Решението на г-н Орешарски да предложи г-н Пеевски за председател на ДАНС няма наистина  разумно обяснение. Трябва да се мисли, че или г-н Орешарски е изпаднал в някакво временно разстройство на съзнанието, или че това решение му е било натрапено отвън. Във всички случаи то издава пълното отсъствие на задължителната за всеки сериозен политик прозорливост. Г-н Орешарски бе длъжен да предугади какви могат да бъдат последиците, ако бъде прието неговото предложение за председател на ДАНС да бъде избран г-н Пеевски. Последиците се оказаха повече от неприятни.
Само за миг социалнополитическата обстановка в страната рязко се промени. За броени часове пред сградата на Министерския съвет се събраха хиляди граждани, които яростно протестираха срещу обявеното назначение в ДАНС. Видяхме, че имунната система на обществото спонтанно отхвърля от себе си личността на г-н Пеевски. Наложиха се  бързи мерки, за да се поправи грубата политическа грешка. Самият г-н Пеевски заяви своята готовност да се оттегли от предоставения му пост, а г-н Орешарски заяви, че ще внесе в Народното събрание предложение за промяна на фаталното парламентарно решение.
Но има за съжаление грешки, които са непоправими, доколкото вредните им последици вече са настъпили. Ако довчера в изолация се намираше ГЕРБ, днес в изолация се оказват правителството и стоящите зад него политически партии - БСП и ДПС. Ако ден по-рано се питахме колко години затвор очакват Бойко Борисов и Цветан Цветанов, днес се питаме дали правителството на г-н Орешарски ще успее да оцелее. Не мога да си представя по-добър политически подарък за ГЕРБ от този, който му направиха с избора на Пеевски за председател на ДАНС.
Освен сериозни рискове за правителството, респективно за държавата, възникнаха сериозни рискове и за политическите партии, които стоят зад него. В БСП недоволството от избора на Пеевски за председател на ДАНС е толкова спонтанно, колкото спонтанно е то и в обществото. Недоволство има и сред ония, които, без да са членове на БСП, на последните парламентарни избори гласуваха все пак за нейните кандидати. Повече, казаха ми някои от тях, няма да гласувам за тази партия. Като зряла партия БСП нямаше право да направи грешката, която допусна Орешарски. Тя съвършено ненужно се натовари с проблеми, които поне в близкото бъдеще сериозно ще й тежат.
Груба грешка допусна и ръководството на ДПС. Отстоявайки толкова енергично кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, то не си даде сметка, че по този начин внася определено етническо напрежение в страната. Пеевски е народен представите от ДПС, което неизбежно води до извода, че ДАНС, тази светая светих на българската държава, ще се окаже под властта на ДПС. С или без основание ДПС се приема от огромното мнозинство на българските граждани като протурска етническа партия. Следователно с или без основание много българи ще изживяват страха, че ДАНС в крайна сметка ще се окаже под контрола на турската държава. Ръководството на ДПС, доколкото е патриотична българска партия, трябваше решително да откаже тъкмо неин депутат да оглави Държавната агенция за национална сигурност, за да изключи подобен страх в българското общество. Не бива да се пренебрегва обстоятелството, че патриотичният характер на тази партия все още се поставя под съмнение. В тази насока принос има, струва ми се, и самият председател на ДПС г-н Лютви Местан. Прави впечатление, че този сладкодумен иначе оратор винаги и всякога говори за "българските граждани" и никога за "българския народ" - може би защото в такъв случай трябва да обясни дали към българския народ принадлежат и българските граждани с небългарско етническо самосъзнание.
И така, направена бе грешка, която е не само неизвинима, но и в много голяма степен непоправима. До каква степен непоправима, ще ни покаже близкото бъдеще.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ