06 Декември 2019петък02:12 ч.

Непоправими

/ брой: 204

автор:Деси Велева

visibility 446

Колко точно токсична трябва да стане водата в язовир или река, за да се включи алармата в отговорните държавни институции като регионалните екоинспекции? Как се степенува една екологична катастрофа, за да могат чиновниците от тези звена да оправдаят заплатите си с някакви действия? Колко по-зловещи гледки трябва да видим от разнасяния вчера ковчег за погребване на р. Струма в Перник, за да предизвикат подобаваща реакция?

Река Струма и язовир "Пчелина" са отровени. Това е факт. Знаем го въпреки мълчанието и слепотата на експерти и дирекции и благодарение на протестиращи потърпевши. Компетентните органи са активни, само когато дават разрешителни на предприятия и заводи. Когато започват пазарлъците кой, по какви правила ще работи и как спазването или незспазването им ще се отрази на околната среда. Тогава на експертите на високо ниво им става по-интересно и забравят за кратко равнодушието си. А резултатите от преговорите са видими. 

Любопитно е, че преди близо година и половина в Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството се направиха странни шефски рокади именно в дирекциите, свързани с издаването на разрешителни за дейност на различни предприятия. Ако случайно целта на кадровите чистки не е била политическа, а е трябвало да възроди изгубена почтеност и коректност, то тя очевидно не е постигната. Затова сега от чешми текат червеи, реки текат цветни, рибата не плува, а експертите се оплитат в оправдания. И така, докато ударят дъното по арогантност и чакат екологичният проблем да се превърне в истинска катастрофа. А източникът на замърсяване по-лесно ще преглътне солена глоба, икономиката ще оцелее някак и при затваряне за провинило се предприятие, но природата няма да може да възстанови част от своите загуби. Те са непоправими.

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ