22 Юни 2021вторник07:22 ч.

Непрекъснат кърпеж

/ брой: 58

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1584

От толкова много кърпене законът е труден за изпълнение. От гледна точка на кройката на политиците законът трябва да е толкова прост, колкото може да бъде. Това не са произволни твърдения, а думи на вицепремиера Томислав Дончев от 2015 г. по повод на тогава действащия Закон за обществените поръчки и идеята за подготовката на изцяло нов проект. Няма спор, управляващите от ГЕРБ спазиха обещанието си в това отношение и от пролетта на 2016 г. новият закон влезе в сила. Целта бе повече от прекрасна - да намалее рискът от корупция при разпределянето и харченето на публични средства. Защото статистиката сочи, че само за 2015 г. 7 млрд. лв. са разпределени чрез над 11 000 обществени поръчки. Според неговите създатели новият Закон за обществените поръчки предполага повече конкуренция, по-малко административен натиск и нова система за контрол. Дотук добре. Но се оказа, че не са минали и две години, а новият закон се нуждае от поправки и кърпежи.
Миналата седмица парламентът направи първата кръпка. Според нея Законът за обществените поръчки няма да се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения, с които се опазва държавната граница. Така бе създадена възможността ремонтите на прословутата ограда да се правят без обществени поръчки. И прозрачността просто изчезва, а уж целта на новия закон бе борба с корупцията.
От последното правителствено заседание се вижда, че се подготвя и друг кърпеж. С него се стеснява кръгът на лицата, които могат да обжалват процедурите за обществените поръчки.  Мотивът е, че много от тях се обжалват в "шест без пет" и на практика се саботират. В момента правото на обжалване е уредено по европейска директива, в която е записано, че може да го направи всеки. Според дадения от вицепремиера Томислав Дончев пример трябва да се прекрати практиката фирми за търговия с чорапи да обжалват изграждането на електронни системи например. Сигурно е прав. Но защо за това не е било помислено при писането на новия закон, а сега се налагат кърпежи? Защо не е било забранено фирми за търговия с чорапи да участват в обществени поръчки за изграждане на електронни системи? В нормалните държави за всеки нов закон се прави т.нар. оценка на въздействието. Което у нас явно е трудно приложима практика.
За сметка на това лесно се измислят вицове. Попитали Радио Ереван по какво си приличат законите и пътищата в България. И двете се нуждаят от непрекъснати кърпежи, отговорило радиото. Факт!

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ