19 Септември 2019четвъртък04:21 ч.

Суета

Нескучни календари, или как да сме в крак с времето

Мисията на тези регистратори на дати е да предпазват човечеството от загубата на безценни дни от живота

/ брой: 2

автор:Альона Нейкова

visibility 1498

В началото на годината една от първите видими промени в живота ни е белязана със смяната на календара в офиса или у дома. Визията на този своеобразен брояч на времето напоследък обикновено е доста консервативна. Познатите варианти може да бъдат както много обикновени - от рода на палисада от задраскани чертички върху стената на стар затвор, така и доста сложни, подобно на календара на маите. Хубавото е, че са измислени и доста необичайни модели, които превръщат регистратора на дните и месеците в истинско изкуство.Шанс за здраве

Почти всеки е чувал, че този, който изяжда по една ябълка на ден, успява да държи лекаря доста далеч. Свежият хрупкав плод наистина има славата на незаменима подкрепа за имунитета. Така че, ако се сдобиете със специален годишен календар, който предвижда наличието на ябълки за всяка от датите на актуалната седмица, ще увеличите шансовете си (най-малкото) за по-добро здравословно състояние.
Мастилена игра

Испанският дизайнер Оскар Диаз измисля впечатляващия Ink Calendar. За пресъздаването на текущата дата се използват капилярните свойства на хартията и мастило в определен нюанс. В началото на всеки месец течността от бурканчето постепенно прониква в листа, върху който само релефно са отбелязани числата на дните. Оцветяването дори е съобразено със сезона: за зимата са предвидени оттенъци на синьото, за пролетта - на зеленото, за лятото - на червеното... Според някои експерти този календар буквално напомня за скоротечността на живота, който спешно трябва да се насочи в правилното русло.
Измервачът на дните

Мнозина са наясно как най-лесно може да се пресметне кой месец съдържа 30 или 31 дни - използвайки кокалчетата на пръстите в стиснатия юмрук. Устройството, наречено Monthly Measure, изпълнява подобна функция, само че по отношение на факта на какъв ден от седмицата се пада търсеното число. Първоначално звездата със 7 лъча се позиционира така, че единият от триъгълниците й да съответства на актуалната дата, а линията - на числото, а по-нататък е доста лесно. Освен това, любопитното е, че всяка резка е равна на 1 см. Така че с този универсален календар може да се определя не само времето, но и някои дължини и широчини.

Унищожител на датата

Идеята за отминаващите дни е пресъздадена доста нагледно и във впечатляващия календар на германската дизайнерка Сузана Хертрич. Освен че отброява дните, каквото впрочем е предназначението на всички негови събратя, този модел буквално ги унищожава. Благодарение на вградения в устройството шредер, в рамките на деня листът с текущата дата се превръща в тънко фиде - така, както миговете от живота остават в съзнанието ни във вид на парчета от спомени.


Брояч на емоции

Ако усещате, че всичко безвъзвратно изчезва, без да остави трайна следа в душата, това е сигурен знак за необходимост от спешна промяна. Истински полезен в този случай е Life Calendar. Не бързайте обаче разочаровано да го дефинирате като множество жълти кръгчета. Целта е върху тях да отбелязвате как е минал денят ви, рисувайки оригинални емотикони - позитивни или тъжни, в зависимост от преобладаващото настроение. А в края на седмицата, месеца и дори годината лесно може да се пресметне какви моменти са надделявали в професионален и личен план.
Чаени мигове

Онези, които копнеят поне всеки месец да изживяват нещо различно, може да пробват да го направят с Tea Calendar. Комплектът от 12 специални кутийки дава възможност на почитателите на горещата напитка да посрещат утрото с нови разнообразни усещания в продължение на цяла година.


Без боклук

Украинският дизайнер Юрко Гуцуляк е създателят на календар във вид на торби за смет - или обратното, торби за смет във вид на календар? Според автора така офисните работници се стимулират да изхвърлят боклука. Още повече че тези пакети са белязани и с "дата на производството", което би трябвало да не позволява отлагането на почистването.Магнитен пъзел

Годините и месеците на живота ни са като мозайка: съставени са от работа, почивка, приятелски срещи, пътешествия, празници, крайни срокове... Всичко това е пресъздадено в магнитния календар на руското дизайнерско студио "Дорогая". Необичайното е не толкова в решението, че закачените върху хладилника магнити-дати може да се сменят с магнити-събития. А и във факта, че като резерва е добавен 32-рият пъзел: ако изведнъж някой реши да реформира познатия на всички брояч на дните.
Лъжовна гаранция

Прочутата европейска фирма Schott Solar, предлагаща слънчеви панели, е известна и с впечатляващото поръчителство за продукцията си. За да пресъздаде голямата си корпоративна отговорност, компанията подарява на клиентите си и календар с гаранция от цели две десетилетия. Визията на този модел е колкото странна, толкова и гениално проста: много дебела купчина хартия се подава от ръба на стената по подобие на рафт. Имайки предвид дебелината на всеки лист, наистина не е чудно, че последният ще бъде премахнат след 20 години. Но означава ли това, че може да се вярва на подобен трик? На този въпрос е отговорил още преди два века руският писател А.С. Грибоедов в римуваната пиеса "От ума си тегли", където един от героите възкликва: "Календарите лъжат!" Ако наистина приемем наличието на измамен елемент при броячите на времето, необходимо е да се уточни, че той е в името на общото добруване на човечеството, което държи да прави разлика между петък и неделя.

Така че нека завършим любопитния обзор на необичайните календари с надеждата, че и занапред те ще ни предпазват от загубата на безценни години от живота.

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ