22 Юни 2021вторник02:20 ч.

Нетрадиционно за имиграцията

/ брой: 6

автор:Георги Готев

visibility 4032

За обезкървяването на нацията се пише много. И аз съм го правил. Но този път тезата ми е различна. В Брюксел българите не сме достатъчно много и не сме организирани, за да се чува българския глас в евроинституциите. Затова апелирам повече квалифицирани български патриоти да дойдат на работа в Брюксел.
Моят приятел и колега Дан Лука, който е председател на дружеството на румънските социалисти в Брюксел и кандидат за евродепутат, неотдавна публикува книга с размишления как Румъния трябва да подобри комуникацията си в Брюксел. В интервю за румънската агенция Аджерпрес, което бе преведено и на английски - http://bit.ly/1ehDxnl, Дан твърди, че досегашните ограничения за достъпа до пазара на труда в Белгия са попречили на румънците да заемат полагащото им се място в галактиката от федерации, сдружения, адвокатски и лобистки кантори, в медии, в консултантски и пиар фирми, които всички заедно индиректно формират европейските политики наред с евроинституциите.
Факт е, че в евроинституциите има квота за българи, но в тази галактика от също толкова важни организации никой не ни пази места. Извън евроинституциите получаването на разрешение за работа беше голямо препятствие и много работодатели масово отхвърляха кандидатите от България и Румъния, за да не си усложняват живота с административни разправии. Дан Лука твърди, че за да се чува гласът на Румъния в ЕС, в споменатите организации и институции в Брюксел трябва да работят 5000 румънци, докато броят им в действителност е 2500. За да върви успешно румънската евроинтеграция, според него са необходими 25 000 експерти в Румъния, при 10 000 налични в момента. Едва сега, седем години след като Румъния и България бяха приети в ЕС, тези страни тепърва получават равни възможности с останалите страни членки да получат достъп до европейската столица, твърди колегата ми.
Румънците са много добре организирани в Брюксел, имат интернет сайт и са публикували гид (http://bit.ly/1dbYCDk) със съвети към новодошлите - как да се подготвят за формалностите в общините, какво е необходимо да знаят за белгийското законодателство, как да кандидатстват за работа, как да се свържат с румънските представителства, сдружения и църкви (11 на брой в Белгия), какво да направят, за да запишат децата си в училище или детска градина - общо над 200 страници полезни съвети. В румънското постоянно представителство към ЕС работи дипломат, чиято работа е да се грижи повече румънци да получават високи постове в евроинституциите. Т.г. за първи път премиерът Виктор Понта кани всички високопоставени румънци в евроинституциите на среща в Букурещ, на която да ги запознае с приоритетите на румънското правителство, но също да ги чуе и да установи личен контакт. Големи страни като Франция, Германия организират подобни срещи отдавна.
Българите в Брюксел не сме организирани и дори не знаем колко сме. Но от опит знам, че ако разделим числата за Румъния на три, се получава приблизително бройката за България. Членството на България в ЕС ни дава огромни предимства пред съседите Сърбия, Македония, Турция. Ние обаче не използваме тези предимства. Никой в ЕС не знае какви са българските интереси и позиции спрямо тези съседи. Доскоро и евродепутатите ни се оплакваха, че правителството не им дава никаква информация, едва напоследък има някакъв напредък.
Неотдавна в Брюксел по покана на евродепутата Ивайло Калфин дойде делегация на Съюза на тракийските дружества в България, ръководена от Красимир Премянов. От срещи, които Премянов проведе с екипа на комисаря Щефан Фюле, се разбра, че хората в комисията, които водят преговори за присъединяването на Турция, не знаят нищо за имуществените права на 1,5 млн. българи, потомци на бежанци от Беломорска и Източна Тракия.
Още по-показателен беше случаят с българското настояване Македония да подпише двустранен договор, който да потвърди, че няма да се позовава на конституцията си, за да "защитава правата на македонците в чужбина". В сайта на македонското външно министерство продължава да има документ (http://bit.ly/1dMM8jX), в който се твърди, че в България живеят 750 000 македонци. Но в комисията хабер си нямат за това.
В нормалните страни не само дипломатите, но всички съграждани с позиции в евроструктурите се борят за националния интерес. Как си представяте комисията да излезе с предложение, което би навредило на интересите на Франция например? Питал съм високопоставени български дипломати имало ли е случай, в който български служител в комисията да е позвънил в постоянното представителство, за да предупреди, че се подготвя проект на европейско законодателство, което би било неизгодно за България. Познайте какво ми отговориха.
Седем години след членството си в ЕС България и Румъния все още не са равноправни с останалите, защото са подложени на унизителен мониторинг, на който сами се съгласиха. Не сме равнопоставени и защото не сме достатъчно представени, и защото не сме един отбор. Членството ни в ЕС би трябвало да бъде огромна сила, но евроскептиците у нас с право го определят като колониален диктат.
Евроизборите са добър повод правителството да се замисли по тези въпроси. Румънците са по-подготвени, пък и в лицето на Дан Лука имат супер кандидат. Дано го сложат на избираемо място в листите.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ