19 Януари 2020неделя22:08 ч.

Нецивилизовани прояви срещу българин в Гърция

/ брой: 264

автор:Радко Ханджиев

visibility 1133

Нa 24 октомври 2009 г. гръцките медии разпространиха новината за ареста на българина от Воден (Едеса), Егейска Македония, Никола Стоянов (с гръцко име Никола Стоидис). Предявени са му обвинения за притежаване на оръжие, търговия с антични предмети, опит за съблазняване на малолетни, дейност в ущърб на националните интереси на гръцката държава и др. Според източници от българската общност в Гърция тези "доказателства" са скалъпени от властите. Защото Никола Стоянов е председател на правозащитната организация "Български човешки права в Македония" (БЧПМ=VADM, или на английски BHRM).


През 2004 г. екип от български журналисти посещава Воден и се среща с него. Тогава уебстраницата на организацията съдържала близо 7000 страници и над 10 000 фотодокумента относно съдбата на българите в Егейска Македония. Според Стоянов страницата е била посетена от над 5 милиона читатели. След арестуването му през 2009 г. са иззети компактдискове и електронна апаратура, както и списъкът на БЧПМ. Това дава възможност на полицията за саморазправа с около 500 българи - членове на организацията.


Никола Стоянов има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканските войни от 1912 -1913 г. Населението на Егейска Македония се подлага на системна асимилация. Известна е клетвата, която българите трябвало принудително да дават до края на 50-те години на миналия век: "Заклевам се, че повече никога няма да се наричам българин, никога няма да говоря езика на нашите врагове. Обещавам отсега нататък да говоря само гръцки".


Баща му - Михаил Стоянов, е роден във Воден по време на Османската империя, а майка му Пенка  във Варна, където и днес живеят родствени потомци. През 1992 г. синът дръзва да си възстанови българското фамилно име - Стоянов, и животът му се превръща в ад. Стенограмата от разговора с български журналисти, поместена във в. "Труд" през 2004 г., разкрива битките му за възстановяване на фамилното име.


Най-същественото обвинение срещу него е, че се е опитал да прелъсти 14-годишната дъщеря и 7-годишния син на един ром. Липсват обаче свидетели, освен показанията на двете непълнолетни деца. От всички събрани факти и обстоятелства прозира скалъпено обвинение. Стоянов не разполага със средства, за да плати на адвокат, искащ  възнаграждение над 5000 евро. Принуден е да се защитава сам. Ако бъде осъден, грозят го 10 години затвор.


Българските политици от президента до министъра на външните работи системно правят декларации, че не са индеферентни към съдбата на българите в чужбина и са готови да ги защитават, където и да се намират. Случаят Никола Стоянов дава превъзходна възможност за доказване на дело на тези декларации.


Делото на злощастния българин е насрочено за 14 ноември 2012 г. в 9.00 ч. в Съдебната палата на град Солун и ще се гледа от тричленния наказателен състав (Тримелес ефетио какургиматон). Ето защо необходимо е президентът на републиката ведно с министъра на външните работи да дадат указания в спешен порядък на нашия консул в Солун за организиране на защитата.И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 0

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

Ветераните в Русия ще получат по 75 000 рубли за 75 г. от Победата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 52

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 36

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 40

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ