08 Юни 2023четвъртък01:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Критика

Неуморен радетел за родната духовност

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 1773

Иван Д. ХРИСТОВ


Продрум Димов е активен участник в съвременния литературен процес. С книгата си "Съзидатели на духовното ни съвремие" (Изд. "Българска книжница", 2021 г.), авторът продължава своята литературна традиция чрез очерци, рецензии и литературно-критични обзори за ярки имена на български творци да откроява приоритетите на техния жизнен и творчески път, приноса им в духовния ни живот. 

Книгата е обособена в три раздела. В първата й част са поместени очерци за Валери Петров, за забравения Николай Хрелков, за потъналите също в "незаслужено забвение" Атанас Душков, Леда Милева, Милена Цанева, Иван Сарандев, Велин Георгиев, Дамян Дамянов и Радко Радков. Очерците са написани искрено и достоверно, с лични впечатления и оценки, които Продрум аргументира и защитава убедително, така че читателите да му се доверят. Авторът изгражда плътни и запомнящи се образи, само с няколко щриха и детайла, без да ги идеализира.

Продрум Димов разкрива интересни страници от житейския и творчески път на големия наш поет, драматург и преводач Валери Петров и неговото духовно израстване като един от най-уважаваните интелектуалци на нашето съвремие. Проследява творческото развитие на Николай Хрелков като поет, публицист и борец за социална справедливост. Запознава ни с творческия портрет на Атанас Душков и неговия принос като автор на произведения за деца, оставил забележително литературно наследство. Прави ни съпричастни със завидния житейски и творчески път на голямата наша поетеса Леда Милева - една от най-ярките и любими творци за деца. Връща ни отново към вълнуващото лирично творчество на Дамян П. Дамянов - един от най-емблематичните ни съвременни поети. Авторът изтъква забележителния принос на Милена Цанева за обогатяване на родната ни литературна история, като творец със завидна ерудиция и проникновена аналитична мисъл. Подчертава нейния принос като най-голяма изследователка на творчеството на Вазов. Отбелязва и заслугите на Иван Сарандев като забележителен литературовед, литературен историк и ярък представител на българския литературен авангард. В очерка си за Велин Георгиев разкрива поета като емблематична фигура в съвременния ни литературен живот и "своеобразен знаменосец на социално-гражданската поезия". Проследява сложния и противоречив житейски и творчески път на неповторимия поет и драматург Радко Радков, когото авторът определя като "феномен на съвременна духовна България".

Писателят е точен анализатор, верен на художествената и жизнена правда. Изследователският материал е подкрепен с факти и правдивост на изложението. Творческият диапазон на автора е с широки граници и обхватност. Той не пропуска усилията и борбата на творците за социална справедливост и по-добро бъдеще.

С пълнота и аналитичен подход се отличават и рецензиите на Продрум Димов за новоизлезли книги на водещи и талантливи автори - поетите Боян Ангелов, Петя Цолова, Надежда Захариева, Катерина Кирянова, Ивайло Диманов и Таньо Клисуров, както и отзиви за книгата на историко-изследователска тема за Васил Левски - "Нови документи", и "Градежът" на Мина Кръстева - за майстор Кольо Фичето.

В края на книгата са поместени отзиви и рецензии за творчеството на автора от Пенчо Чернаев, Трендафил Василев, Таньо Клисуров, Иван Д. Христов и Кирил Назъров. Позитивните литературни оценки са заслужено признание на Продрум Димов.

"Съзидатели на духовното ни съвремие" е поредното доказателство за отзивчивостта и ерудицията на автора да бъде в талвега на литературата. Независимо дали пише за съвременни или за творци от миналото, той продължава да търси мястото им в днешния литературен процес и актуалния им отглас на тяхното творчество.

Продрум Димов се стреми да спаси от забравата и утвърждава стойностното и непреходното в нашата литература, по този начин той изгражда и своя творчески портрет на родолюбец и неуморим радетел за родната духовност.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ