07 Юли 2020вторник06:28 ч.

Символична снимка - Европейското знаме като покривало на един от символите на Молдова - килим с Дървото на живота. Това е подарък за Съвета на Европа, поднесен през януари по повод 25-годишнината от членството на Молдова

ГЛОБУС

Неустойчиво равновесие

ЕС трябва да подкрепи Молдова, за да не изпадне страната в нова нестабилност

/ брой: 33

автор:Георги Георгиев

visibility 855

Европейският съюз ще финансира програми за модернизация на селските райони, заобикаляйки законното правителство. Но според бившия премиер на Молдова и лидер на опозиционната партия "Действие и солидарност" Мая Санду точно това щяло да се случи през тази година в Молдова. На 4 февруари в профила си във фейсбук Санду, която този ден бе посетила Брюксел, където е разговаряла с отговорни лица от ЕНП, пише, че ЕС ще финансира от 2020 г. проекти за развитие в населени места в Молдова по програмата "Европейско село", но без намесата на правителството. Върху последното и акцентираха молдовски медии, явно като контрапункт на заявленията на президента на страната Игор Додон, че до края на февруари Кишинев ще получи първите 200 млн. от общо 500 млн. долара кредит от Русия, които ще отидат за мащабен ремонт на пътната мрежа. Експерти от ЕП разясниха за ДУМА, че действително има разработена тематична програма за Молдова, на тя още няма определен бюджет и времева рамка. 

Всички тези заявления трябва да се разглеждат в контекста на предстоящите през есента 

избори за държавен глава 

в Молдова, на които Санду и Додон засега се очертават като основни съперници. Като противопоставянето между тях очевидно ще бъде по линията Европа-Русия, традиционна за молдовската политика, при което Санду ще търси и намира, според местните наблюдатели, подкрепата на ЕС и САЩ. Но не всичко е толкова просто. 

Според социологическо проучване, представено на 6 февруари в Кишинев от агенцията Data Inteligente SRL и извършено по нейна инициатива, Игор Додон се ползва с доверието на 37,6% от избирателите, а Мая Санду е на второто място с 25,8%. Тези проучвания обаче се отхвърлят като манипулативни от нейните симпатизанти, които се позовават на друго, което ги устройва. В края на м.г. бе проводено изследване на общественото мнение, поръчано от Международния републикански институт (САЩ) и заплатено от Американската агенция за международно развитие. По тези данни Санду и Додон имат по 24% доверие, като президентът губи подкрепа, а опозиционерката набира такава. 

Само допреди половин година президентът Додон и Мая Санду бяха ситуативни съюзници в борбата срещу олигарха и лидер на управляващата Демократическа партия Владимир Плахотнюк, чийто режим бе свален миналото лято с уникална за Източна Европа и постсъветското пространство съгласувана външна намеса на САЩ, Русия и ЕС. Оглавяваното от Санду и подкрепяно от социалистите правителство, бе съставено основно от представители на обявилия се за прозападен десен блок "Акум". То обаче работи малко повече от сто дни, след като получи вот на недоверие от парламента, доминиран от социалистите и демократите. Причината бе кандидатурата на главния прокурор, която явно предизвиква властови трусове и в други държави. 

В резултат сега Молдова има технократски кабинет начело с бившия финансов министър и икономически съветник на президента Додон Йон Кику. Това правителство ще работи само до президентските избори  и в момента се крепи на 

нов ситуативен съюз 

в молдовския парламент - между социалистите и бившите им противници от Демократическата партия. Това не бива да е особена изненада, защото лупингите в молдовската политика са нещо обичайно, особено при парламент, в който партиите могат да се блокират взаимно. Още повече, че след бягството на Плахотнюк от страната, според политолога Богдан Чуря, Демократическата партия фактически се е разпаднала на три лагера, а депутатите й могат да влизат в различни ситуативни мнозинства. От което се възползват сега и социалистите. 

Впрочем компромисното правителство на Санду също обединяваше антагонистични сили. "Акум" е за прозападна ориентация на страната, там дори има политици, които ратуват за това Молдова да се обедини с Румъния в една държава, докато партията на социалистите поне на думи е и за разширяване на връзките с Русия, против членството в НАТО и за съхраняване на молдовската държавност. 

Според местни наблюдатели сега в страната се наблюдава неустойчиво равновесие между политическите сили - социалисти и демократи, в парламента могат да осигуряват нужното на правителството мнозинство, а президентът Додон все още се радва на високо обществено доверие. Самата социалистическа партия пък се представи достойно на миналогодишните местни избори и държи кметския пост в Кишинев. Нейните противници от "Акум" пък не са единни, искрите прехвърчат между Санду като лидер на партията "Действие и солидарност" и председателят на "Достойнство и справедливост" Андрей Настасе. Санду обаче се ползва с подкрепата както на съседна Румъния, да не забравяме, че тя е за обединение на двете страни, така и на Запада. И това май е единственият й сериозен коз. 

Още с избора си новото правителство на Кику се сблъска с нови по-строги условия на МВФ за отпускане на кредити, а също и с враждебно отношение на съседна Румъния. Според статията на политолога Владимир Ротар, публикувана в сайта regtrends.com (Regional trend analitics), "Румъния атакува управляващия режим в Молдова", именно Букурещ е инициатор на 

преразглеждане на подходите на ЕС 

за финансирането на Молдова. В същото време, пише Ротар, в края на януари министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску и посланикът на САЩ в северната ни съседка Адриан Цукерман са излезли с комюнике, в което заявяват, че ще координират действията си спрямо Молдова. Ротар съобщава още, че след падането на кабинета на Санду Вашингтон е започнал да пише нова стратегия за бившата съветска република и коментира, че "не е трудно да се досетим, че нейна основна мишена ще стане сегашният "социалистически режим".

Въпросът е къде е тук ЕС? Не става ли той заложник на игрите на Вашингтон и Букурещ? И още по-лошо - не става ли съучастник в политика, която може отново да дестабилизира страната?

Молдова си остава разделена страна, не само заради нерешения въпрос с Приднестровието. Историята досега показва, че жителите й не желаят да бъдат изправяни твърдо пред избора "или Европа, или Русия". Много от тях гласуват "с краката си", като напускат страната, бягайки не от геополитическия избор на съответното правителство, а от бедността. В същото време трайните противоречия между политическите партии задълбочават проблемите. ЕС има шанс да сложи край на това противопоставяне, което разкъсва молдовското общество и заплашва целостта на страната. Преди всичко не трябва да се обслужват интересите само на едната страна, която повече или по-малко основателно се титулува "проевропейска". Второ, политиката на съседство изобщо не предполага, че Молдова трябва да бъде превърната в антируски инструмент, подобно на съседната й Украйна. При това за нуждите на трета сила. Трето, ЕС, който за последните шест години е вложил 400 млн. евро в Молдова, не може да си позволи ситуацията в републиката да бъде взривена, ако с помощта на външен натиск на власт бъдат сложени хора, които да провеждат вътрешно и външнополитически курс, за който няма консенсус в страната. 

Напротив ЕС има нужда от 

мирна, проевропейски настроена 

Молдова, която не търси преднамерен конфликт с Русия. Това може да бъде постигнато след вътрешен консенсус. Миналогодишният опит с правителството на Санду, показа, че това не е невъзможно. ЕС ще направи груба грешка, ако продължи да страни от диалог с президента Додон и сегашното правителство, ако се опита с бездействие да пречи на тяхната дейност само, защото те са клеймени като "проруски". 

Нищо не пречи да бъде оказано съответното дипломатическо съдействие за създаването на "голяма коалиция". Пред Sputnik Молдова политологът Роман Михееш коментира, че за да бъде "отпушено" европейското финансиране за Кишинев, е възможно да се направи коалиция между социалистите, част от депутатите на Демократическата партия и част от народните представители от блока "Акум", по-специално тези от "Действие и солидарност". На политическото инженерство никъде не се гледа с добро око, но когато страната е доведена до ръба, а това се случи с нея миналата година, подобни действия са оправдани за стабилизация на ситуацията и даването на някаква перспектива пред това изтормозено общество. 

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ