05 Април 2020неделя10:53 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Неувереността в себе си

Тя най-често се заражда в детска възраст, но е резултат от неумение да се оценява обективно живота

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 1546

Има изследователи, които обясняват липсата на увереност у човека в собствените му сили и способности с това, че в кората на главния мозък на такива хора процесите на задържане преобладават над процесите на възбуждане.
Неувереността в себе си не само дава начало на цинизма при подрастващите, според специалистите най-вече заради нея възникват браковете между 50-годишните "чичковци" и 18-годишните момичета, но тя буквално блокира способностите на човека, пречи му да се самоизразява и дава началото на много отрицателна постъпки.
Тази неувереност може да бъде причина и за силна зависимост от чуждото мнение, когато чуждите интереси и оценки изглеждат по-значими от собствените, а всяка собствена постъпка се оценява през очите на другите. Одобрение се търси от всички - от близките до случайните пътници в трамвая. Подобен е например случаят с ревнивите, които се измъчват от единствения страх - да не се окажат по-лоши от съперника, който е предпочетен.
Неувереността в себе си може да се прояви в различни моменти, когато човек си поставя цели, когато планира действията си, когато оценява нещо извършено. Тя често се формира още през детството, когато знанията за света и за себе си се състоят от чужди оценки, а не от реални факти.
Ако например учителката в детската градина определи детето като затормозено и майката го пита: "защо си такъв?", неувереността вече е налице. Тя пуска корени и когато е претърпян някакъв неуспех. Всички преживяват неудачи или чуват отрицателни оценки за себе си, но не всички се стресират от това.
Някои специалисти смятат, че неувереността в себе си възниква, когато човек не умее да се адаптира към живота, не е способен правилно да си поставя цели, да ги съотнася с външните обстоятелства и позитивно да оценява своите резултати.

Какво да се прави?

Психолозите препоръчват да си спомним за момент от своя живот, когато сме били уверени в себе си и да се постараем да запазим това усещане с помощта на самовнушението. Освен това могат да се анализират собствените страхове: страхът да не бъдеш разбран, страхът от критика, страхът от привличане на вниманието, страхът от собствената непълноценност. Повечето тренинги за увереност в себе си се базират именно на това.

Уверените хора

Андре Салтер, един от първите изследователи на неувереността в себе си, описва способностите и качествата, които притежава увереният човек, ако ги имате и вие, няма от какво да се притеснявате: емоционална реч и способност открито да се изразяват или описват чувствата. Способност да се назовават нещата със собствените им имена, без те да се смегчават или украсяват; съответствие на значението на речта на говорещия на неговото невербално поведение; умение да се изразява собствено мнение без съобразяване с мнението на околните; уверените хора изслушват похвалата в свой адрес без стеснение; способност към импровизация, игра и спонтанен израз на чувствата.
 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1047

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 901

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 540

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 368

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ