16 Юни 2021сряда10:39 ч.

Невинните

/ брой: 88

visibility 1154

д-р Иван Вазов

Напоследък се множат обвиненията, че след 9 септември комунистите са потопили в кръв  българската интелигенция с присъдите, издадени от Народния съд. Върховният съд на България на 12 април 1996 г. отмени присъдите, издадени от Народния съд на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание, министрите от 56-ото до 60-ото правителство, регентите, царските съветници и военни лица. Мотив: липса на доказателства. В тази рубрика показваме лицето на "невинните жертви на Народния съд" с извадки от безпристрастните архиви.

  

Д-р Иван Вазов (1892-1945), племенник на народния поет Иван Вазов. Депутат, министър на търговията, промишлеността и труда (1943-1944). Осъден на смърт от Народния съд през 1945 г.

Препис

Заповед №271

С постановление на Министерския съвет №30 от 28.4.1944 г., с протокол №93 е възложено на войската, съвместно с жандармерията и полицията да води борбата с българските и чужди нелегални групи и укривателите им (ятаци) в цялото царство, до тяхното пълно унищожение.

При създадените в нас условия, във връзка с международното положение, възложената на войската задача е твърде трудна, защото тя трябва да преследва един враг, който е платен и разполага с чужди средства, който служи не на българските, а на чужди противобългарски интереси.

Поради това се налага на всички служебни лица по ведомството на Министерството на търговията и промишлеността и труда да дават пълно съдействие на войската в борбата й с вътрешните врагове на държавата ни.

Това се налага и поради обстоятелството, че отговорността за успешното водене на поменатата по-горе борба не е на само на войската, но и на всички държавни и общински власти, които не могат да извиняват бездействието си с това, че нямало налице в даден момент войскови, жандармерийски или полицейски началник, който да действа или разпорежда.

Въз основа на всичко тук изложено

РАЗПОРЕЖДАМ

1. Всички органи на Министерството на търговията, промишлеността и труда да сътрудничат в борбата против вътрешните врагове на държавата, като изпълняват нарежданията на военните и полицейски власти, дадени им във връзка с тази борба, без да искат предварително разрешение от своите преки началници.

2. Веднага да донесат до най-близките служебни места за всяко забелязано към страната на нелегалните и техните укриватели [лице], като се има предвид, че всеки, който е видял или научил някоя проява, или проява на нелегални групи и отделни лица, или на техните укриватели, и не е донесъл веднага, ще се счита за укривател.

Поканваме всички органи на Министерството на търговията, промишлеността и труда да изпълнят с удвоени усилия своя дълг, имайки предвид, че от тяхната добросъвестна самоотвержена дейност зависи вътрешната сигурност на страната и доброто бъдеще на Родината ни.

София, 5 май 1944 година

МИНИСТЪР: (п) Д-р Ив. Вазов

ДАА, ф. 1449, оп. 1, а.е. 17

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 256

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 262

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 222

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ