09 Май 2021неделя13:37 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Акценти

Невинните

/ брой: 50

автор:Христо Георгиев

visibility 832

Напоследък се множат обвиненията, че след Девети септември комунистите са потопили в кръв  българската интелигенция с присъдите, издадени от Народния съд. Върховният съд на България на 12 април 1996 г. отмени присъдите, издадени от Народния съд на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание, министрите от 56-ото до 60-ото правителство, регентите, царските съветници и военни лица. Мотив: липса на доказателства. В тази рубрика показваме лицето на "невинните жертви на Народния съд" с извадки от безпристрастните архиви.  

Петър Шишков

Осъден е от Народния съд на доживотен затвор. Роден е през 1902 г. в Горна Оряховица, живее в София, адвокат, висше юридическо образование.

Говори жертвата на Народния съд:

Из Стенографския дневник на 25-ото Обикновено Народно събрание, четвърта извънредна сесия, 5. заседание, петък, 26 юний 1942 г. 

Председателстващ Димитър Пешев: Минаваме на дневния ред, точка първа: Първо четене на законопроекта за възлагане на Министерския съвет за вземане на всички мерки за уреждане на еврейския въпрос и свързаните с него въпроси - продължение на разискванията. [...] Има думата народният представител г-н д-р Петър Шишков

Д-р Петър Шишков (от трибуната):

... Ние всички трябва да признаем, че еврейският въпрос се появява тогава, когато идеологът на борбата срещу еврейството изобщо в света в последно време, Адолф Хитлер я поведе енергично в Германия. И аз съм имал случай да спомена и пак искам да изтъкна следното: сам Хитлер, който е познавал еврейския въпрос от много години, преди да дойде на власт, не е могъл изведнъж, изцяло да го разреши. Тук при нашите дебати се изтъкна на няколко пъти, че ние със законите, които сме гласували, слагаме само началото на разрешаването на еврейската проблема в България. 

... Е, добре, господа, народни представители, нека да ви кажа, че германското законодателство трябваше с шест последователни закони, известни под името нюрнбергски закони, и с още 57 различни постановления да се опита да разреши еврейския въпрос... Този въпрос ще бъде разрешен окончателно само тогава - както това вече се изтъкна - когато и последният евреин напусне Европа и отиде в онова отечество, което новите сили на реда ще му определят... Еврейския въпрос е съществен реквизит от новия порядък, който се твори днес в Европа и света. Не може без този нов порядък да разглеждате еврейския въпрос нито у нас, нито някъде другаде. България дължи на новия порядък... освобождението на Македония и на Тракия, и на Добруджа, естествено е, че ние имаме някакви задължения към този нов порядък, за да можем да вървим в темпо при разрешаването на еврейския въпрос...

Щом следователно вие можете да намерите сили и да решим, че настоящият законопроект не е противоконституционен, той добива едно легално тълкуване и може да бъде считан за конституционен...

Аз на няколко пъти съм казвал, че гражданите на една страна не са вече само жители, които изпълняват дадени нареждания, а са преди всичко хора от еднаква кръв. И в това отношение цялото право вече се реформира и преустройва. Старите демократически схващания не докараха добро на народите. Наопъки, ние днес страдаме от тях и се гърчим... в желанието си да се отърсим от язви като демокрацията, либерализма и др.

Ще гласувам със спокойна съвест законопроекта и апелирам към вас да го гласувате и вие, защото по този начин ще окажем нужното доверие на Министерския съвет, на който пък пожелавам да намери сила да разреши тази трудна проблема.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 825

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1063

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ