09 Май 2021неделя14:03 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Невинните

Александър Цанков

/ брой: 62

автор:Христо Георгиев

visibility 458

Напоследък се множат обвинения, че след 9 септември комунистите са потопили в кръв  българската интелигенция с присъдите, издадени от Народния съд. Върховният съд на България на 12 април 1996 г. отмени присъдите, издадени от Народния съд, на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание, министрите от 56-ото до 60-ото правителство, регентите, царските съветници и  военни лица. Мотив: липса на доказателства. В тази рубрика показваме лицето на "невинните жертви на Народния съд" с извадки от безпристрастните архиви.

  

Александър Цанков е осъден задочно на смърт от Народния съд през 1945 г. На 16 ноември 1944 г. му е отнето званието "академик", възстановено е посмъртно на 16 октомври 1991 г.

  

Говори жертвата на Народния съд 

25 Обикновено Народно събрание

7 извънредна сесия

Из стенографския дневник на 3-то заседание, събота, 19 август 1944 г.

Председател Христо Калфов:
Има думата народният представител г-н Александър Цанков

Александър Цанков: ... Затова, ако искате да знаете - пак да ви повторя историята - дойде и 9 юни; ни с Белград, ни с Москва - със София. Водихме борба, кървава борба - признавам. Мнозина смятат, че моите ръце са окървавени. Аз не смятам това. Аз браних отечеството си и се борех за правото му да съществува с всички средства, законни и незаконни...

... Взеха се мерки и тъкмо когато тези мерки взеха да дават резултат, вие ги отменихте. Били много жестоки! И аз чух и съжалявам, че г. военният министър не е тук, но вие ще му кажете - да се обвинява армията, че тя вършела изстъпления, че тя била варварска. Господа! Това не се казва от обикновени граждани, това се казва от някои министри, те се знаят и вие може би ги знаете. Армията не върши варварства. Армията престъпления не прави. Тя не е кървава. Тя кърви не пролива, тя пази държавата, тя пази от вътрешни и от външни врагове. Тя изпълнява заповеди. И онзи, който е дал заповедите, той носи отговорност за тях. Ето и аз дадох заповеди. Аз се справих с кървави жертви, с много кървави жертви, затова имам прозвището "кървавия Цанков", но онзи който само върти кръвожадно ханджара и който му се изпречи, веднага е готов да го посече! 30 000 души съм бил избил! А армията въдвори реда по заповед на правителството. Изстъпления нямаше. Ако има такива, аз носех отговорностите. С другарите си я носехме. Ние не дадохме, няма да дадем, не бива да се дава и няма да се даде да се хвърли петно или укор, какъвто и да е той, върху българския войник, комуто е заповядано на всяка цена да възстанови реда, та ако ще да обезглави и онези, които се бунтуват и които сами се поставят извън законите и събарят държавата си. Те са извън законите, те не могат да претендират за законност.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 840

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 528

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1069

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ