09 Май 2021неделя14:02 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Актуално

Невинните

Инж. Иван Иванов

/ брой: 67

автор:Христо Георгиев

visibility 1021

Напоследък се множат обвинения, че след 9 септември комунистите са потопили в кръв  българската интелигенция с присъдите, издадени от Народния съд. Върховният съд на България на 12 април 1996 г. отмени присъдите, издадени от Народния съд на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание, министрите от 56-ото до 60-ото правителство, регентите, царските съветници и военни лица. Мотив: липса на доказателства. В тази рубрика показваме лицето на "невинните жертви на Народния съд" с извадки от безпристрастните архиви.

  

Инж. Иван Иванов (1891-1965). Кмет на София. Осъден е от Народния съд на 15 години затвор. През 1948 г. е реабилитиран и започва работа в хидротехническото строителство в България по разпореждане на Георги Димитров. Роден е през 1891 г., умира през 1965 г.

Говори жертвата на Народния съд:

Инж. Иван Иванов, кмет на София:

София 10 март 1941 г. 

Ваше превъзходителство, господин д-р Бернард Руст

Райхминистър за науки, възпитание и народно учение

Берлин

Многоуважаеми господин Райхминистър,

В дните, когато победоносните германски войници като мощни вълни се носят надолу по балканските проходи на Юг към Егейското море, си спомням за вас и за дните, които прекарахме миналата есен между нас. Ваше Превъзходителство, казаното от Вас тогава за нашето вярно приятелство между двата наши народа се сбъдна, както виждаме много скоро. Влизането на България в Тристранния пакт е за нас повече от един дипломатически акт, то е преди всичко една съдбоносна стъпка, един трети опит за осъществяване на националните идеали и за създаване на достойни и сносни условия за живот на нашия народ. Ние сме твърдо убедени, че държавническия акт от 1.3., който се разигра във виенския Белведере, ще бъде за доброто на двата народа и ще закове по-здраво старото приятелство между Германия и България.

Затова в дните, когато германските войници се намират в София, спомняме си всички с горда радост за вярната братска взаимна дейност през Световната война, гледаме с вяра и храброст в бъдещето и поздравяваме най-искрено нашите приятели.

С искрени поздрави

Ваш (п) И. Иванов

В. "Днес" 11 април 1941 г.

Великденски подаръци за германските войници на фронта и в България

По почин на столичния кмет г. инж. Иван Иванов, вчера сл. обед, бяха свикани на конференция видни столични дами, начело със съпругите на всички министри, и граждани, за да обмислят начина за масово събиране на подаръци за ранените в епичните боеве в Македония, Тракия и Западните покрайнини, и заболели германски войници, за тези, които продължават да се сражават с нечувана храброст...

Конференцията беше открита от г. кмета, който изрази общото желание на софийското гражданство да засвидетелства голямата българска радост от геройските подвизи на германските бойци... Нека зарадваме ранените и болните германски бойци и нашите бащи, братя и синове на страж по границите с великденски подарък, макар и скромен да е той, завърши г. инж. Иванов.

Господин кметът съобщи, че общината отпуска 200 хиляди лева, като начало на акцията за събиране на суми за закупуване на подаръци...

В неделя, 13 т.м. ще бъде събирана по трамваите и автобусите допълнителна такса от 1 лев в полза на акцията...

София 28 януарий 1943 г.

До господина германския военен аташе 

Тук

Господин полковник,

чест ми е да съобщя, че Столична голяма община ви предоставя на разположение 1200 (хиляда и двеста) кгр. български цигари, от които 1000 (хиляда) кгр. вие да изпратите като дар от столицата на България на храбрите германски войски на Източния фронт, а 200 (двеста) кгр. да изпратите на кмета на Франкфурт на Майн г. д-р Крепс, който да ги разпредели и изпрати като наш дар на храбрите франкфуртски бойни дивизии.

28 януарий 1943 г.

Столичен кмет, кабинет

ДАА, ф.1449, оп.1, а.е.118

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 840

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 528

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1069

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ