06 Юни 2020събота16:47 ч.

Трио "ы"

Сцена

Незабравими руски и български песни стоплиха сърцата

Фестивалите "Сребърни чучулиги" и "Альоша" са проява на признателност и хуманизъм

/ брой: 200

автор:Боян Бойчев

visibility 1231

Киносалонът на ул. "Позитано"20 посрещна на 12 и 13 октомври участниците в Двадесетия фестивал на патриотичната и антифашистката песен "Сребърни чучулиги" и Седемнадесетия фестивал на руската песен "Альоша", а ентусиазираната публика припяваше любимите български и руски песни и бурно аплодираше всяко изпълнение на самородните таланти. 

Фестивалите откри г-н Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски", член на Общонационалния организационен комитет и изпълнителен директор на Българска свободна телевизия. Той връчи награда по повод 20-годишнината на "Сребърни чучулиги" на Симеон Игнатов, един от основателите на фестивала.

Вяра Емилова, секретар на НС на БСП, поздрави участниците от името на г-жа Корнелия Нинова, председател на НС на БСП, председател на ПГ "БСП за България". Висока оценка за фестивалите даде в приветственото си слово и Калоян Паргов, председател на ГС на БСП. От името на Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия, приветствие прочете Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, в което се изтъква, че подобни музикални форуми нагледно свидетелстват за тесните исторически, културни и духовни връзки между нашите народи. Поздрав прозвуча и от Олга Широкова, и.д. ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център. Освен като изява на несъмнени таланти, фестивалите се утвърдиха и като проява на обич към красотите на Отечеството и към героичната история на народа ни; със своя слънчев хуманизъм и преклонение пред подвига на руските воини освободители, се казва в приветствието от името на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, прочетено от поета Петър Андасаров. Официални гости бяха също така Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, и Константин Воробьов, втори секретар в посолството на Република Казахстан. На тържественото откриване присъстваха представители на обществени организации, на военно-патриотични съюзи, ярки творци: доц. д-р Иван Сечанов - председател на Съюза на ветераните от войните на България, Игор Завялов председател на Съюза на ветераните от Великата отечествена война към Съюза на руските съотечественици в България, Снежана Тодорова, председател на Координационния съвет "България - Русия" и председател на СБЖ, проф. Орлин Загоров - почетен гост на фестивалите, Боряна Илиева, Владимир Чучуев, Борис Цветков и други. Музикален поздрав към участниците отправи бардът Милен Тотев, член на БАС и СОСЗР, а поетът и публицист Лозан Такев изпълни специално написано за случая стихотворение. Със своето изпълнение взриви публиката и актрисата и певица Грета Ганчева.

В двата фестивала се представиха творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Русе, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Горна Оряховица,  Попово, Лом,  Севлиево, Червен бряг, Белово, Черноморец, Перник и др. 

Авторитетно жури в състав маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Лозан Такев, Милен Тотев, Вили Икономов, Красимира Джартазанова удостоиха със званието Лауреат на фестивалите: Хор "Планинарска песен" - София, ВГ "Пятница 13" - Ямбол, ВФ "Орфей" - Пловдив, Фолклорна група от НЧ "Александър Стойков" - с. Студена, Смесен хор при ПК "Филип Тотю Войвода" - Горна Оряховица, Мъжка ВГ "Маяк" - Бургас, Трио "ЬI" - София, ВГ "Дунавски полъх" - Русе, Мадлен Джевизов -  Сливен, Борислав Недев - Стара Загора, Красимир Кунчев - Червен бряг, Виолета Петкова - София, Никола Радиков - Кърджали, Райчо Митев - София, Жорж Йорданов - София, Георги Чолаков - Пловдив. С участието на победителите ще бъде организиран галаконцерт в края на ноември. 

Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители - хорови  състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова, председател на фондация "Устойчиво развитие за България", и Симеон Игнатов, председател на Българския антифашистки съюз.

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 919

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ