27 Март 2023понеделник09:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Незабравимият Радичков

Изложба, лекция, книга, филм обглеждат творчеството на писателя в едно от най-значимите събития на "Пловдив - европейска столица на културата"

/ брой: 13

автор:Пенка Калинкова

visibility 1338

Едно от най-милите събития в Пловдив, Европейската столица на културата 2019, е "Януари - месец на Радичков", посветен на 90-годишнината на големия писател. Фотоизложбата с непоказвани досега черно-бели снимки в ГХГ, експозиция "Мексиканско изкуство", е озаглавена "Неосветените дворове". За пътеписа му от 1966 г. със същото заглавие и за издадените неотдавна "Сибирски театрадки", издателство "Нике", за творчеството на Йордан Радичков говори в своята лекция на 19 януари проф. Инна Пелева, преподавателка в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Интересът към лекцията беше изключителен. В Дома на киното в Пловдив се прожектира документалният филм на Димитър Петков "Черказки хроники" (1999) за Йордан Радичков. Изложба, лекция, книга, филм обглеждат творчеството на писателя. 

За някои, като студентите на доц. Владимир Янев от Пловдивския университет, това е истинско откритие, но и за хората от по-възрастните поколения "сибирските тетрадки" също са откритие. "Записките на Йордан Радичков от Сибир крият много истории и тайни, казва неговият внук, автор на книги, Йордан Димитров Радичков. Те са сиви, стари, на цена от няколко копейки, изписани от край до край, на един дъх. Вижда се как авторът не е спирал, не е задрасквал, а е изливал впечатленията си по листата." Тези тетрадки се оказва, че са единственият документ, който е запазен и свидетелства за творческия процес на Йордан Радичков. "Изложбата със снимки от пътуването на Радичков до Сибир, продължава младият писател Йордан Радичков, е прекрасно визуално допълнение към писаното слово на автора. От нея посетителите ще се запознаят с пейзажите,  които са грабнали въображението на автора, хилядите северни елени, които се разхождат на свобода из тая сурова земя, лицата на спътниците и случайно срещнатите хора и, естествено, лицето на автора е или усмихнато до уши, или замислено за следващите записки." 

В къщата "Мексиканско изкуство" в Стария град галеристката Моника Роменска споделя колко различни хора проявяват всекидневно интерес към изложбата. Дошла жена, например, чак от Монтана. Но несъществуващата Калиманица, родното място на Йордан Радичков, заедно с другото, погълнато от язовира Огоста село Живовци, е на няколко километра от областния град. "Радичков е по-голям от границите на Северозапада, по-голям от страната, която го е родила и в която сме имали късмета той да пише. Радичков много говори за света, за земята, но не по Елинпелиновски... хоризонтът му е толкова далечен, той много често говори за звездите, за космоса, за онова далечно, към което отправяме поглед, надежда, без да сме сигурни дали някой там ни чува... Той е световен автор, без съмнение", казва литературната изследователка проф. Инна Пелева. Неговата книга "Неосветените дворове" е издадена през 1980 г. от престижното френско издателство "Галимар". 

Радичков-внук споменава, без да конкретизира, и за връзка на големия писател с Пловдив. Несъмнено тя е на база творческото му сътрудничество с режисьора Крикор Азарян. Моите лични спомени ме отвеждат към времето, когато през 70-те и 80-те години писателят идваше в Пловдив и специално в Антовата къща в Стария град, където режисьорът и пловдивчанин Коко Азарян и сценографът Младен Младенов работеха върху постановките на Радичковите пиеси "Януари" и "Опит за летене". "Януари" - неслучайно цялото събитие е озаглавено "Януари - месец на Радичков", е поставена от двамата не само в Пазарджик - мнозина помнят знаменития спектакъл, но и в София, Варшава, Белград... Успехът на "Опит за летене" също е респектиращ.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 711

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 58

Транспортна стачка блокира Германия

автор:Дума

visibility 124

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 696

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1236

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 750

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1462

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 1059

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ