25 Юли 2024четвъртък03:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Входът на лагера на смъртта със зловещия надпис "Работата ще ви освободи!"

На фокус

Ние помним - Аушвиц!

Поуки за миналото, настоящето и бъдещето

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 723

Евгений БЕЛИЙ, председател на Българския антифашистки съюз


"Работата ще ви освободи!" - това е надписът, с който ни посреща най-големият лагер на смъртта, на няколко километра от полския град Краков. Изграден върху стари казарми, той се простира на километри във всички посоки и сякаш няма край. За по-практично е разделен на Аушвиц 1 и 2, като хората са били разпределяни в един от двата лагера, намиращи се непосредствено един от друг.

---------

Защо се връщаме всяка година към паметта за избитите в Аушвиц? Защо Българският антифашистки съюз и Българската социалистическа партия вече няколко години организират поклонение пред Паметника на Съветската армия? Защото сме солидарни с общоевропейските усилия за съхранение на паметта за зверствата на фашизма и нацизма. Пример за такива зверства е концлагерът Аушвиц (на полски Освиенцим).

Винаги има и ще има смисъл от подобни прояви. Те показват решимостта на българските антифашисти и леви хора да отстояват историческата истина за Втората световна война - че войната е предизвикана от най-голямото зло на нашата съвременност - фашизма.

Как обаче се стига до войната? 

Втората световна война е логично продължение на Първата. Победената Германия търси ревизия на Версайския договор от 1919 г. Италия, въпреки че е победител, не е удовлетворена в териториално отношение. Кризата на либералната демокрация, все по-голямата доминация на финансовия капитал над индустриалния и политическото поведение на социалиста Бенито Мусолини водят до появата на ново политическо явление в Европа и света. Това е фашизмът. 

Политическото късогледство на италианските либерали и социалисти води до установяване на тоталитарен режим - фашисткия, в Италия. Основа на фашисткото управление е Националната фашистка партия с вожд Мусолини. 

Същевременно, повлиян от Мусолини, в Германия Адолф Хитлер изгражда Националсоциалистическата германска работническа партия (НСГРП). Това наименование е подвеждащо, тъй като става дума не за социализъм или защита на правата на работниците, а за нацизъм. Нацизмът е идеологическа разновидност на фашизма, като се набляга от страна на Хитлер на расовата теория. В своята книга "Моята борба" - основната теоретична разработка на нацизма - Адолф Хитлер обосновава необходимостта от война на Изток, за да получи Германия своето "жизнено пространство". Това води до неизбежен сблъсък между Германия и страните победителки в Първата световна война - Великобритания и Франция. Великобритания и Франция тласкат целенасочено Хитлер към война само със създадения през 1922 г. Съветски съюз.

* * *

Оцелели от Аушвиц: "Бяхме деца, а не ни се живееше"

Аушвиц (Освиенцим) е комплекс от нацистки концентрационни лагери, разположен в Южна Полша, в близост до малкия град Освиенцим. Лагерът функционира от 1940 до 1945 г. Първи негов началник е оберщурмбанфюрер от СС Рудолф Хьос.

Комплексът се състоял от три основни лагера. Аушвиц 1 е основан през май 1940 г. и е служил за административен център на комплекса. Издигнат е върху основите на кирпичени дву- и триетажни полски и австрийски казарми. Аушвиц 2, известен още като Биркенау, е това, което обикновено се подразбира, когато се говори за Освиенцим. В него в едноетажни дървени бараки са били държани стотици хиляди евреи, поляци, цигани и хомосексуални.

Жертвите в Биркенау са над един милион

Строителството на тази част на лагера започва през октомври 1941 г. Той имал четири газови камери и четири крематориума. Недалеч от Освиенцим се намирали още около 40 неголеми лагера, известни като Аушвиц 3. Тази част от лагера започва да функционира през май 1942 г.

В Аушвиц 2 били депортирани над 1,3 милиона души от цяла Европа, 1,1 милиона били убити. От тях около 1 милион са били евреи.

Днес останките от лагера са достъпни като държавен музей "Аушвиц-Биркенау", паметник на холокоста и еврейско гробище.

* * *

Познавам хора с десни убеждения, посетили Аушвиц и осъзнали колко страшни са престъпленията на нацисткия режим. И точно те смятат, че е достойно да се чества 9 май като Ден на победата над фашизма и нацизма в Европа. 

В последно време много хора в България, политически осъзнати, разбират, че фашизмът не бива да се повтаря в съвременни форми, защото може да бъде по-унищожителен от хитлеризма. Антифашистката солидарност по света расте. И това мотивира активистите на БСП и БАС да продължат борбата срещу неофашизма и неонацизма в България. 

В последните 30 години от съществуването си Българският антифашистки съюз, като организация, наследила традициите и идеите на Съюза на активните борци против фашизма и капитализма, и БСП, като организация приемник на Българската комунистическа партия, продължават борбата срещу неофашизма и неонацизма. Това се потвърждава не само от решенията на 50-ия конгрес на БСП и VII конгрес на БАС, но и от конкретните действия на ръководствата на БАС и БСП, на хилядите социалисти и антифашисти. Независимо от трудностите, социалистическата партия и антифашисткият съюз продължават в новите условия да работят всеотдайно за демократична, антифашистка, справедлива и солидарна България.

Трудните времена, в които живеем 

Освобождението на Аушвиц от Съветската армия, 1945 г.

доказват повече от всякога, че човещината и солидарността са крайно необходими. Политическият разум, макар и трудно, надделява. Защото изходът от цялостната политическа и обществена криза, предизвикана от пандемията и геополитическия сблъсък между световните сили, е възможен само чрез политически консенсус между демократичните партии в България за преход към социално справедливо общество. Такова общество е постижимо в епохата на Четвъртата индустриална революция и все по-голямото присъствие на електронните устройства в живота ни.

* * *

Отбелязването на 78-годишнината от освобождението на концлагеристите от Освиенцим е повод за размисъл. То е поука да не забравяме миналото. И да не допускаме възраждане на фашизма и нацизма в Европа и в света.

В последните две години стана ясно, че неофашизмът и неонацизмът не само не са изчезнали като геополитически явления, но стават все по-опасни. Ето защо призоваваме българските граждани: Хора, бдете! Не позволявайте български екстремисти да оскверняват паметниците на антифашистката съпротива и на Съветската армия - освободителка на Европа от кафявата чума.

Музеят в Аушвиц винаги ще ни напомня, че не бива да забравяме саможертвата на героите в борбата срещу фашизма и нацизма през Втората световна война. България и днес има нужда от своите достойни синове и дъщери, отстояващи историческата истина за фашистките и нацистките зверства.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ