07 Юни 2023сряда15:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Интервю

Атанас Зафиров:

Никога повече ГЕРБ!

Ако доразграждането на модела не продължи, омразното статукво ще се върне още по-настървено и реваншистки настроено, казва водачът на листата на "БСП за България" в 21 МИР - Сливен

/ брой: 218

автор:Ина Михайлова

visibility 433

АТАНАС ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Завършил е български език и история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", а след това финанси в същия университет. Има специализации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българското училище за политика и Московската школа за политически изследвания. Бил е старши експерт в община Бургас. Народен представител в 42-рото и 43-тото НС. Член е на ИБ на БСП, зам.-председател на партията по коалиционната политика. 


- Какъв е големият залог на тези избори "две в едно", господин Зафиров? 

- На тези избори има множество малки залози и един голям, генерален. И той е ще продължи ли промяната и доразграждането на модела ГЕРБ, или връщаме омразното статукво, но този път още по-настървено и реваншистки настроено. От решението на този въпрос следват отговорите на множество други, които също вълнуват обществото - кой, с кого, с какъв мандат, какви приоритети, какъв хоризонт на управление и т.н. 

Голямата цел на тези избори е смяна на модела на управление на държавата, стабилно парламентарно мнозинство, воля за реформи във всички сектори, борба с кризите, смели и непоколебими министри. И никога повече ГЕРБ!

- Президентската надпревара е интересна, но защо парламентарният вот е по-важен за България и българите?

- Ако забелязвате, фиксирах основно парламентарните избори, и то не само заради конституционната форма на управление на страната. Президентските избори, при очертаващата се категорична победа на двойката Радев-Йотова, изглеждат като състезание с предизвестен край. ГЕРБ са се хванали за Герджиков като удавник за сламка в стремеж да поизчистят токсичния си имидж и да излязат от тоталната изолация, в която се намираха в последните два кратки парламента. Правят го с ясното съзнание, че губят, но с надежда за принадена мобилизационна стойност на поразколебаните си симпатизанти.

Големите въпросителни са около конфигурацията на бъдещия парламент и разпределението на силите в него. Защото именно в Народното събрание се решават големите въпроси пред страната, а от качеството на приеманите в него закони зависи всекидневието и съдбата на милионите български граждани в страната и чужбина.

- Намери ли БСП верния път за консолидация на лявото пространство? Ракета носител или изразител на по-широк кръг от интереси ще бъде "БСП за България"? 

- Консолидацията в лявото пространство не е спирала и върви позитивно. В сравнение с последните парламентарни избори широкото ляво обединение се увеличи с няколко партии и организации около БСП и вече сме 22. В този контекст, мисля, да - БСП намери верния път за обединение на лявото и в него има палитра от партии, движения и граждански организации, обединени около общи идеи и политически цели. Без да разширяваме формално "БСП за България", на базата на предизборни споразумения, коалицията е носител и изразител на тези общи идеи и ще ги отстоява в 47-ото Народно събрание.

- Паника, страх, тревога, КОВИД-19, шокови цени на тока и горивата, растящи цени на парното и водата, на храните, локдаун, зелени сертификати, ваксинация, ниски доходи и пенсии... И още много тревоги имат днес хората. Защо да им е до избори и до гласуване? Защо да изберат това, което им предлага БСП?

- Защото България е изправена пред редица кризи, които трябва да бъдат решени максимално бързо. Хората се нуждаят от сигурност, стабилност и предвидимост какво ще се случи през следващите месеци, а само БСП има ясен план с разумни решения за първите 100 дни на управление, които са най-критични за всяко правителство. Готови сме с конкретни мерки за подпомагане на засегнатите сектори, бизнеса, семействата и социално слабите български граждани. 

- Кои ще бъдат първите три стъпки, които ще направите след изборите - в първия ден, в първата седмица, в първия месец? 

- Първата задача безспорно е стартът на Народното събрание и бързото сформиране на парламентарните комисии, за да тръгнат парламентарните процедури. От начина и изгубеното за това време ще проличи доколко партиите са си взели поука от краха на двата последни парламента и дали са готови този път бързо да сформират работещо мнозинство.

Веднага след това започваме работата по бюджет 2022, където вече сме в остър дефицит на време. И, разбира се, не на последно място - законодателната инициатива и приемането на пакет от закони по най-важните проблеми пред обществото - здравеопазване, доходи, икономически растеж, енергетика, образование, демографска криза. Тук "БСП за България" има готовност веднага да внесе своите законодателни предложения по законопроекти, които не успяваха да съберат мнозинство в предишните състави на Народното събрание, само защото бяха внасяни от БСП. Надяваме се вече да не е така.

- Това ли ви заръчаха вашите избиратели в Сливен? Кои са техните проблеми, с какво те са по-различни от тревогите на останалите българи? Как ще ги отстоявате в 47-ото Народно събрание? 

- Проблемите в Сливен и региона са много, но и тук решението е едно - смяна на доказано неефективните лица, разбиване на олигархично-мафиотския стил на управление, ясни приоритети, стъпващи на местните особености и възможности, и най-вече - воля за промяна!

Област Сливен е на предпоследно място по размер на БВП на човек от населението и на деветнадесето място по равнище на средната работна заплата в страната. 43,5% от хората живеят в бедност и социално изключване спрямо 22,6% средно за страната. Областта е с най-високи нива на раждаемост (основно заради ромското население) и в същото време с много висок отлив на хора, предимно млади и образовани, към други градове или чужбина. Това говори за сериозни икономически проблеми, неудовлетвореност от нивата на доходи и трудова заетост. Налице са проблеми в образователната система - сравнително нисък процент на записване за основно и средно образование, висок процент напуснали и повтарящи годината.

Областта е на едно от последните места и по усвояване на евросредства на човек от населението. Сливен отдавна е изпреварен от Ямбол по отношение на преките външни инвестиции. Демографското развитие и демографската структура на населението също са проблемни. На пазара на труда се предлага основно нискоквалифицирана работна ръка, така че не може да се разчита на привличане на високотехнологични производства или на такива с по-висока добавена стойност. Нужни са спешни инвестиции в пакет социални и икономически мерки, които да задържат младите и образовани хора в региона.

Не се използва ефективно икономическият потенциал на летище Бършен, Сливенски минерални бани, Карандила. Не се използват възможностите за чужди инвестиции, които могат да донесат връзките с побратимените на Сливен градове - Воронеж, Чунцин, Гера и др. 

Въпреки че регионът имаше и министър, и кметове от ГЕРБ - не получи очакваните средства от правителството. Напротив - всеки областен център в Югоизточния район получи повече от Сливен. Туризмът е абсолютно неразвит при наличие на Сливенски минерални бани, магистрала, прекрасна планина, богата история и паметници на културата.

- Като експерт в сферата на отбраната, как бихте степенувал приоритетите на левицата в тази област, като имате предвид тежестта на всички кризи, с които ще трябва да се справи новата власт? 

- Пред БСП винаги е стояла една цел в сектор отбрана - гарантиране на териториалната цялост, независимостта и суверенитета на България чрез преодоляване на занижените способности, значителния некомплект от личен състав, системното недофинансиране, занижените критерии в подготовката, лошите условия на труд и ниска мотивация на личния състав на българските Въоръжени сили.

С оглед тежестта на различните кризи, които споменахте, бих степенувал приоритетите по следния начин: Стратегически преглед на отбраната и изготвяне на Бяла книга за отбраната, План за организационно изграждане и развитие на Въоръжените сили. Необходимо е да се балансират инвестициите в отбраната между хората, въоръжението и техниката, бойната подготовка и инфраструктурата. Трябва да се повиши основното месечно възнаграждение до нива, сходни с тези на аналогични длъжности в цивилния живот. Освен заплата, военнослужещият трябва да получава и допълнително заплащане, което е компенсация за условията на труд, заетостта му и други особености на военната служба. Нужно е да се синхронизира модернизацията на въоръжението и техниката за трите вида въоръжени сили, да се поддържа, ремонтира и модернизира наличната бойна техника до приемането на нова. Не на последно място - регламентиране на сътрудничеството с ветераните и военнопатриотичните съюзи и организации за патриотичното възпитание на младежта и издигане престижа на Българската армия. На дневен ред е и приемане на Закон за запасното войнство.

 

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 288

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ