04 Октомври 2022вторник12:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Никола Вапцаров

Безсмъртие

Никола Вапцаров - невъзможният разстрел

Големите поети продължават да живеят

/ брой: 141

автор:Боян Бойчев

visibility 383

Боян БОЙЧЕВ


Поредната годишнина от гибелта на Вапцаров. Времето е неумолимо и не спира своя ход. 

Къде е Вапцаровата вяра днес? Има ли я? Къде са неговите идеали? Къде са мечтите, в които "няма цензура", които "греят с синкава прозрачност"?

И колцина днес, когато посегнат на вярата (на онази, Вапцаровата, Ботевата, Гео Милевата...), са готови да се борят за нея като "ранена в сърцето пантера"? 

Прекалено материални станахме, меркантилни. И смирени... Превърнахме парите в основна "ценност", а егоизмът и снобарщината - в "правилен" модел на поведение. Бездушни към страдащите, към бедните, към изнемогващите... 

Бутафорното време, в което днес живеем, крие зад лъскавата станиолена обвивка цялата си грозота. Време, което "разровиш ли го - ще мирише/ и ще горчи като отрова".

Време на огромно социално разделение и неправда. Несправедливо... И опростачено... "Народът - прост,/ живота - тежък, скучен./ Живот без маска и без грим -/ озъбено, свирепо куче."

И днес, слезли от екрана и от страниците на жълтата преса, шестват съвременните варианти на Джон и Грета от "Кино" като модели на подражание - олигархът и мутрата с ръце "чиличени" и силиконката "като жребица от разплодник"? А за голяма част от българския народ остава "сивия живот,/ борба за хлеб,/ мечти неясни". 

Тогава не е ли време да извикаме Вапцаровото "Стига!" И да се опитаме да променим живота си, да го направим такъв, какъвто са го виждали онези мечтатели, които са пренебрегнали личното за сметка на общото. Които са жертвали себе си за свободата и вярата в утрешния по-справедлив ден. 

Никола и Бойка Вапцарови

Преди години, на изпит в университета, ми се падна да говоря за предсмъртните стихотворения на Вапцаров. В главата ми изникна целият задълбочен анализ, изникнаха методите, по които да ги предам на учениците в училище... И точно когато бях готов да нахвърлям всичко това на белия лист, разбрах, че е ненужно. Защото предсмъртните стихотворения на Вапцаров не е необходимо да се анализират. Те просто се цитират и всеки за себе си трябва да ги разбере. Ако може, ако има ум и сетива за това. В тях е събран целият Вапцаров. И неговата безкористна вяра в бъдещето, живота и хората, и неговата всеотдайна, лишена от егоизъм, любов към любимата. Написани в миг на върховно изпитание, е кощунствено да бъдат разчепквани. Те трябва просто да се усетят със сърцето. Така и казах тогава на изпитващия ме преподавател...

Тогава? Къде е Вапцаров днес? До нас, с нас. Големите поети продължават да живеят след разстрелите - на войниците в Гарнизонното стрелбище, на хулителите, на отрицателите, на предателите... Защото в поезията им звучи истината за живота. В случая с Вапцаров разстрелът е невъзможен. Можеш ли да разстреляш вяра, която е "бронирана/ здраво в гърдите/ и бронебойни патрони/ за нея/ няма открити"? И за която времето няма значение. Вяра, свързана с вечната човешка борба за свобода, равенство и братство. 

Никола Вапцаров е сред нас. И въпрос на избор е дали ще крачиш с него по трънливия, но достоен път, или не... Но преди да избереш, прочети още веднъж предсмъртните му стихотворения и се опитай да ги усетиш.

 

***

Ръкопис на първото четиристишие на "Борбата е безмилостно жестока"

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела - червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

14 ч. - 23.07.1942 г.

 


Прощално

                На жена ми

Ръкопис на "Прощално"

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя -

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам -

ще те целуна и ще си отида.

.


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

 

 

 

 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ