29 Септември 2020вторник16:36 ч.

Акценти

НИМ изпраща годината с голяма изложба

Новите открития на древни находки - от бронзовите стрели от VII в. до... сълзите на средновековните оплаквачки

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 1240

По традиция Националният исторически музей изпраща годината с изложба на значимите находки на музейните археолози от последния проучвателен сезон. Експозицията "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" ще бъде открита днес в 16 ч. в Кръглата зала на НИМ. Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети.

През 2019 г. археолозите от НИМ са работили на 16 обекта и са направили два теренни обхода - от Дунавската равнина до Родопите през Черноморието, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различни исторически периоди: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра, където проучването от години се ръководи от доц. Бони Петрунова, сега директор на НИМ.  Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите и вероятно родственик на Балик и Добротица (владетели на Добруджанския деспотат през XIV в.). Впечатляващата находка разкри името на погребания - Георги, както и знатното му потекло. Посетителите ще видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Сред акцентите в изложбата е и изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост "Балък Дере" до Ивайловград - съкровище от 6 монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.). Те са разкрити от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел "Археология" в НИМ. Монетите са от сребро и злато, тънки и чупливи, но много добре запазени, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са пак те със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия, или е била заплатена доставка за войската. Това е втората известна засега по земите ни колективна монетна находка от Алексий I Комнин (1081-1118 г.), разказват археолозите. 

Една от големите изненади тази година за екипа на проф. Иван Христов и д-р Маргарита Попова от НИМ, е намирането край Черноморец на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. пр.Хр.). Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките артефакти са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр.Хр.

Археологическият сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки от почти всички исторически периоди - от късна праистория до Средновековието по нашите земи. Финансовата подкрепа за проучванията е от НИМ, Министерството на културата, от общини и частни спомоществователи. Изложбата ще бъде отворена до 17 февруари 2020 г. 

Шестима депутати напускат ПГ на "БСП за България"

автор:Дума

visibility 47

Шофьор стреля по друг в Нови пазар

автор:Дума

visibility 32

В Кубрат с протест си искат обратно неделния пазар

автор:Дума

visibility 66

Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

автор:Дума

visibility 64

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 101

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 184

Застреляха журналист в Хондурас по време на живо предаване

автор:Дума

visibility 38

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 110

Огледайте се: ДПС е навсякъде

автор:Дума

visibility 95

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 369

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ