14 Април 2021сряда05:55 ч.

Нинова заподозря, че Гаранционният фонд е пирамида

По искане на БСП днес парламентът обсъжда фалиралата "Олимпик" и Търговския регистър

/ брой: 161

автор:Ростислава Иванова

visibility 1119

Подозрения, че Гаранционният фонд може да се окаже финансова пирамида, изрази вчера Корнелия Нинова. "Има ли пари в Гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите пари, защото някой не е упражнил контрол", попита председателят на БСП вчера. Нинова отправи въпросите си, след като с депутати от ПГ "БСП за България" внесе 61 подписа с искане за извънредно заседание на парламента. "Предлагаме дневен ред от две точки: проект за решение по казуса застрахователно дружество "Олимпик" и изслушване на премиера Бойко Борисов за срива на Търговския регистър и състоянието на електронните системи в страната", обяви Нинова. В крайна сметка искането на БСП бе удовлетворено и председателят на НС Цвета Караянчева свика извънредно заседание за днес от 13 часа.
Нинова смята решенията след вчерашната среща при Борисов по казуса "Олимпик" за неудовлетворителни. Тя отбеляза, че застраховането е регулиран пазар, в който държавата има ключова роля. "След като държавата не е упражнила нужния контрол в лицето на КФН, не можеш да кажеш на хората: "Водете си делата в Кипър, ще ви помогнем с адвокати или ще променяме еврозаконодателството", коментира Нинова.
БСП предлага Гаранционният обезпечителен фонд да плати на клиентите на фалиралия застраховател, след което от свое име заведе дела в Кипър. Другият вариант, предложен от левицата, е парламентът спешно да направи промени в Закона за застраховането.
"Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки в помощ на хората. Защо трябва да се чака евродиректива, след като НС може спешно да внесе поправка в българския закон заради некоректния застраховател", учуди се Нинова на премиерската идея наши евродепутати да предложат промени в законодателството на ЕС. "Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев със законодателни промени, а на стотици хиляди българи - не", възмути се тя и предположи, че властта не може или не иска да помогне на хората.
Социалистите настояват ръководството на КФН да изготви за НС доклад с пълна информация за активите на "Олимпик", за събраните средства в Гаранционния фонд и банките, които ги обслужват. "Премиерът да не казва, че данъкоплатците трябва да плащат тези пари от джоба си. Това не е вярно. Застрахователите внасят във фонда вноска, която е гаранция за такива случаи, а тези пари са удържани от направените застраховки", напомни Нинова. Тя призова отговорността да не се прехвърля на данъкоплатците и подчерта, че вината в случая е на държавата и КФН.
Социалистите са съгласни, че зам.-шефката на комисията Ралица Агайн трябва да подаде оставка, но настояват някой да поеме и политическа отговорност. Нинова сравни ситуацията със срива на Търговския регистър, за което няма поета политическа отговорност и вината поели "чиновници". Г-жа Цачева още дължи оставка, напомни Нинова на правосъдния министър. Тя бе категорична, че трябва да спре практиката Борисов да освобождава някой от администрацията и чиновниците и да смята, че с това пада отговорността от политическото ръководство.
При правителствата на Борисов се рушат държавността и институциите, отсече Нинова и попита как може управляващите да твърдят, че КФН не е знаела как да реагира и какво да направи. "КФН е институция, има закон, който трябва да се спазва. Проблемът е, че разрушиха институциите и държавата и че системите започват една по една да рухват", констатира Нинова. Тя обвини комисията в безотговорност, след като кипърската страна е уведомила още на 10 май за проблемите на "Олимпик". Вместо да информира обществото обаче, КФН е пуснала само формално съобщение на сайта си, което хората не са видели и са продължили да сключват полици с "Олимпик".


Снимка БГНЕС
Пирамида ли е Гаранционният фонд в застраховането, попита Корнелия Нинова

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ