22 Май 2024сряда23:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нирвана от евродоклада

/ брой: 166

автор:Георги Готев

visibility 2005

Патешки възторг от доклада на Еврокомисията заля родината. Той е седми поред, откакто сме в ЕС. Понеже направиха компромис с приемането ни, докладите и наблюдението бяха измислени, за да се запази натиск, който да ни вкара в правия път. Намерението на комисията беше процедурата, която е унизителна по същество, да бъде закрита колкото се може по-бързо. Тези хора не са садисти в края на краищата.
Стана ясно обаче, че ще има още много доклади и съответно нови поводи за буйна мазохистична радост.
Верни на партията и правителството медии надуха вувузели, че Брюксел хвали България за "реформаторския дух", като в същото време вади жълт картон на Румъния. Сякаш някой не е разбрал, че ний сме този прекрасен народ, който изпада в нирвана, когато на съседа му е зле.
Премиерът Борисов пък обърна внимание, че в доклада има поне четири изречения, които започват със "за първи път в България". В действителност изреченията са две, но признавам, че това е неговото най-малко преувеличение, откакто е под моя мониторинг.
По-симптоматично е, че евродокладът за първи път насочва основната си критика към нагласените търгове за обществени поръчки и конфликтите на интереси. Ще цитирам избрани пасажи от текста. Нека Борисов не се сърди, една негова министърка каза, че и критичните препоръки са всъщност подкрепа.
"Анализът на комисията разкрива продължаващи несполуки в областта на превенцията от корупция и защитата срещу конфликт на интереси". "Несполуките в изпълнението на процедурите за обществени поръчки са широко разпространени". "Прилагането на законодателството за обществени поръчки в България показва големи слабости. Проверки разкриха нередовност на 60% от проверените търгове. Тази пропорция достига 100% за големите инфраструктурни проекти, при които властите имат задължението да извършат предварителен контрол". "Административните и съдебните власти са неспособни да предпазят по ефективен начин обществените поръчки от конфликт на интереси". Мога да продължа, но идеята е ясна - държавата е пантеон на корупцията, всичко, което се прави в нея, има за цел да се краде.
Досега обществените поръчки почти не са били тема на докладите на Еврокомисията. Само в доклада отпреди шест месеца има кратки позовавания на проблема и изразено безпокойство, че според някои проекти за промяна на закона за обществените поръчки нередовните търгове няма да бъдат анулирани, а ще са налага глоба от 2% от размера на поръчката. Типично лобистка поправка. Остава да видим дали следващият доклад ще каже някои думи и за лобизма под удобното герберско партийно прикритие, станал емблематичен за българския парламент.
Посланието на комисията, че обществените поръчки в България по условие са нагласени, ще отблъсне и без това уплашените от кризата чуждестранни инвеститори и ще бъде непреодолима преграда за влизането в страната на европейски фондове. Не упреквам комисията, че излъчва такива предупреждения. Всеки сам да реши кого да вини, когато от лошо стане непоносимо лошо.
Досега докладите фокусираха върху работата на правораздаването. Преместеният фокус върху цялостното състояние на икономиката изглежда означава, че гангрената е генерализирана в целия организъм. В такава ситуация санкции и предпазни клаузи не могат да помогнат и говорителят на комисията неслучайно отбеляза, че всъщност няма значение, че ЕС вече няма право да ползва "голямата предпазна клауза". Той също каза, че комисията изхожда от интересите на гражданите. Подтекстът е, че властта в България и Румъния не изхожда от техните интереси.
Всеки, който познава технологията около станалите досадни доклади, знае, че те се предоставят на правителството няколко дни, преди да бъдат публикувани. Дипломатите ни обикновено успяват да вкарат две-три фрази, с които да похвалят властта. Точно на тези изречения българите се наслушаха от телевизора.
За комисията не е проблем да приеме текст за наличието на политическа воля или устрем. В следващия доклад винаги може да се добави, че това впечатление е било илюзорно.
Основното послание обаче остава, че в България, при уникалната волска търпимост на народа, традиционното занимание на всяка власт е да краде, като без натиска от Брюксел тази държава може да бъде отписана. Въпросът е, че този натиск ще означава все по-малко при задаващия се икономически колапс. Комисията може би не знае, че България има кофти традиция да си устройва национални катастрофи. Хич не съм оптимист.

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ