23 Май 2022понеделник19:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Георги Гьоков:

Нито един човек в нужда не бива да е без подкрепа от държавата

Минималната заплата трябва да е 50% от средната, за да няма "работещи бедни", казва министърът на труда и социалната политика

/ брой: 245

автор:Аида Паникян

visibility 229

ГЕОРГИ ГЬОКОВ е роден в с. Любеново, община Раднево. През 1989 г. става магистър по "Технология на машиностроене и металорежещи машини" във ВМЕИ-Габрово (днес ТУ-Габрово). Има и педагогическа правоспособност. Преподавал е във ВМЕИ-Габрово, а от 1994 г. работи в Дирекция "Бюро по труда" в Стара Загора, където минава последователно през всички експертни и ръководни длъжности. От 2006 г. е директор на бюрото. Десет години е общински съветник, председател на Постоянната комисия по социална политика и зам.-председател на Общинския съвет. От 2013 г. е депутат. Бил е зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в няколко народни събрания, председател на същата комисия в 46-ото НС и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 44-ото НС. 


– Кое е първото, което направихте, влизайки в министерството, г-н Гьоков?

– Първо бих искал да кажа, че за мен е изключителна чест и отговорност да заема поста министър на труда и социалната политика. Това е министерството, призвано да работи само и единствено в полза на хората и заедно с моя екип ще положа всички усилия нито един човек в нужда да не остана без необходимата подкрепа от страна на държавата през зимните месеци. В обществото са се натрупали много високи очаквания към социалната система. И това е съвсем разбираемо, тъй като през последните 12 години управляващите неглижираха проблемите на обикновените хора и това доведе до огромна бедност, неравенство, разслоение и противопоставяне на различни обществени групи. Хората очакват социалната справедливост да бъде възстановена, младите да имат нормални условия за отглеждане и образование на децата си, да имат сигурна и добре платена работа, а възрастните – достатъчни доходи и качествени здравеопазване и социални услуги, които да им гарантират самостоятелен и пълноценен живот.   

– Кои са най-належащите промени в социалната политика и в пазара на труда?

– Безспорно, най-спешните и важни задачи са приемането на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., чрез които да се обезпечат необходимите социални плащания. Важно е да се заложат механизми за справедливо увеличение на пенсиите при отчитане на осигурителния принос и да се гарантира, че нито един пенсионер няма да получи по-ниска пенсия от сбора на пенсията си и КОВИД добавката, която е получавал през 2021 г. Сред приоритетите ни е и въвеждането на социална помощ за възрастните хора с най-ниски пенсии. Тя ще допълва техните доходи и ще гарантира, че нито един пенсионер няма да има доходи под линията на бедност, която за 2022 г. е 413 лв. Подобна мярка е крайно наложителна, тъй като в България делът на хората на възраст 65-70 години, които живеят в бедност, е 27-28%, докато в останалите страни на ЕС техният дял е средно около 17-18%. 

Важно е да започнем работа заедно със социалните партньори и за подготовката на прозрачен и обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който е базиран на европейската директива за справедливи и адекватни минимални възнаграждения. В коалиционното споразумение на правителството е записано, че минималната заплата трябва да е 50% от средната. Така ще се осигури възможност да се ограничи феноменът "работещи бедни" и хората, чийто труд е най-нископлатен, да могат да си позволят по-нормална издръжка на живота. Важно е да осигурим и средства за продължаване на антикризисните мерки за запазване на работните места в условията на продължаваща извънредна епидемична обстановка. Така ще гарантираме запазването на доходите на работещите в най-засегнатите от КОВИД икономически сектори и ще дадем глътка въздух на работодателите, чиито обороти са намалели значително. 

По отношение на пазара на труда от огромно значение ще е ефективното използване на значителния финансов ресурс, който България ще получи в следващите години по Плана за възстановяване и устойчивост за дигитални обучения и по линия на Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. Към момента средното равнище на безработица в страната е на рекордно ниско ниво от около 4,8%, но са необходими повече усилия за намаляване на продължително безработните, които са сериозен резерв от работна сила. 

– Какво ще стане след Нова година с пенсиите за стаж и възраст (извън минималната)?

– От 25 декември 2021 г. НОИ ще преизчисли служебно всички над 2 млн. трудови пенсии, отпуснати преди тази дата чрез повишаване на коефициента за всяка година действителен осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. Това ще доведе до значително увеличение на пенсиите, което в средния случай ще е около 12,5%, т.е. около 84 лв. Същият коефициент ще се приложи и за пенсиите, които ще се отпуснат след 25 декември. Така ще се гарантира увеличение не само за настоящите, но и за бъдещите пенсионери. По изчисления на НОИ, през 2023 г. мерките ще доведат до увеличение на размера на пенсиите за трудова дейност с 87 лв., а през 2024 г. – с 91 лв. Прогнозите сочат, че средната трудова пенсия догодина ще стигне 580,50 лв., което е с около 43 лв. повече в сравнение с очаквания ѝ размер за 2021 г. 

Максималната пенсия също ще се повиши. От Коледа тя ще стане 1500 лв. За съжаление, въпреки ръста, пенсиите на около 34 000 души ще останат ограничени от новия таван. За мен това е несправедливост, която трябва да бъде премахната, защото демотивира хората да се осигуряват върху реалните си доходи. Решенията в тази посока обаче не бива да се вземат с лека ръка, защото в социално-осигурителната система всяко непремерено и прибързано действие може да доведе до непредвидими и негативни последствия. Част от този дебат е и въпросът за размера на максималния осигурителен доход, чието решение предстои да се намери в дискусиите по приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. БСП ще продължи да поставя на дневен ред и въпроса за преизчисляване на пенсиите на базата на актуален осигурителен доход. Въпрос на дебат е дали като основа за преизчисление ще се вземе доход от 2018 или 2020 г. Но при всички положения смятам, че трябва да има такова действие, за да се намали разликата между новите и по-старите пенсии. В противен случай няма как да преодолеем огромното неравенство в доходите на възрастните хора и несправедливостите в пенсионната система. 

– Добавките от по 60 лв. само до края на епидемичната обстановка ли ще са или ще продължат до края на 2022 г.? 

– Мнението ми е, че хората трябва да продължат да ги получават, докато има ограничителни противоепидемични мерки. Чрез тях доходите на много от пенсионерите излязоха над линията на бедност. Точният им размер все още не е уточнен и зависи от възможностите на бюджета. Имам уверение от министъра на финансите Асен Василев, че размерът им ще е над 50 лв. 

– За всички пенсионери ли ще са тези добавки, или само за най-бедните?

– Вероятно ще се запази сегашният модел на изплащане на добавки за всички пенсионери.

– Колко ще струват на бюджета тези добавки?

– Прогнозните разчети предстои да бъдат направени от Националния осигурителен институт. Окончателните разходи ще станат ясни при приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. 

– Коя част от нормативната уредба за хората с увреждания не работи и какво трябва да се промени в тази област?

– Политиките за хората с увреждания бяха централна тема по време на дебатите за подписване на коалиционно споразумение за управление. Всички коалиционни партньори изразихме мнение, че е необходимо провеждането на дълго отлаганата реформа в сектора, която да премахне видимите и невидимите бариери пред хората с увреждания, да насърчи възможностите им за трудова реализация и да им осигури достъпна публична среда и повече възможности за активен и независим живот. В коалиционното споразумение е записано, че в срок от 6 месеца трябва да се анализира законодателството, гарантиращо равното право на труд на хората с увреждания. Приоритет ще е и постигането на напредък по реформирането на системата на ТЕЛК, чиято цел е медицинската диагноза да се раздели от оценката на работоспособността и социалната подкрепа. 

– Какво заварихте в МТСП?

– Още в първите минути след влизането в министерството проведох среща с ръководителите на агенциите и директорите на дирекции в него. С повечето от тях се познавам от дългогодишната си работа като народен представител и член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика. Убеден съм, че заедно ще продължим да работим по най-ефективния начин в подкрепа на хората от уязвимите групи, които се нуждаят от подкрепа.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ