27 Септември 2020неделя16:40 ч.

Акценти

Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма

НОАМ ЧОМСКИ, философът и политически активист, професор от Масачузетския технологичен институт, се счита за един от най-важните и влиятелни интелектуалци в момента и е сред най-цитираните писатели в света.

/ брой: 143

visibility 732

Лена МАЦИОРИ,
в. "Катимерини" 

- Пандемията и колапсът не само на здравните системи, но и на икономиките, показаха, че възприемането на обществото като бизнес модел се е провалило. Лидерите в неолиберализма като Доналд Тръмп показаха, че не могат да се изправят пред социална криза в бизнес отношение. Можем ли да се надяваме на прогресивна радикализация? 

- Пандемията е ярка илюстрация на големите щети, които неолибералната ера нанесе на голяма част от населението. Не бива обаче да имаме илюзии относно вярата в пазарите. Основният принцип на неолиберализма е да се прехвърлят решенията от правителствата към частните тирании, които са напълно безотчетни към обществеността - и според неолибералната доктрина трябва да бъдат посветени единствено на самообогатяване. Веднага след като придобиха по-голяма власт при Рейгън, Тачър и други подобни, те бързо прекроиха пазарите в своя полза. 

Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма, засилени от въздействието на дивата му неолиберална версия. През 2003 г., след епидемията на SARS, учените предупредиха, че е вероятна друга епидемия от коронавирус и очертаха начини за подготовката за нея. Но знанието не е достатъчно. Някой трябва да действа. Но това е блокирано от капиталистическата логика: не е изгодно да се подготвяме за бъдещи катастрофи. Това всъщност оставя правителството отговорно за основната работа по разработването на повечето ваксини и лекарства. Но това е блокирано от неолибералната доктрина. Така че нищо не е направено. 

Бизнес моделът наложи повече руини. Болниците, работещи по този модел, не губят ресурси за резервен капацитет от допълнителни легла. Това повече или по-малко върши работа в нормално време, но бързо причинява катастрофа при спешни случаи. Това е началото. По принцип е напълно правилно да се опише пандемията като капиталистическа катастрофа, изостряна от неолиберална диващина. Става ясно, че системата се срива, пораждайки гняв, негодувание, презрение към институциите. Това осигурява плодороден терен за крайнодесни демагози като Тръмп. То може да доведе и до конструктивни усилия за излекуване на болестите и изграждане на по-свободен и справедлив свят. Има възможности. Една, много обещаваща, е новосформираният прогресивен интернационал, иницииран от движението на Бърни Сандърс в САЩ, заедно с Янис Варуфакис и DiEM25 в Европа, който внася важни елементи от глобалния Юг.  

- В Унгария Виктор Орбан управлява с укази, Европа се смущава от това. Какво може да означава то за бъдещето на демокрацията в Европа? 

- Бъдещето на ЕС в много отношения е изложено на риск. Самият ЕС е основан на принципа на подкопаване на демокрацията, като основните решения се пренасочват към неизбираната Тройка. Но недостатъците излизат далеч отвъд, както разкри пандемията. Германия е икономическата централа на Европа. Тя се справя с пандемията доста добре, с ниска смъртност. Недалеч на юг е северна Италия, изпаднала в дълбока беда. Германия изпрати ли лекари и друга медицинска помощ? За щастие Италия може да се обърне на друго място за помощ: към Куба, която отново даде илюстрация на интернационализма. 

- Защо във всяка криза първо отстъпва демокрацията и защо стигнахме дотам, че свободата и сигурността се считат за противоположни понятия? Смятате ли, че световните правителства и авторитаристи използват кризата като оправдание за въвеждане в нова ера на потисничество?

- В условията на криза - война, епидемия, цунами и други - хората с право са готови да пожертват временно някаква свобода, за да се справят с кризата. Някои със сигурност се стремят да увековечат тези временно предоставени правомощия. Това се случва пред очите ни. Ако населението се поддаде, те ще успеят. 

В момента плащаме за логиката на капитализма и престъпленията на неговия дивашки неолиберален вариант. В този случай източникът на престъпленията може да бъде изкоренен и хората могат да се включат в усилието да създадат по-добър свят. Не трябва да забравяме обаче, че пандемията е далеч от най-тежката криза, пред която сме изправени. Ще има възстановяване от пандемията, с ужасни разходи. Няма да има възстановяване от топенето на полярните ледени шапки и нагряването на света, което може да доведе до това голяма част от него да стане буквално необитаема дори преди края на този век. Както в случая с пандемията, и тук работи логиката на капитализма. И тук заплахата за оцеляването на човечеството рязко се засилва от злокачествените елементи в центъра на глобалната сила.

БГНЕС

(Със съкращения)

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 33

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 74

Вижте състава на новия Национален съвет на БСП

автор:Дума

visibility 673

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 110

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1376

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ