01 Април 2020сряда18:31 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Наука

Нобелист става почетен доктор на БАН

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 413

Нобеловият лауреат за физика проф. Жерар Муру ще бъде отличен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на БАН на 25 февруари. Официалната церемония ще се състои от 11 ч., а след нея   професор Муру ще изнесе академична лекция на тема: "Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството".

Проф. Жерар Муру работи в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2018 г. той бе отличен с Нобеловата награда за физика заедно с канадката Дона Стрикланд, негова ученичка, за революционни изобретения в областта на лазерните технологии - откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. 

Един от най-значимите приноси на проф. Муру за развитието на лазерната физика в Европа и в България е създаването на проекта "Екстремна светлина" - ELI (Extreme Light Infrastructure), по който са изградени няколко лазерни центрове в Европа. ELI "Екстремна светлина" вече е призната като нова научноизследователска инфраструктура от общоевропейски интерес и част от Европейската пътна карта (ESFRI). Проф. Муру има изключителни заслуги за включването на България в паневропейската научна структура ELI - "Екстремна светлина". С цел участието на български изследователски центрове в основната изследователска фаза на този европейски проект беше създаден консорциум от научни организации и университети - ELI ERIC-BG, които са водещи в изследванията по лазерна физика в България. Това са Институтът по електроника на БАН - водеща организация, Институтът по физика на твърдо тяло на БАН и Физическият факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 36

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 553

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1300

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 215

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ