14 Май 2021петък22:53 ч.

Симеон Симеонов:

Носим коалиционен манталитет по рождение и традиция

Бяхме и ще продължим да сме глашатаи на общественото мнение, казва председателят на Отечествения съюз

/ брой: 125

автор:Лилия Томова

visibility 1469

СИМЕОН СИМЕОНОВ е роден на 12 август 1957 г. в Панагюрище. Завършил е Славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и стопанско управление в УНСС. Бил е политически сътрудник на Общинския комитет на ОФ - район Подуяне, София (1988-1990) и два мандата общински съветник в СОС - 1991-1999 г. През 1990 г. е избран за член на Националния съвет (НС) на Отечествения съюз, през 1992 г. е секретар на НС на ОС, от 1997 г. е зам.-председател, а от 2005 г. - председател на Управителния съвет на Отечествения съюз (преизбран през 2010 г.). Владее английски, руски и полски език. Женен е, има две дъщери.

ЦИТАТ:
"Длъжни сме да защитим гражданското общество"


- Предстои ви върховен форум, г-н Симеонов - конгрес на Отечествения съюз. Предизборна ли е проявата ви или я налага днешният тежък живот на българите?
- Животът ни наистина не е лесен и няма индикации, че управляващите политически сили и техните лидери, на които доста хора възложиха големи надежди, поставят националните интереси над груповите, над съсловните, над партийните и над личните. И все още е само надежда преодоляването на така дълбоката криза у нас, колкото и да говорят, че сме "били излизали от нея". Ограничават се основните конституционни права, свободите на българите, задълбочава се социалната им нищета. Най-лошото е, че особено дълбока вече е духовната нищета, а има и тенденция за възраждане на тоталитарния, на авторитарния режим на управление. Днешните управляващи имат еднопартийна визия, властта им е еднолична. И противоречията в българското общество често са съзнателно провокирани. Затова ни е особено потребно национално единение пред реалните заплахи за страната!
- Точна, но много мрачна картина. Виждате ли път нанякъде?
- Надеждата за възможен коректив е в силното гражданско общество. Затова и членовете, и симпатизантите на Отечествения съюз, които са всъщност активните граждани на страната, трябва с още по-голяма вътрешна убеденост и енергия да отстояват и развиват усилията си, включително и върху целите и принципите за дейността на нашата организация.
- А мястото на Отечествения съюз в защита на гражданското общество къде е?
- Организацията ни гради обществен авторитет и печели доверието на хората с усилията си да гарантира пред институциите европейското право на добро управление, да помага за решаването на ежедневните проблеми на хората - от квартала, селището, от общината, да защитава техните основни конституционни права и свободи - на труд, достъпно образование и здравеопазване, социална сигурност и достойни старини, да запази и обогати демократичните традиции в осъществяването и развитието на пряката и представителната демокрация.
- Успявате ли?
- Стараем се. И силно се стремим към успеха. Това може да се случи чрез привличането на гражданите в управлението - чрез гражданското участие и контрол, за да събудим у тях желанието за изява на обществената им активност. През всичките изминали почти седем десетилетия, въпреки променящите се обстоятелства, Отечественият съюз се запази като средище на човешкото общуване. Бяхме и ще продължим да бъдем глашатаи на справедливото обществено мнение, днес силният ни глас се чува отчетливо в над 200 общини на България.
- Всъщност организацията ви е правоприемник на идеите на Отечествения фронт, роден през 1942 г. Не само не бягате от историята си, а очевидно и се гордеете с нея.
- Да, ОФ съществува от 1942 г. като равноправна коалиция на сили и среди, отхвърлили противонародната политика на едноличния монархически режим и обвързаността на страната към катафалката на Третия райх. Днешните членове и активисти на Отечествения съюз имаме самочувствието, че през 1944 г. именно организацията, чийто наследник сме, доведе до победата и присъединяването на България към  съединените антифашистки сили на обединените народи, а по-късно се превърна в най-масовата обществено-политическа организация. Това бяха години и на материален, и на духовен подем. Членовете на организацията ни днес имат сили,  вътрешна потребност, опит, желание и потенциал да осъществяват граждански контрол върху органите на местното самоуправление и местната администрация, да заставят кметовете и общинските съветници да са пряко отговорни пред населението и по искане на обществеността да дават отчети за дейността си, за изпълнението на поетите обещания. Инициатори сме за провеждането на местни обсъждания и референдуми, свързани с благоустрояването на улицата, квартала, селището. Имаме обществени съвети, доказали ефективността си. Те са квартални, местни, селски, районни, общински и често са и коректив, и опонент на кмета, на общинските съвети. Тази година например този процес придоби нова сила в Добрич, Велико Търново, Видин, Ловеч, Пазарджик, София и на още много места.
- Миналата година инициирахте идеята за гражданско движение за национално съгласие. Обединихте ли вече национално отговорни организации в него?
- Обединението продължава - на национално отговорни организации, съюзи, политически партии, личности. На централно равнище вече са подновени или са подписани нови споразумения за взаимодействие и сътрудничество с Национално движение "Русофили", с Националния антикриминален и антитерористичен форум, със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на ветераните от войните, Конфедерацията на обществени организации за социална защита на пенсионерите в България, с Национална асоциация "Сигурност", с БСП, с партиите "Нова зора", "Обединена социалдемокрация", "Българска левица", Партията на българските комунисти, с Отечествената партия. Имаме споразумения със Земеделския съюз "Александър Стамболийски", с Българския антифашистки съюз (БАС), със Съюза за стопанска инициатива, с Националния център за развитие на ромите, с Асоциацията на сухопътните войски "Иван Рилски". В най-скоро време очакваме да бъдат подписани споразумения и със Съюза на тракийските дружества или ПК "Тракия", с Демократичния съюз на жените, с "Екогласност", с някои партии от Коалиция за България, с партия "Лидер". Успешно е и сътрудничеството ни със Съюза на народните читалища, Българското генеоложко дружество "Родознание", с Общобългарския комитет "Васил Левски", със Съюза на землячествата "Роден край", със Съюза на потребителите, Фондация "Фридрих Еберт", с Центъра за исторически изследвания. Не спираме да търсим контакти с новите родолюбиви граждански сдружения, организации, с гражданите. Това, убеден съм, носи огромен обществен, а и политически, потенциал.
- Изброихте много споразумения, какво ще донесат те и на Отечествения съюз, и на страната?
- Тези споразумения са основата и знакът, по силата на който на регионално и общинско равнище, в зависимост от конкретните условия, структурите и дейците на Отечествения съюз общуват и градят единодействие за осъществяване на споделени цели и задачи.
- Предстоят избори за президент и за органи на местното самоуправление и местната администрация. Върху кои избори ще постави акцент Отечественият съюз?
- Не подценяваме избора на държавен глава, но смятаме, че членовете и симпатизантите на нашата организация трябва да съсредоточат своите усилия към подготовката на изборите за местни органи на власт - общински съветници, кметове на общини и кметове на населени места. Там е шансът за промяна, за реализация на свещеното право на хората - правото на добро управление. Изборите за президент, а и за кметове в редица общини, дават уникален шанс за консолидация на левоцентристките сили чрез единни кандидатури да спрат похода на ГЕРБ. Убеден съм, че можем да спрем крайната десница, устремена да обсеби цялата власт в страната. Широкото общуване на Отечествения съюз с другите граждански сдружения, движения, партии и личности в предизборно време би могло да се развие в местни граждански и изборни коалиции. Те няма да са еднотипни, а ще отговарят на конкретните потребности и интереси на регионите и общините. Отечественият съюз по рождение носи коалиционна психология и манталитет и сме убедени - нито една партия, нито една политическа сила, която и да е тя, не може днес сама да носи отговорностите на управлението. Народът е повече от партиите, а добрата власт трябва да се грижи еднакво за правата и интересите на различните среди от населението. Радетели сме, и винаги е било така, на плуралистичната демокрация с възможно най-много консенсусни черти.
Отечественият съюз, както винаги досега, ще издига и подкрепя чрез инициативни комитети и гражданските квоти на партии и коалиции кандидати за общински съветници, за кметове на общини и на кметства - личности с доказани обществени, професионални и граждански качества, носители на високи нравствени добродетели. Ще подкрепим тези, които се ползват с уважение и доверие, които са показали способност да открояват жизненоважните проблеми на общината, селището и които са готови да отстояват интересите на хората. Нямаме илюзии - очевидно управляващите ще използват цялата си власт, длъжностни методи и средства, в това число и чисто полицейски, за да оклеветяват и злепоставят нашите кандидати и активисти, за да сплашват избирателите и тези, които са готови финансово и материално да подпомагат нашата предизборна кампания. Трябва обаче добре да помним, че гражданското общество приключва там, където започва господството на еднопартийната и едноличната визия за живота и управлението. Това разбиране ни мотивира да защитим в името на България гражданското общество.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ