19 Януари 2020неделя03:19 ч.

Нов екшън заради водата в Перник

Квартал "Църква" останал над пет дни без никакво водоподаване, a в богаташкото селище "Делта хил" режим нямало

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 741

Истински екшън се разигра късно вечерта срещу събота пред помпената станция в пернишкия квартал "Църква", където разярени жители на района се събраха да искат обяснение защо от 5 дни нямат вода. Те обвиниха ръководството на местното ВиК дружество, че вместо към квартала, подава вода без режим на близкото луксозно селище "Делта хил". То се намира до с. Кладница и се оказа, че досега водата в него въобще не е спирана. В същото време в пернишкия кв. "Църква" изобщо няма водоподаване. На страната на събралите се застана и кметът на града Станислав Владимиров, който влезе в словесна схватка с все още действащия управител на ВиК Иван Витанов. Витанов продължава да се опитва да прехвърля отговорността за кризата върху общината и за пореден път обяви, че на 7 октомври е изпратил предложения за въвеждане на режим. "Защо не го направихте още лятото? ВиК има договор с перничани за подаване на питейна вода и е длъжна да я доставя до потребителите", обърна се към Витанов кметът на Перник. Шефът на дружеството обеща нови сметки за часовете без вода и бе посрещнат с гневни викове от хората. Той се оправда и със 75% загуби на вода по тръбите, които не били ремонтирани с години. Владимиров посъветва хората да заведат колективен иск срещу ВиК. 

Кметът настоя да се направи организация водата да стига до всички в определения часови диапазон, който да е удобен за хората и да е съгласуван с останалите институции. Владимиров и Витанов направиха проверка на помпената станция в квартала. Оказа се, че в този момент към Перник се подава нормално количество вода - 320 л в секунда, а за кв. "Църква" отиват около 50 л в секунда, което е недостатъчно. Обещанието бе, че ще бъде отворен кранът на "Витошкия водопровод", който неясно по какви причини до момента е бил затворен. 

И вчера обаче хората от кв. "Църква" се оплакаха, че са имали вода само за час и половина. "С това ни замазаха очите. Нима този квартал не е част от Перник? ВиК си правят своеволия. Включват и изключват помпите за квартала, когато решат. Защо най-големият квартал да страда заради баровците от "Делта хил", питаха жителите на квартала. 

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ