15 Август 2020събота22:13 ч.

Нов екшън заради водата в Перник

Квартал "Църква" останал над пет дни без никакво водоподаване, a в богаташкото селище "Делта хил" режим нямало

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 1358

Истински екшън се разигра късно вечерта срещу събота пред помпената станция в пернишкия квартал "Църква", където разярени жители на района се събраха да искат обяснение защо от 5 дни нямат вода. Те обвиниха ръководството на местното ВиК дружество, че вместо към квартала, подава вода без режим на близкото луксозно селище "Делта хил". То се намира до с. Кладница и се оказа, че досега водата в него въобще не е спирана. В същото време в пернишкия кв. "Църква" изобщо няма водоподаване. На страната на събралите се застана и кметът на града Станислав Владимиров, който влезе в словесна схватка с все още действащия управител на ВиК Иван Витанов. Витанов продължава да се опитва да прехвърля отговорността за кризата върху общината и за пореден път обяви, че на 7 октомври е изпратил предложения за въвеждане на режим. "Защо не го направихте още лятото? ВиК има договор с перничани за подаване на питейна вода и е длъжна да я доставя до потребителите", обърна се към Витанов кметът на Перник. Шефът на дружеството обеща нови сметки за часовете без вода и бе посрещнат с гневни викове от хората. Той се оправда и със 75% загуби на вода по тръбите, които не били ремонтирани с години. Владимиров посъветва хората да заведат колективен иск срещу ВиК. 

Кметът настоя да се направи организация водата да стига до всички в определения часови диапазон, който да е удобен за хората и да е съгласуван с останалите институции. Владимиров и Витанов направиха проверка на помпената станция в квартала. Оказа се, че в този момент към Перник се подава нормално количество вода - 320 л в секунда, а за кв. "Църква" отиват около 50 л в секунда, което е недостатъчно. Обещанието бе, че ще бъде отворен кранът на "Витошкия водопровод", който неясно по какви причини до момента е бил затворен. 

И вчера обаче хората от кв. "Църква" се оплакаха, че са имали вода само за час и половина. "С това ни замазаха очите. Нима този квартал не е част от Перник? ВиК си правят своеволия. Включват и изключват помпите за квартала, когато решат. Защо най-големият квартал да страда заради баровците от "Делта хил", питаха жителите на квартала. 

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ