08 Юли 2020сряда14:04 ч.

Нов "Евгений Онегин" през новия сезон

Националната опера подготвя петото си турне в Япония със спектаклите на "Тоска", "Джани Скики" и "Селска чест"

/ брой: 231

автор:Иванка Иванова

visibility 1759

Верен на традицията, Националният театър за опера и балет откри сезон 2012-2013 с българската  творба - "Златната ябълка" от Парашкев Хаджиев. Следващите спектакли са на 6 и 27 октомври, на 13 януари и 17 март 2013 г. Да припомним, че с "Цар Калоян" на Панчо Владигеров през 2009 г. започнаха честванията за 120-годишнината на българското оперно изкуство. Последваха концертните представяния на "Косара" (2010) и "Алцек" (2011). Двете опери на маестро Г. Атанасов са с исторически сюжет.
Продължава и линията в репертоара на Софийската опера да се вписват непознати или отдавна непоставяни творби, между които и френски. След "Дон Кихот", "Лакме", "Робер Дявола", на 7 декември е премиерата на "Вертер". Изборът на операта на Жул Масне явно не е случаен. Не само защото от десетилетия лиричната творба не е играна. Постановката е копродукция с театър "Ла Моне" в Брюксел, Белгия. Напомням, че на 12 май т.г. се навършиха 170 г. от рождението на композитора, а на 13 август - 100 години от смъртта му. Либретото на поръчаната на Масне от парижката Опера комик творба е по трогателната драма на Гьоте "Страданията на младия Вертер". Световната премиера на "Вертер" през 1891 г. е в града на Гьоте Ваймар. Диригентът маестро Георги Атанасов и режисьорът Драган Казаков осъществяват през 1920 г. българската премиера. Постановъчният екип сега в Националния театър е чуждестранен. Диригенти ще са Джузепе Сабатини и Дидие Талпен. Някои от спектаклите ще дирижира и Борис Спасов. От Белгия са режисьорът Ги Йостен и художникът Йоханес Лиакер. Копродукцията е продължение на проекта "Райна Кабаиванска представя свои студенти на световните оперни сцени". След премиерата през декември 2010 г. в София на "Бохеми" с млади български и италиански певци спектакълът бе бисиран през януари т.г. и в Театро комунале "Лучано Павароти" в Модена, Италия, също с млади наши и италиански талантливи ученици на проф. Кабаиванска. Във "Вертер" на българските й възпитаници и стипендианти Даниел Стефанов и Диана Василева ще партнират и чужденците, обучени от "божествената певица" - Матео Ферара, Вероника Симеони, Елиза Барберо, както и ярко съзвездие солисти на Националната опера. Предстои "Вертер" да бъде показан и в Брюксел по-късно.
"Ура, най-сетне руска опера!" - чух възглас за премиерата на 25 януари догодина на "Евгений Онегин". Възторженият меломан обаче забравя, че след мегаспектакъла от фестивала "Опера на площада" на "Княз Игор" операта на Ал. Бородин имаше премиера в края на 2009 г. на сцената на първия ни музикален театър. Руският шедьовър на Чайковски "Евгений Онегин" ще е режисиран от госта от Букурещ Йон Карамитру. С диригентската палка ще е Григор Паликаров. Сценографията и костюмите ще са на гостите от Румъния Мария Миу и Виорика Петровичи, а танците поставя Флорика Станеску. Главните роли застъпват Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, румънката Оана Андра, Светозар Рангелов, Красимир Динев и др.
Пьотр Илич Чайковски (1840-1893) с отговорност пристъпва към написването на музиката. Впрочем той е и съавтор на либретото. Нарича операта си "лирични сцени". Първото представяне на "Евгений Онегин" на 29.III.1879 г. Чайковски прави със студенти от Московската консерватория. С премиерите в Болшой театър и Петербург тръгва световната слава на тази руска опера. Българската премиера е в София през 1919 г. Знаменити сопрани като нашата Анна Томова-Синтова, италианката Мирела Френи са включвали в репертоара си партията на Татяна от "ненадминатия образец на лиричната опера". Именно "хармоничното свързване на Пушкиновата поезия" с "прекрасната и задушевна музика, пълна със сърдечна топлота и драматизъм", покорява преди тридесетина години и световноизвестния оперен фестивал в Глайденборн, Англия. Режисьор на "Онегин" е Михаил Хаджимишев, сценографията и костюмите са на Ани Хаджимишева. Сред златните български гласове, специално поканени за грандиозната постановка, са Галя Йончева - Татяна, и Асен Селимски - Онегин. Партнира им Лондонската филхармония.
Не само почитателите на Вагнер, а и всички оперомани вече с нетърпение очакват 22 май идната година, когато Софийската национална опера и балет завършва най-грандиозния проект в над 120-годишната си история и първи на Балканите - тетралогията "Пръстенът на нибелунга". Започна през 2010 г. с "Рейнско злато", продължи м.г. с "Валкюра" и "Зигфрид" на 22 май т.г. Българската гордост - Вселената Вагнер, завършва със "Залезът на боговете". Уникалното в случая е, че и четирите опери от "Пръстенът" се реализират с български постановъчен и артистичен екип. Режисьор на тетралогията е проф. Пл. Карталов, диригенти - Павел Балев и Велизар Генчев, художник на изумителните декори и костюми - Николай Павлов. Че и догодина ще бисираме грандиозна постановка, подсказват започналите още през юни репетиции на маестро Генчев с всички солисти.
"Залезът на боговете" излиза за първи път на родна сцена на 22 май 2013 г., когато светът ще чества 200-годишнината от рождението на немския гений, реформатора на оперния театър Рихард Вагнер. Известни са и главните изпълнители - Костадин Андреев, Мартин Илиев, Ангел Христов, Петър Бучков, Мариана Цветкова, Цветана Бандаловска, Баясгалан Дашням, Бисер Георгиев, Олга Михайлова-Динова, Людмил Кунчев и др. Догодина вторият спектакъл на "Залезът" е специален поклон на 24 май към ветераните, дейци на българската култура.
От 30 октомври до 21 ноември предстои петото турне на нашата опера в Япония със спектаклите на Пучиниевата "Тоска" и едноактните "Джани Скики", също от Пучини, и "Селска чест" на Маскани. "Тоска" и "Селска чест" дирижира италианецът Алесандро Санджорджи, а "Джани Скики" - Велизар Генчев. Режисьор и на трите италиански опери е проф. Карталов. Сред главните изпълнители в "Тоска" са японката Синобу Сато и бисираните у нас и в чужбина Радостина Николаева, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Бисер Георгиев. Мартин ще е и Туриду в "Селска чест", а негови партньори - Даниела Дякова, Румяна Петрова, Пламен Димитров. До Даниел Острецов и другите ни солисти в комичната опера "Джани Скики" ще са руснакът Владимир Самсонов и японското сопрано Сара Кобияши. Две участия в "Тоска" ще има и италианският баритон Никола де Микеле-Скарпия.
И балетните премиери през новия сезон обещават празници. На 19 октомври е премиерата на завладяващия изпълнители и публика балет на Л. Минкус "Баядерка". Хореограф-постановчик е гостът от Минск Павел Сталински, а асистент-режисьор - Риолина Топалона. Оркестъра води Григор Паликаров. Сценографията е на Борян Белчев. Пищните костюми са по скиците на Християна Михалева. Танцуват премиер-солистите Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Дарина Бедева-Канева, Марта Петкова, Росен Канев, Трифон Митев, Александър Александров, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, солисти и кордебалет. Следващата балетна премиера очакваме на 19 април. И това ще е третата част от международния проект "Американски балет за България". Догодина през юни влизат още две нови заглавия в балетния афиш - премиерните "Антигона" и "Електра". "Антигона" е по музика на съвременни руски композитори, сред които С. Прокофиев, Пекарски. Музиката на "Електра" е на Рихард Щраус. Хореографията и режисурата са на госта Сергей Бобров.
Отваря завесата си и камерната сцена. Там на 23 ноември празничният поздрав е с музиката на Паул Хиндемит "Дългата коледна вечеря". За първи път в Софийската опера гостува театралният режисьор Теди Москов. Спектакълът му "История на войника" е по музика на Игор Стравински. Любопитни приключения от тази сцена с познати и непознати герои очакват малчуганите. Тазгодишната поредица "Опера и балет за деца" започва днес с премиерата на "Детето и вълшебството". В премиерата на "Аладин и вълшебната лампа" (13 декември) звучи музиката на световноизвестния композитор на филмова музика Нино Рота. Не е за изпускане и пригодената за детската аудитория Моцартова опера "Бастиен и Бастиена". И през 2013 г. продължават с обич подготвяните премиери за малки и пораснали деца. Диригентът и композиторът Юли Дамянов ще ги срещне на 26 януари с премиерната "Козелът Сърдитко". Подаръкът пък на композитора Борис Карадимчев е мюзикълът "Зоовизия". Децата ще го получат на 19 март догодина. Месец по-късно, на 12 април, е другата изненада за тях - операта за деца "Пинокио" на Владимир Джамбазов.
Камерната зала на последния етаж продължава да радва малки и големи с мюзикъла "Червената шапчица", балетите "Пепеляшка", "Спящата красавица", "Пинокио", адаптираните за малките меломани опери "Рейнското злато" и "Вълшебната флейта". Ще го има, разбира се, и традиционният Новогодишен концерт на 31 декември със звездите на оперната и балетната сцена. Артисти, оркестранти, хористи, балетисти ще пожелаят на публиката ЧНГ и с концерт на 1 януари от 18 ч.
 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ