25 Октомври 2020неделя13:25 ч.

Нов сезон - нови надежди

Народният театър отваря врати на 18 септември с постановка на Теди Москов, а гениалната художничка Фрида Кало оживява на сцената на Младежкия в началото на октомври

/ брой: 209

автор:Светлана Панчева

visibility 2885

Още е рано да се каже със сигурност дали наистина новият сезон носи и нови надежди за по-добро. Но сигурно е, че след различните видове "сливания", "закривания" и "съкращения" кой знае защо наречени "театрална реформа" (защото нали реформа означава да промениш нещо към по-добро и по-съвършено, а не просто да го унищожиш или премахнеш), театрите все пак откриват сезон 2010-2011 с нови идеи и нови постановки. Най-ревностните театрали вече влязоха в салона на "Театър 199", за да гледат хитово представление на Галин Стоев "Приятнострашно". Съвсем скоро предстои и поредната творческа среща на драматурга Ерик Богожян и актьора Андрей Баташов в моноспектакъла "Влез в час", която ще се появи за първи път на сцена на 29 септември.
Народният театър открива сезона на 18 септември с постановката на Теди Москов "Сирано дьо Бержерак" по Едмон Ростан, в която Деян Донков прави една от забележителните си роли. Очакваните нови заглавия с премиери през септември са още: "Снегирьов", драматизация на режисьора Стоян Радев по "Братя Карамазови" от Достоевски, в която ще гледаме Камен Донев като Снегирьов, Цветан Алексиев като Альоша Карамазов, а също и Ана Пападопулу, Карла Рахал, Стоян Алексиев, Мартин Цолов, Илияна Коджабашева, Константин Станчев, и "Онзи, който се хили" от Венцислав Кулев, постановка на Гаро Ашикян. Той е поверил ролите в този съвременен трилър на Теодора Духовникова, Стоян Пепеланов и Йосиф Шамли. Определено може да се каже, че за Народния театър този сезон ще бъде белязан от американски заглавия. След успеха на "Козата или коя е Силвия?" от Едуард Олби, поставена на камерна сцена от Явор Гърдев, сега се очаква цял букет щатски произведения, сред които несъмнен интерес предизвиква постановката на Александър Морфов "Полет над кукувиче гнездо" по Кен Киси, която се готви за края на ноември. В спектакъла са ангажирани Деян Донков, Юлиан Вергов, Рени Врангова, Руси Чанев, Иван Юруков. На сцената на първия ни театър се задават и класическата драма "Смъртта на търговския пътник"от Артър Милър, постановка на Борислав Чакринов с Велко Кънев в главната роля; разказващата за еврейството, за хомосексуалността, за морала, за цената и за СПИН пиеса на Тони Кушнер "Ангели в Америка", постановка на Десислава Шпатова с участието на Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Мария Каварджикова и др. и постановката на Ясен Пеянков по пиесата на Трейси Летс "Америка, окръг Осейдж", в която ще видим актьорите Бойка Велкова, Стоян Алексиев, Валентин Танев и др.
Сатиричният театър открива сезона на 24 септември с изящната френска комедия "Балдахинът" от Колет, като е запланувал още поне три премиери - в началото на октомври се очаква "Карнавал" с автор и режисьор Камен Донев, който е поверил ролите в най-новата си пиеса на Пламен Сираков, Мария Статулова, Герасим Георгиев, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков, Албена Колева, Веселин Цанев, Ана Вълчанова, Петко Каменов, Александра Василева, Стефан Щерев, Константин Икономов и Светломир Радев; следва новата пиеса на Елин Рахнев "Тест", постановка на Марий Росе, в която участват Веселин Цанев и Явор Борисов, и първият моноспектакъл на Мая Новоселска, озаглавен "Едно малко радио". В началото на следващата година на сцената на Сатирата ще работи режисьорът Андрей Аврамов, който ще постави пиесата на Тим Фърт  "Календарни момичета". След като отвори врати за публиката на 17 септември с "Колко е важно да бъдеш сериозен", в театър "Българска армия" се очакват още две нови заглавия - комедията на Анатолий Ким "Завещанието на целомъдрения женкар", постановка на Ивайло Христов, с участието на Васил Михайлов, Леонид Йовчев и др., и номинираната за "Аскеер" пиеса на Захари Карабашлиев "Откат", върху която работи младият режисьор Стайко Мурджев. Особено богати и интересни са плановете на Младежкия театър, който първо ще привлече зрители с очакваната на 24 септември премиера на "Двамата веронци" от Шекспир, постановка на Борислав Чакринов и с участието на Деян и Дарин Ангелови, Искра Донова, Яна Титова, Светослав Добрев и други. Непокорната и гениална мексиканска художничка Фрида Кало ще оживее на същата сцена в образа на Станка Калчева в постановката на Веселин Димов по пиесата на Саня Домазет "Фрида", чиято премиера се очаква в началото на октомври. Другите актьори, ангажирани в този амбициозен проект, са Цветан Даскалов в ролята на Диего Ривера, Малин Кръстев като Лев Троцки и Вежен Велчовски като Антонен Арто. На младежката сцена ще последва мюзикълът "Крачка напред", режисиран от Андрей Аврамов, в който ще гастролира Антоанета Добрева-Нети. Своята 20-годишнина Малък градски театър "Зад канала" ще отбележи с три премиери. Първо Мариус Куркински ще представи своето виждане за  "Балкански синдром" от Станислав Стратиев, после Бина Харалампиева, след успеха на "Шведска защита" отново ще се обърне към творчеството на каталонския драматург Жорди Галсеран и ще постави новата му пиеса "Канкун", а проф. Румен Цонев ще се опита да повтори успеха си с музикалния спектакъл "Ритъм енд блус", като постави "Ритъм енд блус 2".
Както се вижда поне по софийските сцени, след стреса от развихрилата се през летните жеги "реформа", се очакват интересни нови неща, а може би ще се изявят и нови имена. Дано.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ