22 Февруари 2020събота21:18 ч.

Нова българска живопис в галерия "Оборище 5"

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 440

Галерия зала "Оборище 5" ще покаже от 28 януари (откриването е в 18.30 ч.) до 3 март изложбата "Нова българска живопис III" с творби на художници, част от групата "XXL". Картини на Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев и Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала, научи ДУМА от Надя Розева, мениджър на "Оборище 5".

Изложбата "Нова българска живопис" за първи път се организира през 1996 г. по идея на Хубен Черкелов. Фактически тя е една от първите експозиции в новооткритата галерия "XXL". В нея участват тогава младите художници от едноименната група, заявили присъствието си със скандален манифест в началото на 1995 г. Идеята е да се покаже настъпването на едно ново поколение, което заявява ясно дефинирано иновативно отношение и към традиционните изобразителни полета. Тези автори са вече добре известни - Генади Гатев, Хубен Черкелов, Свилен Стефанов, Косьо Минчев, Георги Тушев, Иван Кюранов, Расим, Петко Дурмана, Димитър Яранов, Росен Тошев и др. Пак те са в основата на следващото издание на "Нова българска живопис II", проведено през 1999 г., отново в галерия "XXL". Съставът от автори се разширява, а търсенията им стават все по-широки - от неоекпресионизма, през фотореализма, до различни гранични форми на концептуалната живопис.

Настоящата изложба е ново събиране на част от художниците от групата "XXL", но вероятно най-интересното в нея е отпечатъкът на времето, оставен върху тях от края на 90-те години до наши дни. Творбите им са изпълнени в живописна техника върху платно.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 1

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 143

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 98

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 174

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1116

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1444

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 339

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 427

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ