25 Октомври 2020неделя12:12 ч.

Нова година в морето "Ява"

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 1169

Беше 31 декември 1984 г. С кораба "Странджа" плавахме покрай о-в Суматра с курс към Зондския провлак, който се намира между островите Суматра и Ява. Притесняваше ме обстоятелството, че протокът е тесен, рядко минават кораби през него и не е оборудван навигационно, а трябва да го преминаваме нощем. Навлязохме в протока в 0.40 ч на новата 1985 г. и благодарение на радара и факта, че минавам за втори път, благополучно влязохме в морето "Ява". Така посрещнахме Новата година по местно време. Съжалявам, че момчетата от екипажа не можаха да видят красотите наоколо. От ляво и дясно гъсти тропически гори, тук-там къщички от подръчни горски материали, а в дълбочина невисоки хълмове. Китни заливчета. Морето "Ява" е затворено между островите Суматра, Борнео, Ява и Малайския архипелаг. Рядко в него се появява вятър. Известно е с чистата и прозрачна вода.
По корабния хронометър определихме кога е нула часа в България и в този час целият екипаж сутринта в необичайно време посрещнахме българската Нова година на празнична трапеза. Радистът раздаде радиограмите от семействата и приятелите, с които ни честитят новата година. Денят премина в спомени за този ден и за България. Разнежиха се коравите моряшки души.
Плавахме близо до брега на едноименния остров. Морето беше тихо, ласкаво и блестеше под обилното слънце. Наведох се зад борда и ме обзе страх. Видях скали под нас. Пуснах ехолота и той показа 18 м. Навлязохме в района на хилядата рифа. Имаше два рифа, които едва се виждаха над нивото на водата, а на тях една и две палми. Екзотика. Природата е създала такива прекрасни неща. Индонезийци разказват, че повече от 60 години не е имало макар и слаба буря в това море. Нощта настъпи почти изведнъж. Морската повърхност под лунните лъчи блестеше. Кораловите острови се очертаваха релефно във водата и правеха картината още по-приказна. Тази прекрасна картина задържа до късно моряците на мостика.

Капитан Христо ДЖУРОВ

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 910

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 201

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 45

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 118

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 142

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 839

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1330

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 552

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ