15 Август 2020събота13:17 ч.

Нова криза удря Великобритания?

Финансови експерти алармират за спешната нужда от реформи в банковия сектор

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 6

Великобритания рискува да се окаже в нова икономическа криза, ако не бъдат извършени фундаментални реформи в банковия сектор. Предупреждението отправя ръководителят на Английската банка Марвин Кинг в интервю за вестник "Дейли Телеграф". Английската банка изпълнява функциите на централна банка на Великобритания и отговаря за кредитно-финансовата политика на страната.
Според Марвин Кинг, който по принцип рядко дава изявления, практиката на банките за получаване на краткосрочни печалби и бонуси за сметка на рутинното използване на милионите на клиентите в крайна сметка ще породи сериозни проблеми. "Проблемът, както и преди, съществува. Търси се изход от ситуацията", заяви Кинг по повод вероятността от повторение на финансовата криза във Великобритания. Кинг отбелязва, че сега в страната се наблюдава дисбаланс в банковата система, който отново започва да расте, когато банките преследват само краткосрочна печалба.
Експерта смята, че този стремеж на банкерите се е превърнал в истински "културен проблем" в икономиката на страната. "За разлика от финансовия сектор предприятията от традиционните отрасли на промишлеността водят бизнеса си по по-морален начин. Те истински се тревожат за сътрудниците си, за своите купувачи и освен това се гордеят с продукцията си", изтъква той.
"По отношение на банките нямаме усещането за такива дългосрочни отношения", категоричен е Кинг. По думите на банкера "културен проблем" на банките е станала практиката на изплащане на банковите служители на бонуси. Миналата година управителят на Английската банка реши да откаже повишаване на заплатата през следващите две години на служителите на фона на предприеманите в страната мерки за съкращаване на държавните разходи.
Според експертите строгите мерки за икономии, вземани от редица страни в Европа, са необходимо условие за възстановяване на доверието в икономиката на региона, а оттам и за повишаване на темповете на икономическия растеж.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ