22 Юни 2021вторник07:40 ч.

Цветан Цветанов или

Новата пробойна в ГЕРБ

Преди 115 години със закон българската държава преследва незаконно обогатените чиновници

/ брой: 241

автор:Велко Вълканов

visibility 2092

Пробойните в ГЕРБ следват една след друга с една вече предсказуема ритмичност. Започна се с Румяна Желева, премина се през Божидар Нанев, Лъчезар Тошев, Анна-Мария Борисова, Сергей Игнатов, за да се стигне до Цветан Цветанов. Няма защо да казвам, че пробойните ще продължат. И се питам дали някой ден кривата на пробойните няма да стигне и до г-н Бойко Борисов.
Информацията за имотното състояние на Цветан  Цветанов не ме изненада, защото изобщо нищо в ГЕРБ не би могло да ме изненада. Това не е партия като партия, т.е. група от хора, обединени от една идея. Това е сборище от хора, наговорили се да ограбят държавата. От такива хора може да се очаква всичко.
И все пак в някаква степен съм изненадан. Изненада ме размерът на имуществото, което този дребен довчера държавен служител с 23 г. трудов стаж и 4-членно семейство е успял да натрупа: шест апартамента в София (!), два гаража в София (!), голяма къща на село (!), 9 декара гори (!) и освен това влог от 102 950 лв. (!) Това е имуществото, което Цветанов е посочил в декларация, подадена в Сметната палата. Не се знае дали освен това имущество Цветанов не притежава друго, което не е декларирал. 
Не съм в състояние да повярвам, че посоченото в декларацията имущество е придобито с, както се казва, честен труд. Всички ние, които сме били държавни служители, знаем, че това е невъзможно. (Аз самият след повече от 50 г. трудов стаж имам само един едностаен апартамент в "Младост", една 20-годишна кола и 3 хиляди лева спестовен влог.)
Как трябва да реагира държавата ни, изправила се пред това имущество с твърде неясен източник на придобиването му?
Няма да предложа то да се предостави на вниманието на онази ялова комисия, известна като комисията "Кушлев".
Няма да предложа за него да се приложи правната уредба от времето на социализма - глава трета от Закона за собствеността на гражданите. Не!
Ще предложа той да се подчини на един закон, приет преди 115 години, а именно Закона за преследване на незаконно обогатените чиновници (ДВ, бр. 13 от 1895 г. - б.р. факсимилето.) Нека не преразказвам закона. Смятам, че по-добре би било да ви го представя в оригинал. На вас, естествено, ще предоставя и разсъжденията по този казус. Но във всички случаи отговорете, моля ви, на въпроса дали тъкмо Цветан Цветанов е човекът, който притежава онази висока нравственост, която е безусловно необходима за успешната борба срещу корупцията в държавния апарат.Този закон, приет в края на по-миналия век, показва изключително високата нравственост на първостроителите на нашата държава. Обърнете внимание на обстоятелството, че дори само едно подозрение е достатъчно, за да се образува съответно производство. И освен това не държавата ще трябва да доказва, че заподозреният е придобил имотите си незаконно, обратното - той, заподозреният, трябва да доказва, че имотите му са придобити законно. Днес, в преднамерено създадения хаос в правната ни система, мошениците лесно успяват да се прикрият в някоя от множеството нейни хралупи.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ