04 Юни 2020четвъртък09:12 ч.

Терпсихора

Новаторската дързост на балетмайстора

С празничен спектакъл и документален филм Бургаската опера отпразнува юбилея на проф. Хикмет Мехмедов

/ брой: 3

автор:Иванка Иванова

visibility 2556

Бургаските коледно-новогодишни културни тържества започнаха с премиерата на филма "Един живот с изкуството на красотата". Залата на Кукления театър събра три поколения почитатели на музикално-сценичната феерия - балета. Филмът на режисьорката Мая Славчева е посветен с обич на обичта, верността, огромния талант на балетмайстора на Бургаската опера проф. Хикмет Мехмедов. Публиката с аплодисменти, цветя и топли поздравления прие лентата за житейския, артистичния път на Хари, както го наричат приятели, колеги. Защото Мая е успяла като интересен оперен постановчик да усети чувствителността на човека и артиста Мехмедов, искрено да се радва заедно с героите на филма на успехите му. Нейна сполука е, че показва не помпозен, натруфен портрет, а жив образ, Творец с главно Т. Да уловиш важни черти от характера на събеседника, новаторската дързост на майстора на българската балетна сцена за 83 минути, също е талант.
Хари е роден на 4 юни 1950 г. в Кърджали. Първата му детска мечта е да стане лекар, и то неврохирург. От екрана и пред диктофона ми професорът припомни как в Кърджали гледал театрални, но и гостуващи оперни, оперетни, балетни спектакли. Красивият непознат свят пленява момчето и то вече мечтае за танцовото изкуство. Някога почти във всеки град имаше пионерски, младежки домове, където артисти, специалисти работеха с децата, будеха дарбата им.

"Ромео и Жулиета"

Именно от отречените днес занимания в кръжоци и школи десетки подрастващи тръгнаха към специализираните училища, сетне и към родни, и чуждестранни сцени. Трудният път нагоре към звездите избира и роденото за балета момче. Постановъчните си пристрастия заявява още в хореографското училище в София. Първите стъпки на професионална сцена са в Софийската опера и балет "Арабеск". С труден конкурс сбъдва желанието си да следва балетна режисура в Ленинград (Санкт Петербург) при световноизвестните педагози Н. Боярчиков и П. Гусев. Защитава отличната диплома от Русия с няколко постановки в града на Петър I и Минския Болшой театър. Завръща се в България с очарователната примабалерина Любов Фоминих - днес педагог в Балетната академия на щатската столица Вашингтон.
Лентата на Мая припомня емблематични балетни заглавия на Мехмедов (премиерите му досега са над 90), срещи с негови възпитаници, колеги, с композитора проф. Александър Йосифов и доцентите Бисер Деянов (премиерсолист, педагог), Емил Димитров (основател на първия в света и най-труден международен балетен конкурс - Варненския). Любопитствам за идеята на филма, заснемането му и авторката, развълнувана от зрителското внимание и похвалите, споделя: "Идеята за "Един живот с изкуството на красотата" дойде от възхитата ми към проф. Мехмедов - колегата в Бургаската държавна опера. Следя от години творчеството му, уча се от него. През цялата 2010 г. в театъра отбелязвахме юбилей - 60-годишнина на професора. Спонтанно оформихме група и, подпомогнати от общината и културната общественост, тръгнаха празниците за него, разбира се, и за града.

Сред балетисти в Ленинград

В началото на сезона бе представена книгата на руския академик Виктор В. Ванслов "Хореографът Хикмет Мехмедов". Луксозното издание с много цветни и черно-бели снимки е възхвала на българския балетмайстор. Мисля, че за друг жив прославен майстор на балетната сцена не е издавана книга, при това от чужденец автор, на български, руски и английски език. В града още се говори и за гала концерта в чест на Хари. Откъси от негови класически и модерни постановки изпълниха бургаски балетисти и гости от Софийската опера. Коментарите на препълнената зала бяха за празничност, съприкосновение с изкуството от висша класа, имаше искри между сцената и залата. Въобще преживяване, което ни прави горди българи. Финал на юбилейното честване бе филмът. Аз съм и сценарист, и режисьор, продуцент. На шега, но и съвсем сериозно, отговорно завъртях камерата. Докато снимах, открих необятната личност от живота и театъра Хикмет Мехмедов. С пиетет към таланта му признавам, че не ще мога да разкажа всичко за него. Задълбочена личност във всекидневието, задълбочена личност с "богата хореографска фантазия", какво още не е.
Надявам се, че освен заявки от кабелни телевизии в Бургас, Русе, Кърджали, и националните телевизии ще проявят интерес към лентата, за да запознаят зрителите с достойния ни сънародник. 13 сезона той свещенодейства, образно казано, на бургаска сцена. Длъжни сме да го направим още по-популярен. Замислям втора, а защо не и трета част на филма. Не е само мое мнение, че създаденото от професора е изключително завладяващо. Дано открием родолюбиви, щедри спонсори. Бургаският балет се слави с най-много премиери, спектакли. От ръководителя проф. Мехмедов до най-младия артист са безкомпромисни за качеството на работата. След успехите им на десетки чужди сцени не се чувствах комфортно с несъвършената техника да правя филм за звезди. С оператора Росен Петров имахме само една камера..."
Много са находките във филма на Мая Славчева - от спонтанно изречените похвали за юбиляря до уловената магия на раждането на спектакъла. Авторката е вплела във филмовия портрет и признанието, че ако Хари беше в Русия, на ръце щяха да го носят.
Аплодисментите на първите зрители на лентата са оценка за работата на режисьорката и героя й. А той, заобиколен от десетки почитатели, приятели, колеги, с вълнение признава: "За първи път стоя в залата и се гледам. А аз не обичам да се гледам. Вие, влюбените в балетното изкуство от сцената и залата, сте причина за оставането ми в Бургас."
Удивена съм от искрените похвали на бургазлии. След вдигнатия тост за здравето на проф. Мехмедов и бъдещи знакови срещи с публиката тук и зад граница, записвам още благословии:

* Росен Петров, оператор: "Срещнахме се за първи път с Хари покрай филма. Някои от кадрите, например с разходките му край морето, аз съм снимал. Не е хвалба, че приемам за щастие срещите с него. Уважавам истинските хора на голямото изкуство. Днес те са рядкост, особено пък от класата на Мехмедов. Не зная дали интересът към балета в България е голям. Лошото е, че политици, законотворци, обикновени люде забравиха как се твори, кой твори. Хари е от малцината, белязани с Божия дарба. Защо трябва чужденци да го оценяват с книга?! А ние сънародника, съгражданина да пренебрегваме понякога. Трябва да уважаваме и почитаме големите артисти от всички жанрове. Те са културната ни визитка пред Европа, пред света. За мен да гледаш живота с образи на танца е най-трудното изкуство. Да гледаш как образът се разкрива чрез полета на тялото е върховно, несравнимо преживяване. Оттук и удоволствието ми да работя за такъв човек."

* Галина Калчева, ученичка в НУТИ в класа на Евгения Кръстева, примабалерина: "Късмет, радост, щастие е всеотдайното ми посвещение на балета редом с проф. Мехмедов. Понякога е много трудно, но бързо забравям болката. Защото крайният резултат винаги е положителен. Бих казала, че и заради него останах в Бургас. Даде ми възможност да изтанцувам мечтаните от всяка балерина партии, сънувани в детството ми, като Жулиета например. Повярва ми и аз ги реализирах така, както искам и усещам със сърцето. Той дава голяма свобода на балетистите, затова резултатът винаги е прекрасен."

* Анелия Иванова, балерина, възпитаничка на Милена Лазарова в Русе: "Може би е шаблон да напомням в колко трудно време работим, даваме всичко от себе си, за да съхраним изкуството. Разбира се, че то има бъдеще! Нима народ без култура оцелява? Със сигурност балетът е изкуство на младостта и красотата. Шанс е изграждането ни като мислещи творчески личности да води тук и сега именно проф. Мехмедов."

* Марина Маринова, балерина: "Влизането ми в балетната магия дължа на г-н Мехмедов. Той ме прие в балетното училище в Русе, преподаваше ми и там, и в пловдивската Академия за музикално-танцово и изобразително изкуство. Заради него съм в Бургаската държавна опера. Постигнатото от мен е благодарение на невероятния ни балетмайстор. Работим спокойно, с желание и хъс. Научил ме е на огромно уважение към сцената. И в трудни ситуации да умеем да се отдаваме с мисъл и сърце на празника на хората. Не бих могла, дори за много пари, да работя на друго място с друг човек."

* Мартин Чикалов, премиерсолист: "Проф. Мехмедов ми позволи да направя много солистични роли. Всяка негова премиера, негова нова творба е нещо красиво, вълнуващо за нас, изпълнителите, и хората в залата тук и в чужбина. Всичко е изваяно от него и от нас, балетистите, с много чувство, както е в истинската класика. Танцът ми и занапред ще е пожелание за здраве и късмет на професора. И все така с пламък да твори, да работи с мен и с много хубави артисти на балетния театър."

 

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 56

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 55

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 350

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 236

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ