13 Юни 2021неделя09:01 ч.

Нови драми в "Музикаутор"

Помени в правилата кой може да е пълноправен член в дружеството провокираха размяна на остри позиции в социалните мрежи и медиите

/ брой: 67

автор:Павлета Давидова

visibility 1741

Социалните мрежи и медиите отново се превърнаха в арена за изразяване на позиции и задочни спорове. Този път спорът във фейсбук се води не от политици или техните пиари и поддръжници, а от представители на музикалната гилдия. Вече няколко дни членове на "Музикаутор" разменят становища и обвинения.  Припомняме, че организацията урежда авторските права на многобройни музикални произведения, като в нея членуват композитори, автори и музикални издатели. Дружеството отговаря за сключването на лицензи с ползвателите на произведенията и сключва договори с медии, заведения, организатори на концерти и др. То разпределя и възнагражденията сред правоносителите, като следва Правилата за разпределение, приети от Общото му събрание. Точно последното заседание на събранието предизвика напрежението от последните дни.

Още на 5 ноември м.г. е решено, че в устава ще бъдат приети критерии за  пълноправно и асоциирано членство в "Музикаутор", а двете категории трябва да се определят според финансовите постъпления и продължителността на членството в дружеството. На последното Общо събрание преди дни се приема с пълни права да бъдат онези членове, които годишно са получили поне 360 лв. авторски възнаграждения от произведенията си. За участие в ръководството на "Музикаутор" е необходимо да е генериран приход от 3600 лв. от началото на членството или, по 360 лв. на година за последните три години, задължително е и поне 5-годишно членство в организацията. Асоциираният член няма право да участва в Общото събрание на дружеството, респективно да бъде избиран в органите за управление и надзор до натрупване на определената сума. Той обаче може да се информира за фондовете на дружеството, да прави предложения и да участва в работни групи. 

Решението провокира гнева на композитора и музикант Венци Мицов. Той обяви условията за дискриминационни и незаконни, възмути се, че твърде малко хора присъствали на гласуването. Мицов заподозря, че голяма част от класическите композитори ще "изхвърчат от дружеството", защото особено тези, които пишат академична симфонична музика, не печелят много пари. Подобна хипотеза според него важи за фолклористите и аранжорите. След като гневните му статуси от фейсбук се пренесоха в сайтове и медии, подобен подход избра и поетът Александър Петров. "Дори да е генерирал 0,01 лв., авторът става асоцииран член. Това му гарантира всички права, свързани с фондовете и програмите на дружеството. Мицов явно е далече от материята и не знае, че на този принцип се ръководят повечето от водещите европейски сродни дружества", контрира той. Петров смята, че класическите композитори, фолклористите и аранжорите не са застрашени от "изхвърчане", защото техните произведения звучат в чужбина и генерират приходи. Други защитници на поправката я подкрепиха с мотива, че "прелитащи" за малко музиканти не бива да решават как да разпределят парите от фондовете на "Музикаутор".

Позицията на Мицов провокира и нападки, че се е впуснал в предизборна кампания с оглед изтичащия му мандат като общински съветник.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров е категоричен, че решението за промяната в правилата е взето законно, макар и с падащ кворум.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 716

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 726

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ