29 Май 2020петък02:04 ч.

Нови драми в "Музикаутор"

Помени в правилата кой може да е пълноправен член в дружеството провокираха размяна на остри позиции в социалните мрежи и медиите

/ брой: 67

автор:Павлета Давидова

visibility 1142

Социалните мрежи и медиите отново се превърнаха в арена за изразяване на позиции и задочни спорове. Този път спорът във фейсбук се води не от политици или техните пиари и поддръжници, а от представители на музикалната гилдия. Вече няколко дни членове на "Музикаутор" разменят становища и обвинения.  Припомняме, че организацията урежда авторските права на многобройни музикални произведения, като в нея членуват композитори, автори и музикални издатели. Дружеството отговаря за сключването на лицензи с ползвателите на произведенията и сключва договори с медии, заведения, организатори на концерти и др. То разпределя и възнагражденията сред правоносителите, като следва Правилата за разпределение, приети от Общото му събрание. Точно последното заседание на събранието предизвика напрежението от последните дни.

Още на 5 ноември м.г. е решено, че в устава ще бъдат приети критерии за  пълноправно и асоциирано членство в "Музикаутор", а двете категории трябва да се определят според финансовите постъпления и продължителността на членството в дружеството. На последното Общо събрание преди дни се приема с пълни права да бъдат онези членове, които годишно са получили поне 360 лв. авторски възнаграждения от произведенията си. За участие в ръководството на "Музикаутор" е необходимо да е генериран приход от 3600 лв. от началото на членството или, по 360 лв. на година за последните три години, задължително е и поне 5-годишно членство в организацията. Асоциираният член няма право да участва в Общото събрание на дружеството, респективно да бъде избиран в органите за управление и надзор до натрупване на определената сума. Той обаче може да се информира за фондовете на дружеството, да прави предложения и да участва в работни групи. 

Решението провокира гнева на композитора и музикант Венци Мицов. Той обяви условията за дискриминационни и незаконни, възмути се, че твърде малко хора присъствали на гласуването. Мицов заподозря, че голяма част от класическите композитори ще "изхвърчат от дружеството", защото особено тези, които пишат академична симфонична музика, не печелят много пари. Подобна хипотеза според него важи за фолклористите и аранжорите. След като гневните му статуси от фейсбук се пренесоха в сайтове и медии, подобен подход избра и поетът Александър Петров. "Дори да е генерирал 0,01 лв., авторът става асоцииран член. Това му гарантира всички права, свързани с фондовете и програмите на дружеството. Мицов явно е далече от материята и не знае, че на този принцип се ръководят повечето от водещите европейски сродни дружества", контрира той. Петров смята, че класическите композитори, фолклористите и аранжорите не са застрашени от "изхвърчане", защото техните произведения звучат в чужбина и генерират приходи. Други защитници на поправката я подкрепиха с мотива, че "прелитащи" за малко музиканти не бива да решават как да разпределят парите от фондовете на "Музикаутор".

Позицията на Мицов провокира и нападки, че се е впуснал в предизборна кампания с оглед изтичащия му мандат като общински съветник.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров е категоричен, че решението за промяната в правилата е взето законно, макар и с падащ кворум.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ