08 Декември 2021сряда02:19 ч.

Актуално

Нови коалиции може да управляват Великобритания

Сред "жертвите" на предизборната кампания е Би Би Си, обвинена, че била лява

/ брой: 101

автор:Галя Кларк

visibility 1715

Днес на Острова се провеждат избори с неясен изход. Досега политиците трескаво вадеха нови теми и козове с намерение да обърнат тенденцията в своя полза. За съжаление на двете големи партии, които са с изравнени сили, промяна не се очертава и мнозинство едва ли някой ще спечели. Те хвърлиха огромни пари за ПР стратегии, но всичките тези трикове не промениха статуквото, предварителните резултати останаха неизменни.
Камерън се появи няколко пъти тези дни със запретната ръкави на ризата в стил - "Народен човек съм" и започна да говори пламенно. Милибанд излъска имиджа си "ала премиер" и активистите му ходеха от врата на врата да убеждават хората да гласуват за партията му... Всуе. Народът не вярва нито на политически, нито на пиарски номера.
Очакваше се раждането на кралското бебе да повиши предпочитанията към консерваторите. За това раждане се вдигна много медиен шум, всички пуснаха на първите страници снимка на бебето, с изключение на "Обзървър", който традиционно избягва кралски новини на първа. Стана ясно, че името на новороденото момиченце ще е политически неутрално.
Тези дни

изкристализира страхът

на леви и десни от националистите в Шотландия, които са по-леви от лейбъристите. Неясната позиция на Никола Стърджън по отношение на бъдещето на Шотландия усилва страховете. Камерън и Милибанд мислят, че Шотландската национална партия разделя съюза на четирите нации в кралството и ще опита втори референдум за отделяне. Затова и Милибанд отказа "пакт" със Стърджън да изгонят заедно торите и да управляват с по-прогресивни леви идеи. От своя страна Камерън намира икономическата политика на SNP за налудничава - просто защото тази партия иска да спре остеритета, а торите ще продължат да го прилагат.
Милибанд категорично отказва да си сътрудничи в коалиция с Шотландската национална партия. "Няма да се предавам на техните изисквания за отказ от ядреното въоръжение и спиране на остеритета", обяви Ед Милибанд. Лидерката на SNP Никола Стърджън ядосано заяви, че този отказ няма да му бъде простен от шотландците. Тя се надяваше заедно да прогонят торите от Уестминстър, но не би. Причината да бъдат отхвърлени е фактът, че SNP е опонент на лейбъристите в Шотландия и след пет години тази партия щяла да заговори отново за отделяне от Великобритания. Нищо чудно, ако партията, която спечели, да няма мнозинство, да не направи коалиция и да управлява като правителство на малцинството.
В същото време Ник Клег, лидер на либералдемократите, иска да остане във властта, без значение на коя страна - готов е да участва в коалиция и с Камерън, и с Милибанд. За него като центрист е важно да има баланс.
Консерваторите се хвалят с мантрата, че 2 милиона души се върнали на работа в последните две години. Критикувани са, че смятат да намалят социалните помощи, което ще удари семействата в нужда. "Подценявате ни, бягате от конкретност, как да гласуваме за вас", заявиха на Камерън хора от публиката на тв предаването "Question Time". Камерън обясни как много младежи, като завършат училище, веднага се записват на помощи и така си живеят. В Холандия и Германия не било така. Хора от студиото го критикуваха за

бедността в страната

която се измерва с нарасналото количество food banks - т.е. места, където раздават безплатно хранителни продукти на нуждаещи се. Дейвид Камерън по традиция все се измъква от трудни отговори, като използва за оправдание наследството от лейбъристите. Те създали каша, опразнили хазната, взимали заеми. А той, невинният, я духа. Само че всички видяха през последните пет години колко струва политиката на торите.
Според него повечето работещи са на нормални договори, само 1 на 5 души бил на нулев договор. При тези договори работникът не получава никаква сигурност, може да го наемат за 1 час, може за над 40, според поръчките на фирмата. Милибанд е ярък противник на тези договори. Работодатели нервничат от политическата атака срещу тези договори, бизнесът им щял да бъде ударен. Работниците обаче са ударени от липсата на сигурност. 
Камерън отказа директен дебат с Милибанд и двамата отговаряха на въпроси на хората в тв предаване един след друг. Ще намалим данъците, твърдят консерваторите. За здравната система те обещават лекарите да работят и в почивните дни, а не само в работните. По отношение на имиграцията торите твърдят, че са взели мерки, затворили колежите, приемащи псевдостуденти. Имигрантите не могат да кандидатстват за помощи в първите шест месеца на пребиваването си. Реалността е, че британците се притесняват от нарасналия брой на имигрантите и всички политически партии се съобразяват с това.
Водещият заяви, че под 6% от източноевропейците на Острова са на помощи, останалите работят. И все пак сред консервативните среди битува убеждението, че те идват в Англия да вземат помощи. Правото да се движиш свободно из континента ти дава право да работиш, но не би трябвало да дава право на социални помощи, убедени са британските политици. Камерън иска да намали имиграцията под 100 000 годишно. Той не успя да контролира процеса, а беше излъгал, че ще го направи. Свободното движение на хора, прието като постулат в ЕС, му докара над 300 000 имигранти за последната година. Камерън признава, че е намалил имиграцията, но не и тази от Евросъюза.
Не само Камерън, и Милибанд и Клег получиха заслуженото от публиката, която на лъжливи обещания не иска повече да вярва. Милибанд отрече, че лейбъристите преди са вземали големи дългове, според него хазната се изпразнила заради световната финансова криза. Тогава и банките според него не били добре регулирани. Лидерът на лейбъристите е твърдо убеден, че страната трябва да остане член на ЕС, иначе ще я постигне катастрофа. Трябва да водим битка с тези, които избягват да плащат данъци, е неговото мнение. Лейбъристите няма да намаляват социалните помощи, както възнамеряват консерваторите. Те също са за намаляване на бюджетния дефицит, съответно за остеритет, но не така драстичен, като в плановете на консерваторите. Лейбъристите са загрижени, че ако торите спечелят, ще бъдат ударени жените, тъй като ще намалеят детските и други социални помощи. Според лейбъристите е възможна коалиция на торите, ЮКИП и либералдемократите. Либералдемократите на Ник Клег пък презрително наричат възможната коалиция на Камерън и Фараж "блу-кип" - сините (цветът на торите) плюс ЮКИП.

"Защо да ти вярваме, когато излъга

че ще махнеш студентските такси", попитаха директно Ник Клег. Той се защити шеговито, че се е извинил, и то музикално. (Извинението му беше направено на музикален клип от видео зевзеци.) "Всеки греши", е тезата на Ник Клег. Според Клег той е по-добрият вариант за торите в сравнение с Фараж и за лейбъристите - със Стърджън. Неговата партия щяла да е "сърцето" на торите и "мозъка" на лейбъристите. Либералдемократите били проевропейски настроени, но също не одобрявали идването на Острова с цел взимане на социални помощи. Ник Клег обаче не е против референдум за или извън ЕС. Той твърди, че торите непрекъснато си сменяли позицията по този въпрос. Клег е за запазване на ядрените подводници "Трайдънт", но не заради старомодни схващания за "смазване на Москва" от времето на Студената война, а заради несигурния свят в който живеем. Той обаче смята, че е добре да се намали броят на тези няколко подводници. Като партия в бъдеща коалиция либералдемократите според Клег са единственият гарант за стабилност.
Милибанд бе атакуван, че е дал интервю на Ръсел Бранд, знаменитост и комедиант, който има ярки политически възгледи, макар по-скоро те да са "антиполитически". Бранд призовава да не се гласува, защото "няма за кого". Той е автор на книгата "Революция" и последовател на движенията "Окупирай" и "Анонимните".
Фараж междувременно е омекотил езика си срещу имиграцията. Той искал имиграция на хора с умения, но да не са прекалено много, за да не оказват натиск на училищата и здравната система. "Ако вярвате в Британия, ЮКИП е вашата партия", зоват активистите му. Найджъл Фараж се смее подигравателно на твърденията на Камерън, че ЮКИП няма да има никакви депутати. През последния месец се правеха отчаяни опити да се удари по влиянието на независимите, но то всъщност се увеличи, твърди Фараж. Според него ЮКИП е партията, която ще пребори SNP, другите партии били "банкрутирали". ЮКИП била силна не само в Англия, но и в Уелс, и дори имала привърженици в Северна Ирландия и Шотландия. Фараж не коментира с кого ще се коалира, само подчертава, че би подкрепял всекиго, който държи да се проведе референдум за излизане от ЕС.
В кампанията се включиха и

"магически оръжия"

Кметът на Лондон Борис Джонсън бе наречен магическото оръжие на торите. Камерън дори заяви, че Борис е звезда нападател, по подобие на футболните звезди. Изобщо британският премиер тези дни в стремежа си да изглежда народен човек започна да прави гафове - коментира любимия си футболен отбор и го обърка за смях на критиците си.
На тези избори от хулите на торите (кметът Борис Джонсън) и ЮКИП (Фараж) пострада обществената телевизия Би Би Си. Според тях тя била левичарска, водещи политически журналисти като Андрю Мар били привърженици на левицата. Борис Джонсън изрази публично това мнение. "Каква е тази държава, в която не може да се използват политически метафори", възмути се той по повод невъзможността да използва обидни метафори за политическия противник. Фараж пък е силно обиден на Би Би Си. След един тв дебат той реши, че публиката е специално подбирана да е с леви убеждения. Всъщност Би Би Си има напълно адекватно поведение към представителите на всички политически партии, по-скоро телевизията Channel 4 е анти-фаражистка.
На тази предизборна кампания ярко изгря политическата звезда на три дами - лидерките на SNP, Зелените и уелската партия "Плайд кумри". Журналистът Андрю Мар вижда нов тип солидарност, сестринско партийна, между тях. Всъщност това, което ги сближава, е, че те са по-леви от уж лявата лейбъристка партия и имат общи възгледи по много въпроси.
В предизборни интервюта Камерън направи издънка - заяви, че не му трябва трети мандат, след втория ще се оттегли - и тогава Тереза Мей, Борис Джонсън или Джордж Озбърн ще заемат мястото му. Това беше като хвърлен камък и взриви публиката. Политическите врачки веднага се заеха да тълкуват този ход и да прогнозират бъдещето. А то вече е тук. Едно е ясно, който и да направи кабинет, проблемите ще останат и ще бъдат трудно решими. 
 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ