22 Ноември 2019петък06:58 ч.

Позиция

Нови лекарства или... нови стадиони

Из "Записки по българското здравеопазване"

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 1193

Д-р Гео Нешев

Прави чест на вестник ДУМА, че единствен поставя остро въпросите, свързани с пагубното ни т. нар. здравеопазване. Ето защо ние отново бием тревога относно новия престъпен акт на счетоводно-бакалското съсловие в МЗ. Целта е да се правят максимални икономии за сметка именно на здравето и живота! Последното доказателство са и промените в Наредба 10, които влязоха в сила от 1 април. Според промените новите лекарства и лечения, създадени по света, у нас ще се реализират близо 2 години, след като вече се прилагат в целия свят. Причината за това е изискването на нашите корифейни послушковци производителите на новите лекарства да представят положителна "оценка на здравни технологии" от една от държавите - Франция, Германия, Великобритания или Швеция, което обаче изисква средно около 800 дни. Това условие се налага, въпреки че въпросните нови (иновативни) лекарства и технологии вече са разрешени от Агенцията за храни и лекарства на САЩ и от Европейската агенция по лекарствата. По тази логика би трябвало да постъпим по същия начин и със стоките на "Филипс", "Сименс", "Мерцедес" и т. н. Ново изискване е и че въпросните лекарства се заплащат от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Това означава, че ако медикаментът се заплаща от специализиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи за у нас. Освен това фармацевтичните компании производителки трябва да плащат на НЗОК допълнителна сума над тази, която връщат като отстъпка в момента.

Няма съмнение, че тези бакалски извъртания са продължение на опитите за ограничаване достъпа на българските пациенти до съвременните лекарства, които започнаха още от 2017 г. с отменения впоследствие в началото на 2018 г. мораториум, наложен под ръководството на Кирил Ананиев върху техния внос, и продължиха с други бюрократични хватки, наречени "Проследяване ефекта на терапията". По същество това представлява главоблъсканица от административно-бюрократично "прехвърляне на топката" между не дотам компетентни и подготвени за целта "експерти". Съдете сами! Информацията от болниците (където на практика все пак се "проследява ефективността" - бел. авт.), където се провежда лечението, ще се изпраща всеки месец до Районната здравна инспекция (?)... Данните ще се обобщават и на всяко тримесечие ще се изпращат в Националния център по обществено здраве и анализи, където ще бъдат статистически обработвани и ще бъде изготвен епидемиологичен доклад (?!). Докладът ще бъде предоставян на Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти заедно с пълен анализ и съпоставян с първичния доклад (?!). Възниква обаче въпросът: "Кой ще плаща за всичко това?" И тук се появява дилемата дали проблемът със заплащането на тези абсолютно ненужни процедури или самият хаос, който те създават, са станали причината въпросният "ефект от новите лекарства" да се търси за 800 дни от водещи европейски страни. Като че ли това вече не е било направено от фирмите производителки?

Кой определя кой ще живее? Естествено, всеки ще се запита добре ли съм с психиката, щом задавам такъв въпрос. Гарантирам, че съм добре. Но въпросът възниква в резултат на решения, взети в не дотам добро психично състояние, които решения са залегнали в основата на бъдещи недоразумения (меко казано!), нови нормативни актове и разпоредби. Нов законопроект (може би вече да е станал закон) задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства. Ако поради характера на болестта изпишат по-скъпи, т. е. по-ефективни, ще бъдат глобявани! Текстовете са част от законопроект за изменения в Закона за здравните осигуровки. Въвежда се т. нар. принцип за по-голяма разходна ефективност на бюджета на НЗОК. От счетоводно-финансова гледна точка това звучи чудесно, като за учебник (но не медицински!). Не звучи обаче чудесно фактът, че правото на професионалната медицинска преценка се прехвърля в ръцете на чиновниците в НЗОК, които ще решават кой да се лекува и кой не, че все повече изборът на определено лечение (особено иновативното) не зависи от специалистите, а от нормативната уредба (?!).

А кои са тези съвременни корифеи на медицината, които ще решават съдбата на болните и умиращите? Отговор на въпроса дава самият управител на НЗОК Дечо Дечев: "...Касата се занимава с дейност, за която няма компетентност. Няма медицински лица в касата, които да са по-компетентни от лекаря, извършващ медицинската дейност, която тя трябва да контролира... Няма как един експерт в касата да е с повече познания, опит и практика, отколкото тези, които извършват дейността"(!). 

Няма да повярвате, но аз имам документирано това мнение, с което съм напълно съгласен. Не съм съгласен обаче с друго управленско мнение: "...Ако даден пациент иска по-скъпо или иновативно лечение, той да си доплаща..." Коментирайте го вие, драги читатели!

Но не е само това. Неотдавна правителството одобри изменения и допълнения в наредбата за условията и реда за съставяне списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия за определяне стойността, до която те се заплащат. И тук нищо ново. Историята, политиката са същите! Монопол на НЗОК, която пък изпълнява височайши нареждания посредством счетоводителското звено в МЗ.

И така икономии, икономии, но от парите за здраве и живот! Затова искам да попитам г-н Борисов откъде ще намери 200 млн. лева за нови и модерни футболни стадиони (нали уж ще домакинстваме на европейско и световно първенство?) и 2 милиарда лева за възстановяване на ликвидираното след 1989 г. авторитетно военно-авиационно училище в Долна Митрополия. А педиатрите протестират. Медицинските сестри протестират...

Българино, събуди се! Ти трябва да решиш - съвременно здравеопазване с иновативни средства или... съвременни стадиони, магистрали (в ремонт) и въоръжение!

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ