07 Юли 2020вторник19:27 ч.

Нови правила за градините или нова резачка

За близо 12 000 деца няма места в забавачниците в София

/ брой: 56

автор:Ира Тодорова

visibility 1376

Поредните нови правила за прием в детските градини и ясли прие мнозинството от столичните съветници т.г. Това стана само дни преди началото на кандидатстването в електронната система на общината на сайта www.kg.sofia.bg. Не става ясно обаче по какви критерии са измислени новите изисквания и с какво ще помогнат те да се реши проблемът с липсата на места в градините.
Иначе вече ще е достатъчно само единият родител да е с адресна регистрация в София, а не както беше досега - и двамата. Родителите, които се самоосигуряват, вече ще подават документ за това, а не копие от данъчната си декларация. И двамата родители ще трябва да докажат платени здравни и социални осигуровки.
Предимство при кандидатстването за записване в детска градина ще имат децата, посещавали минимум девет месеца самостоятелна детска ясла. Класирането ще излезе на 30 април.

12 000 извън класацията

Колкото и правила да приемат общинарите, колкото и ленти да се отрежат, се оказва, че всъщност за близо 12 000 деца няма места в забавачниците. По официална справка, и то от октомври м.г., 11 800 малчугани не са се класирали за място в градина. От тях между 6-7 хиляди чакат за ясла. Защо се получава така, след като всекидневно се обявява, че общината открива по някоя градина тук-там? Оказва се, че всъщност чисто новите градини са най-много 15. Останалите 40, обявени за нови, са всъщност пристройки към сгради на вече съществуващи забавачки. В същото време само през 2007-а, 2008-а и 2009 г. новородените в София са над 30 000. Именно тези деца са вече на възраст, в която започват "да се редят" за място в ясла или градина.
Първите правила за прием в ясли и градини се приеха през 2009 г. Целта на общината тогава бе да регулира записването. Това така и не стана. Още повече че след това бе въведена и прословутата електронна система, която започна с фалстарт. Родители се опитваха с денонощия да се регистрират, но безуспешно. Отново изхвърчаха "неточните" хора. Тогава зам.-кметица, Йорданка Фандъкова реши да хвърли оставка, но кметът Бойко Борисов обяви постъпката й за "мъжка" и порочният кръг се затвори.
Отделен е въпросът как една градина в София се строи за повече от три години, а един предприемач вдига хотел за месеци и дори го пуска в експлоатация. Категорично една детска градина не струва 3-4 милиона лева, коментира съветникът от БСП в СОС Калоян Паргов. Според него изграждането на една забавачница не излиза повеве от милион и половина, както и че парите, които общината хвърля, са пълно разхищение. А решението на проблема с местата е именно ударното строене, убеден е Паргов. Но "системата на Котараците" в общината казва друго, коментира той.
Каквито и правила да приемем, колкото и да ги променим, проблемът остава. Единственото, което правим с промените, е да легитимираме липсата на места, допълва Калоян Паргов. Според него правилата винаги ще са от полза за едни родители и в ущърб - на други.

Парадокс

Оказва се, че въпреки електронната система, в която децата трябва да се класират справедливо по еднакви критерии, съществува възможността директорките на градини да могат сами да определят правила, според които малчуганите да се борят за място в тяхната забавачница. В същото време общинските съветници, които одобряват основните правила, нямат достъп до критериите на директорките.
Ако коментираме функционирането на електронната система, нека си припомним, че тогавашният зам.-кмет и настоящ кмет Йорданка Фандъкова подаде оставка под натиск на общественото мнение, коментира Паргов. Той допълни, че за въпросната система са били хвърлени немалко пари. Цената й надхвърляше шестцифрена сума, припомни съветникът. Паргов е категоричен, че всичко е направено непрозрачно. И още: въпреки проблемите и шестцифрените суми се оказва, че въпросната система тепърва ще трябва да се свързва с общата информационна система на общината, което също няма да струва малко пари. Цялата система пък се изгражда от фирма АКСИОР, която е близка до сегашния председател на СОС Андрей Иванов.
Всеки от нас, както и всеки родител, е длъжен да плаща данъци и такси, а срещу това не получава на 100% услугите от общината. Това не е призив да не се плащат данъците. Но определено Столичната община е в задължение и в прегрешение към столичани, категоричен е Калоян Паргов.

Близко бъдеще

92,3 е средният процент за Европейския съюз на обхванатите от грижи деца. С думи прости - деца, които са приети в ясли, градини и начално образование до 6-7-годишна възраст. България отново се нарежда на опашката и по този критерий. Процентът за страната е 78,2. Това показва, че значителен процент от децата в България остават без грижи, а една от основните причини е недостигът на места в градините. Това води и последствия след себе си, като основните са трудно адаптиране в обществената среда, проблеми в образованието, в реализацията и в поведението. Затова и Европейският съюз отчита този проблем като една от причините за високата безработица сред младежите, която в момента в България гони 30-те процента.

Из форумите


- Синът ми скоро става на 8 месеца, а както чета по форуми и сайтове, има голям проблем със записването на децата в ясли и детски градини. Бих искала да попитам за детски ясли и евентуално за отзиви от тях. Кога започва записването (разбрах, че за ясли молбите се подават директно в заведението) и кога евентуално се обявяват резултатите?
- ...Ами аз тук живея от години и истината е, че трябва да имаш доста пари, за да си запишеш детето в яслата.
- Наистина предпочитам, ако е възможно, яслата да е наблизо. А когато е ОДЗ, означава, че трябва да се кандидатства чрез интернет сайта ли?
И това с парите не ми стана ясно - трябва да платя, за да запишат детето ми в яслата или...?
Изобщо много се обърках в ситуацията, след като изчетох повечето теми за яслите?
Накрая може би ще се обърна към детегледачка, но не ми се иска... Предпочитам детето да е сред други деца и да свиква да е по-самостоятелно.
- За кандидатстване в ОДЗ си закъсняла, защото то беше по интернет в началото на годината. Аз подадох молба, малко след като разбрах, че за ОДЗ няма да стане работата. За 20 свободни места молбата ми беше номер 95. Ужасно впечатление ми направи анкетната карта, която попълних. На предната страница се вписваха данните на детето, а отзад имаше въпрос кой от родителите какво и къде работи и какво всеки един от тях ще направи (ама няма, ако може) за яслата.
- Значи има 2 варианта да запишеш детето си на ясла:
* да е самостоятелна ясла, без по-горни групи, като при този вариант подаваш документи директно в яслата и слагаш доста парички под масата, за да ти приемат детето;
* да е яслена група към ОДЗ, като кандидатстването става в интернет, на сайта на общината www.kg.sofia.bg

 

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 127

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 19

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 16

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 15

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ