02 Юни 2024неделя12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 1677

Нови стандарти за месните продукти. Те ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата, съобщава Нова телевизия.

Според новите изисквания кюфтетата вече ще съдържат повече вода и по-малко мазнина. Това според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите им качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", подчерта главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Експертите обясняват новия състав на кюфтетата  с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", поясни още Иванова.

С новите наредби, кюфтетата  ще са значително по-здравословни, коментират  от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

От Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 922

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 914

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 802

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 903

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 922

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 962

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1144

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ