25 Септември 2020петък02:55 ч.

Нови течове по водопровода в Шумен

Правителството ще спасява Перник с вода от "Белмекен", спешно строят водопровод за 25 млн. лв.

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 557

Около 10 нови теча са установени вчера по водопровода от язовир "Тича" след пускането на водата след ремонт на водопроводната мрежа на Шумен. Миналата седмица тежка авария остави 100 хил. души без вода в Шумен, Търговище, Велики Преслав и няколко села. "Всичко това е в резултат на некадърното управление на ВиК в Шумен, което е под шапката на МРРБ. Дружеството е фалирало и трудно успява да поддържа системата, а сметките му са запорирани от "Енерго-Про", алармира тогава депутатът от "БСП за България" Иван Иванов.

Без вода заради авария на два водопровода през уикенда останаха и жителите на Свищов. Беше направен байпас на старото съоръжение. Въпреки че новият полиетиленов водопровод все още не е въведен в експлоатация, той се проверява от спецпрокуратурата заради съмнения за безстопанственост при изграждането му. От община Свищов настояват за 3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от държавата за завършване на ремонта по водопровода за избягване на по-сериозна водна криза в града.

Правителството прокара нова идея за водната криза в Перник. Кабинетът реши общината да се захранва с вода от яз. "Белмекен". Идеята е реките от водосборната зона на водоема да бъдат отклонени към яз. "Бели искър", а след това през софийските тръби да се насочат към Перник. За целта трябва да се изградят допълнителен водопровод с дължина 13 км и помпена станция. Строителните работи ще струват около 25 млн. лв. Отклонението към Перник трябва да е при с. Мало Бучино. Властта смята, че проектът може да бъде изпълнен за 35-45 дни. Дори и с тази мярка водният режим вероятно ще бъде запазен.

Премиерът Бойко Борисов твърди, че планът няма да повлияе на водоснабдяването на София. Нужно е обаче разрешение от Столичния общински съвет за право на преминаване. Предложението ще бъде представено на заседание на ресорната комисия в столичната община.  

Отклоняването на количества от водосборната зона на яз."Белмекен" е започнало още преди два месеца, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Това е направено от държавното предприятие "Язовири и каскади" по разпореждане на МОСВ. "Вследствие на това действие наличните обеми в "Бели Искър" са увеличени с 4 млн. куб. м за около два месеца. Водата, която се пренасочва, е около 500 литра в секунда. Решението е единственото, което може да се направи в момента, така че да обезпечим следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато яз. "Студена" започне да се пълни", подчерта Караниколов. Той уточни, че има готовност строителните дейности да започнат още следващата сряда, ако има разрешение на СОС. Новото съоръжение ще е на "байпас" и ще има възможност от яз. "Студена" да се подава вода и към някои софийски квартали, ако има нужда.

Общинските съветници на БСП в София имат положително становище за транзита на вода от "Белмекен" през водопровода на столицата за Перник, съобщи председателят на столичните социалисти Калоян Паргов. По думите му подобни ситуации могат да възникнат и в други части на страната. Трябва да се помисли за връзка между различните водоеми, за да може да се прехвърлят количества вода от един в друг, за да се реагира в кризисни ситуации, смята Паргов.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ