29 Май 2023понеделник21:29 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

снимки: Авторкaтa

Репортаж

Новият господар на света

Дисциплина и баланс навсякъде и във всичко са ключът към успеха

/ брой: 57

автор:Таня Глухчева

visibility 1869

Таня ГЛУХЧЕВА, Пекин


Преди години се говореше, че в Обединените арабски емирства думата "невъзможно" не съществува. Стига убедително да представиш идеята си на емира, той ти дава пари да я осъществиш. От друга страна, ако до този момент за титлата "Господар на света" се бореха (в прекия и преносния смисъл) Русия и САЩ, то вече отличието заслужено отива при Китай - без да е необходимо "мерене на сили" (в прекия и преносния смисъл) и... с много въображение. Тук се изобретява дори неща, които още не сме могли да си представим.
Има нещо много характерно за китайския народ, неприсъщо за останалите, а именно: дисциплина, трудолюбие и скромност. Китайците не говорят, те действат. И оставят резултатът да говори за себе си. Най-впечатляващото е, че винаги успяват да намерят баланса - в кулинарията, ежедневието, работата, семейството...

Едва ли е останала сфера, където да не се забелязва трайният им отпечатък. Започвайки от земеделието, технологиите, конфекцията, сега вече си гарантират сигурно място и в кинематографията. Съвсем скоро Холивуд, който през последните години показа, че доста се е поизчерпал откъм идеи и сюжети, ще започне да се учи от китайците. Излезлият наскоро филм "Wandering Earth II" ("Лутащата се Земя 2", пр. ав.) впечатлява освен с продължителността си от 3 часа, но и с реалистичното представяне. Не са необходими очила за специалните ефекти - зрителите имат чувството, че наистина вълна ще ги залее или пък, че са сред актьорите.

Къде се случва магията?

Независимо дали си купувате нещо от търговски център или уличен продавач, необходимо условие е да се пазарите

Подобно на повечето места по света и в Пекин има фабрики, които вече не функционират като такива. И вместо да бъдат изоставени да се рушат, (както сме свидетели на редица такива у нас), държавата е позволила те да се използват за нещо друго. Така например - стар комплекс за стомана днес "живее втори живот" като киностудио.
Отново на същото място се разработва "колата на бъдещето", която по всичко личи ще бъде поредното "умно устройство": от човека ще се изисква минимално усилие, за да я кара.
Мястото се казва "So real" ("Толкова истинско", пр. ав.), но в действителност на чужденеца му изглежда "surreal" (сюрреалистично). Защото само на няколко километра оттам се намира историческата и културна зона "Мошикоу", където туристите вървят по търговски път, построен преди 1000 години. Въпреки че днес не могат да се видят живи камили, натоварени със стока за продан в далечни земи, местните са се постарали да пресъздадат духа на епохата, поставяйки пластмасови камили от двете страни на улицата.

Минало и настояще се преплитат,

Невероятна симбиоза между минало и бъдеще

традиции и модерни изобретения се сливат и, когато си мислим, че няма какво повече да ни изненада - пред нас се извисява древен храм. Такъв е случаят с храма "Фахай", чийто строеж е започнал през 1439 г. и е приключил четири години по-късно. В него се намира огромна статуя на Буда, пред която коленичат вярващи от цял свят. Традицията повелява да се остави скромен дар - индийците например оставят ябълка или някаква храна, друг решава да направи малко дарение, а трети дават обещание - щом се сбъдне това, за което са се помолили да се върнат, за да благодарят. Независимо дали ще  се случи след година, пет или повече.

Тай чи

В Западния свят все по-често навлиза тази комбинация от физически упражнения. Но малцина знаят, че това е нещо повече от гимнастика. Използва се още като спортна медицина (много китайци го препоръчват след прекаран КОВИД-19), философия, бойно изкуство. Съдържа в себе си хиляди години древна източна мъдрост и отново учи на баланс - започва с бавни и плавни движения, които постепенно стават по-резки.
Според хората, които го практикуват - той забавя стареенето и е полезен за физическото и умственото ни здраве. Ако в древността Тай чи е бил привилегия за избрани, то днес всеки, който има желание може да прави упражненията. Затова не е и рядкост да виждаме малки и големи групи в парковете, където млади и стари, под звуците на спокойна музика се грижат за тялото си. Вероятно затова няма да срещнете или видите никъде изнервен, ядосан китаец. Всички са спокойни, уверени и търпеливи.

Коприненият пазар

Начинът, по който е изглеждал търговският път преди 1000 години

Умението да се пазариш трябва да се показва и в Китай. Дори и в търговските центрове. Макар и някои магазини да продължават да стоят затворени след пандемията, много търговци са се върнали на работа и с гордост показват стоката си. Но никъде няма цени! В мола "Копринената улица", известна сред чужденците като "Копринения пазар" предлага красиви шалове, перлените бижута, елегантни костюми, слънчеви очила и такива с диоптър, играчки... всичко. А цената е... според човека. На калкулатор ти показват една сума и започваш да предлагаш по-малка сума, докато не чуеш: "Добре, но само за теб толкова!" И накрая - и вълкът сит и агнето цяло. Клиентът остава доволен, че е купил нещо качествено на добра цена, продавачът, че е заработил нещо.

С култура, добро отношение, дисциплина и подходящ начин на живот, се постига много. Традициите се спазват, миналото се почита, не се руши нищо, само се добавя нещо ново. И се прави с гордост, че си част от народа си, а не се подмазваш на никого. И, както казват тук: "Когато искаш да покажеш на какво си способен, играеш честно, а не се опитваш да спънеш или да саботираш труда на другия." Само по този начин се става господар на света!

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ